Cod penal. Reabilitarea judecătorească. Condiţii.

Sentinţă penală 53 din 07.04.2016


TRIBUNALUL SATU MARE - SECŢIA PENALĂ

SENTINŢA PENALĂ NR. 53/07.04.2016, DEFINITIVĂ PRIN DECIZIA PENALĂ NR. 25/27.06.2016 A CURŢII DE APEL ORADEA

Cod penal. Reabilitarea judecătorească. Condiţii.

Pentru a se dispune reabilitarea judecătorească trebuie îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de 168 Cod penal, respectiv: cel condamnat să nu fi săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut de art. 166 şi acesta să fi achitat integral cheltuielile de judecată, respectiv şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Împrejurarea că partea civilă nu mai poate obţine executarea silită a pretenţiilor civile datorită intervenţiei prescripţiei executării silite nu echivalează cu renunţarea la pretenţiile civile.

Extras hotărâre:

Deliberând asupra cererii de faţă, instanţa constată următoarele:

Prin cererea formulată în scris şi înregistrată iniţial pe rolul Judecătoriei Satu Mare, sub dosar cu nr. …/296/2015, la data de ... 2015, petentul condamnat …, prin apărător ales, a solicitat reabilitarea judecătorească de sub consecinţele condamnării la pedeapsa de 3 ani închisoare ce i-a fost aplicată prin sentinţa penală nr. …/… 2002 a Judecătoriei Satu Mare şi la pedeapsa de 5 ani închisoare ce i-a fost aplicată prin sentinţa penală nr. …/… 2003 a Tribunalului Satu Mare.

În motivarea cererii sale, petentul arată următoarele:

„În fapt, potrivit Certificatului de cazier judiciar nr. .../… 2015 petentul are două condamnări definitive de 3 ani, respectiv 5 ani.

Potrivit art.166 C.pen., condamnatul poate fi reabilitat la cerere, de instanţă, după împlinirea termenului de 4 ani, dacă pedeapsa nu depăşeşte 5 ani. Condamnatul este în situaţia prevăzută de art.166 lit.a C.pen.

De la data condamnării, petentul nu a mai săvârşit o altă infracţiune, îndeplinind şi condiţia prevăzută de art.168 lit.b C.pen.

În toată această perioadă a avut un comportament bun în societate, fiind integrat în muncă.

Petentul are în întreţinere doi copii minori, respectiv pe …, născut la data de …1999 şi …, născută la data de …2002”.

În drept au fost invocate prevederile art. 166 şi urm. Cod penal.

În probaţiune au fost depuse certificat de cazier judiciar, adeverinţa nr. .../… 2012 eliberată de Penitenciarul Satu Mare, traducerea dovezii încadrării în muncă a petentului în Anglia şi s-a solicitat ataşarea dosarului nr. …/2001 al Judecătoriei Satu Mare şi al dosarului nr. …/2003 al Tribunalului Satu Mare, precum şi audierea martorului ….

În vederea soluţionării cauzei prima instanţă investită cu soluţionarea cererii de reabilitare a solicitat copia fişei de cazier judiciar a persoanei condamnate după care a ataşat hotărârile de condamnare a acestuia aşa cum rezultau din fişa de cazier, iar prin sentinţa penală nr. …/… 2016 s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Satu Mare.

Urmare acestei hotărâri cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Satu Mare sub dosar cu nr. de mai sus, …/83/2016, la data de …2016.

La termenele de judecată fixate în vederea soluţionării cauzei, petentul … nu s-a prezentat, fiind asistat de către apărătorul ales.

În vederea soluţionării cauzei, s-a dispus şi efectuat un referat de către Compartimentul executări penale al Tribunalului Satu Mare, au fost ataşate în copie MEPÎ nr. …/2008 privind pe petentul condamnat, biletul de liberare condiţionată nr. .../…2009 emis de Penitenciarul Satu Mare, copia sentinţei penale nr. .../…2009 a Judecătoriei Satu Mare şi a sentinţei penale nr. …/…2008 a Tribunalului Satu Mare.

Trecând la soluţionarea cauzei pe baza motivelor invocate, a actelor şi lucrărilor aflate la dosar, dar şi pe baza dispoziţiilor legale incidente, instanţa a reţinut următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art.169, art.168 raportat la art.166 alin.1 lit.a Cod penal, reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare. Condamnatul poate fi reabilitat la cerere, de instanţa judecătorească, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani dar care nu depăşeşte 5 ani (situaţia petentului …) după trecerea unui termen de 4 ani. Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii: nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art.166 (de 4 ani), a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Din interpretarea acestor dispoziţii legale rezultă că reabilitarea priveşte întreg trecutul condamnatului, fiind un mijloc de reintegrare a fostului condamnat în societate.

Din copia fişei de cazier judiciar privind pe petentul condamnat … rezultă că acesta a suferit mai multe condamnări după cum urmează: la pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare prin sentinţa penală nr. …/… 2002 a Judecătoriei Satu Mare, rămasă definitivă prin decizia penală nr. .../… 2002 a Curţii de Apel Oradea; la pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare prin sentinţa penală nr. .../…2003 a Tribunalului Satu Mare, rămasă definitivă prin neapelare.

Din cuprinsul sentinţei penale nr. …/… 2002 pronunţată de Judecătoriei Satu Mare în dosar cu nr. …/2001 rezultă că inculpatul … a fost obligat la plata de despăgubiri civile către părţile civile …, …, … şi … . Totodată acesta a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată către stat şi către partea civilă … .

Din cuprinsul sentinţei penale nr. …/… 2003 pronunţată de Tribunalul Satu Mare în dosar cu nr. …/2003 rezultă că inculpatul … a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Reţinând că petentul condamnat … nu a făcut dovada achitării cheltuielilor de judecată şi a îndeplinirii obligaţiilor civile stabilite prin cele două hotărâri de condamnare, fără a face dovada că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau că părţile civile ar fi renunţat la despăgubiri, se va reţine că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate.

Faţă de considerentele mai sus expuse, în baza art.532 Cod procedură penală raportat la art.168 Cod penal va fi respinsă cererea petentului … privind reabilitarea judecătorească.

Conform dispoziţiilor art.275 alin.2 Cod procedură penală petentul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecată pe care le stabileşte în cuantum de 300 lei.