Suspendare executare act administrativ

Sentinţă civilă **** din 30.06.2016


Dosar nr. .……

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Sentinţa civilă  Nr. ….

Şedinţa publică de la 30 Iunie 2016

Tribunalul constituit din:

Preşedinte ****

Grefier *****

Pe rol soluţionarea cauzei de contencios administrativ şi fiscal privind pe  reclamantul …. şi pe pârâţii ….. având ca obiect  anulare act administrativ hot.nr…..

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, răspunde  reclamantul personal identificat în baza cărţii de identitate şi asistat de avocat, care depune împuternicire avocaţială, lipsă fiind celelalte părţi.

Procedura de citare este legal îndeplinită

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează faptul că prin serviciul registratură s-a depus de către reclamant dovada achitării taxei de timbru şi înscrisuri, după care,

Fiind primul termen de judecată cu părţile legal citate, Tribunalul în temeiul art. 131 cod de procedură civilă procedând din oficiu la verificarea competenţei de soluţionare, constată că este competent general material şi teritorial să soluţioneze prezenta cauză. În temeiul art. 238 cod de procedură civilă, faţă de complexitatea cauzei estimează durata cercetării procesuale la 1 termen de judecată şi acordă cuvântul asupra probelor.

 Reclamantul prin avocat depune la dosar înscrisuri, respectiv adeverință şi răspunsul primit de la ….. Totodată solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri şi a probei cu martori, respectiv ….

Tribunalul în temeiul art. 258 cod de procedură civilă încuviinţează pentru părţi proba cu înscrisuri, iar în temeiul art. 309 cod de procedură civilă încuviinţează pentru reclamant proba testimonială în cadrul căruia  să fie audiat martorul …..

Tribunalul în temeiul art.  312 alin. 1 cod de procedură civilă  procedează la audierea martorei …. după ce în prealabil a depus jurământul, susţinerile acesteia fiind consemnate potrivit dispoziţiilor art. 323 Cod proc. civilă, în procese verbal separate care s-au ataşat la dosarul cauzei.

Se prezintă pârâta  prin consilier juridic care depune la dosar înscrisuri şi întâmpinare,

 Tribunalul procedează la comunicarea întâmpinării şi înscrisurilor către reclamant.

Pârâţii prin consilier juridic, solicită încuviinţarea probei cu martori în contra probă, în care să fie audiat dl director …..

Tribunalul pune în vedere pârâților prin consilier juridic  faptul că ședința de judecată  a început la ora 12:30 fiind încuviințate probele aflate la dosar la acel moment şi acordă cuvântul asupra excepției invocate de pârâţi  prin întâmpinare

Pârâții prin consilier  solicită admiterea excepției lipsei capacității de folosință a …..având în vedere faptul că aceștia nu au personalitate juridică și capacitate de exercițiu motiv pentru car apreciază că nu  pot sta în nume propriu în fața instanție de judecată. De asemenea solicită admiterea excepției  lipsei procedurii prealabile cf. art. 7 din legea 554/2004  în raport de faptul că reclamantul  nu a solicitat anularea procesului la …. 

Reclamantul prin avocat  solicită respingerea ambelor excepţii având în vedere că procesul verbal este întocmit și semnat de pârâți, motiv pentru care apreciază că au calitate procesual pasivă . în ceea ce privește lipsa plângerii prealabile artă că a formulat plângere  în fața organului respectiv ….

Pârâții prin consilier juridic artă că înțeleg să invoce excepția prematurității formulării prezentei acțiuni , în raport de faptul că reclamantul nu a așteptat răspunsul de la organul ierarhic superior.

Reclamantul prin avocat  solicită  respingerea excepţiei având în vedere urgența pricinii

Nemaifiind alte cereri prealabile de formulat excepţii de invocat sau probe de administrat, Tribunalul constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul asupra cererii.

 Reclamantul prin avocat apreciază că sunt îndeplinite condiţiile art. 14  din lega 554/2004 având în vedere urgența cauzei și prejudiciul adus reclamantului prin situația creată. Apreciază cererea de suspendare ca fiind admisibilă.

