Plângere contravenţională; mandatarea nu înlătură răspunderea contravenţională

Sentinţă civilă 425 din 25.10.2016


Prin procesul-verbal seria …din data de 27.04.2016 Poliţia locală Moldova Nouă a sancţionat petentul cu suma de 500 de lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzută de art.8 pct.61 din HCL 121/2009.

Din nota raport întocmită de agentul constatator rezultă că în data de 07.04.2016 petentului i-a fost atrasă atenţia că fapta sa reprezintă contravenţie iar în cazul în care nu îşi remediază defecţiunile la instalaţia interioară de apă din apartament va fi sancţionat, sens în care s-a întocmit un proces-verbal.

Independent de cele reţinute prin nota raport, petentul a invocat prin plângerea introductivă faptul că în data de 27.04.2016 era plecat din localitate iar fiul său a făcut reparaţiile necesare la instalaţia de apă.

Instanţa constată că petentul este în eroare, deoarece, aşa cum rezultă din procesul-verbal, data de 27.04.2016 este data la care a fost întocmit procesul-verbal şi nu data săvârşirii faptei. Înainte de a se descrie fapta contravenţională în procesul-verbal se precizează că data săvârşirii faptei este 07.04.2016.

Fapta reţinută în sarcina petentului este o contravenţie continuă, situaţie în care sunt aplicabile prevederile art.13 alin.1 şi 2 din O.G.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. După cum rezultă din nota raport întocmită de agentul constatator, sancţiunea i-a fost aplicată la data de 27.04.2016 deoarece până la acea dată defecţiunea nu a fost remediată.

Faptul că petentul nu era în localitate în data de 27.04.2016 nu prezintă nicio importanţă. Cu alte cuvinte, indiferent de locul unde se afla petentul la momentul respectiv, acesta se face vinovat de săvârşirea contravenţiei prin omisiunea de a repara instalaţia de apă.

În acelaşi timp, mandatarea făcută de petent către fiul său să repare instalaţia de apă nu înlătură răspunderea contravenţională. Acesta din urmă răspunde în condiţiile Codului Civil în faţa petentul pentru efectuarea unei reparaţii deficitare, în timp ce petentul răspunde contravenţional în faţa legii pentru aceeaşi situaţie.

Cu toate acestea, în condiţiile art.34 alin.1 din O.G.2/2001, instanţa urmează să dispună înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale cu sancţiunea avertismentului, având în vedere faptul că petentul este la prima abatere de acest gen, după cum rezultă din răspunsul instituţiei intimate.