Pârâții, pin  consilier juridic, arată că nu sunt îndeplinite condiţiile  art. 14 din legea 554/2004  privind existenţa pagubei iminente şi  a cazului bine justificat. În ceea ce priveşte paguba iminentă arată că în conformitate cu art. 2 alin 1 din legea 554/2004 prin paguba iminentă se înţelege  prejudiciul material viitor şi previzibil sau după caz perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi  publice sau a unui serviciu public, ori în prezenta speţă nu este vorba de o astfel de situaţie. În ceea ce priveşte cazul bine justificat  arată că acesta este definit ca fiind  împrejurările legate de stare de fapt şi de drept care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii acutului administrativ, ori în prezenta speţă apreciază că nu există îndoiala asupra legalităţii acutului, reclamantul fiind eliminat pentru nerespectare metodologie de bacalaureat, având asupra sa în sala de examen cu  telefonul mobil

 Tribunalul declară dezbaterile închise şi reţine cauza în pronunţare.

TRIBUNALUL,

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

1. Obiectul cererii de chemare în judecată

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal sub numărul de mai sus, reclamantul …. în contradictoriu cu …. şi preşedintele acesteia …. a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa în temeiul art. 14 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ să se dispună suspendarea procesului verbal din data de … în urma căruia nu i-a mai fost permis să continue examinarea de competenţe lingvistice la limba română.

În motivare a prezentat situaţia de fapt şi a învederat că faptele nu pot fi interpretate ca o tentativă de fraudă. S-ar fi prezentat temeinic pentru examen iar neprezentarea la examen ar avea consecinţe grave în dezvoltarea sa. Nu ar fi fost respectată metodologia de examen.

A apreciat că sunt îndeplinite condiţiile pentru suspendarea actului.

2. Poziţia procesuală a pârâţilor

…. a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia lipsei capacităţii de exerciţiu/folosinţă a ….. întrucât aceasta nu are personalitate juridică. A mai invocat excepţia lipsei procedurii prealabile. Cu privire la fondul cererii a arătat că reclamantul nu a motivat care este cazul bine justificat şi nici care este paguba iminentă care s-ar produce în cazul în care acesta nu ar susţine probele de bacalaureat.

3. Aspecte procesuale

Cererea de chemare în judecată a fost legal timbrată.

Instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri.

4. Asupra excepţiilor lipsei capacităţii

Tribunalul reţine că legitimarea procesuală pasivă presupune existenţa unei identităţi între persoana chemată în judecată şi cel care este subiect pasiv în raportul juridice dedus judecăţii. În dreptul administrativ, acest principiu este circumscris unui anumit specific derogatoriu de la dispoziţiile art. 56 NCPC (fapt permis de dispoziţiile art. 28 alin. 1 din Legea 554/2004), în sensul că nu este relevantă personalitatea juridică a autorităţii, ci capacitatea ei de drept administrativ, constând în aptitudinea prevăzută de lege de a realiza anumite acte şi operaţiuni. Transpusă în dreptul procesual, capacitatea administrativă conferă capacitatea autorităţii de a sta în proces, indiferent dacă are sau nu personalitate juridică şi deci capacitate juridică în sensul civil al noţiunii.

În concret, se constată că pârâta …  este autoritatea care a încheiat procesul verbal procesul verbal nr….. act care produce efecte juridice în sensul eliminării din examen şi al interdicţiei de participare pentru următoarele două sesiuni.

5. Asupra cererii de suspendare a executării actului administrativ

Potrivit dispoziţiilor art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, pe care se întemeiază cererea reclamantului, în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond.

„Cazurile bine justificate” sunt exemplificate generic de dispoziţiile art. 2 alin. 1 lit. t din Legea nr. 554/2004 ca fiind acele împrejurări legate de starea de fapt şi de drept, care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ.

Conform art. 2 alin. 1 lit. ş din aceeaşi lege, „paguba iminentă” constă în prejudiciul material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public.

Suspendarea executării actului administrativ constituie o măsură excepţională prin care instanţa de judecată înlătură caracterul executoriu din oficiu al actului administrativ, astfel că luarea acestei măsuri presupune dovedirea existenţei acelor împrejurări care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ, dar mai ales a necesităţii înlăturării temporare a caracterului executoriu al actului pentru a preveni o pagubă iminentă.

Determinarea existenţei cazului bine justificat nu presupune, deci, analiza în fond a legalităţii actului administrativ a cărui executare se solicită a fi suspendată, fiind suficientă o analiză sumară a actului, în aparenţă, fără prejudecarea fondului, prin raportare la motivele de fapt şi de drept invocate de reclamant în baza unui probatoriu minimal.

În cauză a fost dovedită sesizarea autorităţii ierarhice superioare – fila …., iar art.14 din Legea nr.554/2004 nu impune aşteptarea unui răspuns.

5.1. Având în vedere aceste principii, în ceea ce priveşte existenţa cazului bine justificat, tribunalul constată că prin procesul verbal nr…. (fila ….) s-a constatată că la controlul inopinat de către …. la ara….., reclamantul a fost găsit cu un telefon tip Iphone asupra sa în sala de examen. În baza art.50 alin.5 s-a decis eliminarea candidatului din examen şi interzicerea participării la examenul de bacalaureat pentru următoarele două sesiuni.

Conform art.11 in OMECS nr.5080/2015:

(4) Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi ori cu exteriorul. (…)

 (6) Candidaţii care încalcă regulile menţionate la alin (3), (4) şi (5) vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

(7) Încălcarea regulilor menţionate la alin. (3), (4) şi (5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi "eliminaţi din examen", fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

În prezenta cauză reclamantul nu a contestat faptul că avea asupra sa telefonul mobil iar martorul audiat  …. a reconfirmat cele consemnate în procesul verbal în sensul că reclamantul avea telefonul asupra sa.

Contrar susţinerilor reclamantului, care în cererea iniţială a arătat că s-a prezentat la liceu şi după legitimare a ajuns în sala de informatică unde a fost pus în prima bancă iar ulterior a survenit controlul, se constată că reclamantul a fost supus unui instructaj (fila …. mapa depusă de către pârât). Acest instructaj a fost însuşit prin semnătură de către reclamant care a luat cunoştinţă de prevederile art.11 precitat şi de faptul că nu are voie cu telefonul mobil în sala de examen. De asemenea, potrivit declaraţiei martorului audiat acelaşi instructaj a fost realizat şi la începutul anului, cu ocazia simulării. Aşadar reclamantul cunoştea în mod cert obligaţiile sale care i-au fost comunicate inclusiv la data de …. şi, inclusiv în lipsa unei cereri exprese din partea unui terţ, un comportament diligent ar fi impus depozitarea în altă încăpere a telefonului mobil sau anunţarea …. chiar la momentul intrării în sala de examinare.

Tribunalul reţine, aşadar, prin analiza tuturor argumentelor reclamantului, că nu s-au dovedit împrejurări legate de starea de fapt şi de drept de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ, aparenţa rezultată din probele administrate fiindu-i defavorabilă.

5.2. Fără a prejudeca fondul, în ceea ce priveşte paguba iminentă, instanţa reţine că s-a făcut dovada prejudiciului material viitor şi previzibil (art. 2 alin. 1 lit. ş din Legea nr. 554/2004).

Astfel, neparticiparea la examenul de bacalaureat îl împiedică pe reclamant să îşi continue studiile creându-i o situaţie incertă.

Aşa fiind, în condiţiile în care nu a fost dovedit un caz bine justificat tribunalul va respinge cererea de suspendare a executării actului administrativ, ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

H O T Ă R Ă Ş T E :

Respinge excepţiile ca neîntemeiate.

Respinge cererea de suspendare a executării actului administrativ formulate de reclamantul …..în contradictoriu cu pârâţii ….. ca neîntemeiată.

Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Bucureşti, secţia aII-a.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 30.06.2016.

Preşedinte, ****

Grefier ****

Red. Jud. P.G. 5 ex.

Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a fost respins recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. ……. pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal ca nefondat