Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 971/2015 din 07.10.2015


Text speţă

Pe rol pentru azi fiind judecarea cauzei civile formulate de către contestatorul O S Ş R.A. împotriva intimatei C  F  - C  U  I.T., având ca obiect contestaţie la executare, suspendare  executare silită.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, nu se prezintă părţile.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, învederându-se instanţei faptul că la data de 30 septembrie 2015, contestatorul, prin reprezentant a depus la dosar prin faxul instanţei concluzii scrise.

Se constată că mersul dezbaterilor şi concluziile părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 23 septembrie 2015, încheiere care face parte integrantă din prezenta hotărâre, instanţa având nevoie de timp pentru a delibera a dispus amânarea pronunţării pentru termenul din 30 septembrie 2015, apoi pentru termenul de azi 7 octombrie 2015, când s-a hotărât prezenta cauză.

JUDECĂTORIA

DELIBERÂND

Asupra cauzei de faţă,  constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la instanţă la data de 11.05.2015, legal timbrată cu suma de 1050 lei  taxă judiciară de timbru, potrivit chitanţei de la filele 49 dosar, contestatorul O  S  Ş  R.A. în contradictoriu cu intimata C F  - C  U  I.T., a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa  să  dispună:

-admiterea contestaţiei şi  anularea Titlului executoriu nr.126/02.04.2015,

 emis în dosarul de executare nr. 10135/02.04.2015, a Somaţiei emise în acelaşi dosar, respectiv împotriva executării silite pornite de către C  F  - C U I.T.,

-suspendarea  executării  silite,  până  la soluţionarea definitivă a contestaţiei la executare; cu cheltuieli de judecată;

În motivarea în fapt a cererii contestatoarea a arătat că, C F  - C t U  I.T., prin Somaţia nr. 128/02.04.2015 emisă în dosarul de executare nr. 10135/02.04.2015, a  înştiinţat-o despre faptul  că a început executarea silită, în temeiul titlului executoriu anexat Somaţiei, pentru recuperarea creanţelor fiscal-bugetare în sumă de 40.355 lei Ron, reprezentând debite principale şi accesorii, ce figurează sub marginala denumire de: ''Impozit teren extravilan PJ”.

Menţionează că sumele înscrise în forma procedurală - Titlu Executoriu nr.126/02.04.2015, nu au la bază vreun Act Administrativ Fiscal - Titlu de Creanţă, care să îi fi fost, anterior, comunicat în condiţiile legii.

 Arată că raportând cele ce preced la dispoziţiile art.141 coroborat cu art.lll şi art.44 din O.G. nr.92/2003 - privind Codul de Procedură Fiscală:

ART. 141 Titlul executoriu şi condiţiile pentru începerea executării silite

(1) Executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu  emis potrivit prevederilor prezentului cod de către organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

 (1^1) In titlul executoriu emis, potrivit legii, de organul de executare prevăzut la alin. (1) se înscriu toate creanţele fiscale neachitate la scadenţă, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri ale bugetului general consolidat, precum şx i accesoriile aferente acestora, stabilite în condiţiile legii. Cu excepţia cazului în care prin lege se prevede că un înscris constituie titlu executoriu, niciun titlu executoriu nu se poate emite în absenţa unui titlu de creanţă în baza căruia se stabilesc, în condiţiile leşii, creanţe fiscale principale sau accesorii.

(1^2) Executarea silită a creanţelor bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale se efectuează în baza hotărârii judecătoreşti sau a altui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

(2) Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege.

ART. 111*) Termenele de plată

(1) Creanţele fiscale sunt scadente la expirarea termenelor prevăzute de Codul fiscal sau de alte legi care le reglementează.

(2) Pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale şi pentru obligaţiile fiscale accesorii, stabilite potrivit legii, termenul de plată se stabileşte în funcţie de data comunicării acestora, astfel:

a) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare;

 b) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.

ART. 44 Comunicarea actului administrativ fiscal

(1) Actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului căruia îi este destinat In situaţia contribuabililor fără domiciliu fiscal în România, care şi-au desemnat împuternicit potrivit art. 18 alin. (4), precum şi în situaţia numirii unui curator fiscal, în condiţiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunică împuternicitului sau curatorului, după caz.

(2) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie se comunică prin remiterea acestuia contribuabilului/împuternicitului, dacă se asigură primirea sub semnătură a actului administrativ fiscal, sau prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

(3) Actul administrativ fiscal emis în formă electronică se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă ori de câte ori contribuabilul a optat pentru această modalitate de emitere şi de comunicare.

 (4) In cazul în care comunicarea potrivit alin. (2) sau (3), după caz, nu a fost posibilă, aceasta se realizează prin publicitate. "

Contestatoarea învederează că, din cele arătate mai sus, rezultă, fără putinţă de tăgadă, că intimata nu deţine un titlu executoriu care să-i permită pornirea executării silite.

Contestatoarea precizează faptul  că, se încearcă şi executarea silită a unor, aşa zise, "creanţe fiscale", pentru care a intervenit prescripţia dreptului de a cere executarea silit. Invederează instanţei  ca primele două poziţii din cuprinsul Titlului Executoriu nr. 126/02.04.2015, care prevăd ca şi termeni legal de plată datele de  31.03.2009 şi 30.09.2009, şi pentru care termenul de prescripţie, prevăzut la art.131 pct.l. din O.G. nr.92/2003 - privind Codul de Procedură Fiscală, s-a împlinit pe data de 0l.01.2015.

În motivarea în drept a cererii, contestatoarea a invocat prevederile OG 92/2003 din Codul de procedură fiscală şi Legea  nr.571/2003 iar în probaţiune contestatoarea a depus la dosar, în xerocopie, somaţia nr.128/02.04.2015,Titlului executoriu nr.126/02.04.2015, emis în dosarul de executare nr. 10135/02.04.2015.

La termenul de judecată din data de 23.09.2015, contestatoarea a depus la dosar chitanţa seria BECO NR. 2209010121/22.09.2015, privind achitarea taxei judiciare de timbru cu suma de 1050 lei, pentru contestaţia la executare, şi recipisa de consemnare seria TA NR. 2459086/22.09.2015, emisă de Unitatea CEC BANK -. Sucursala Beiuş prin care deponentul  O  S  Ş  RA a achitat cauţiunea de 2.517,75  lei pe seama şi la dispoziţia Judecătoriei Beiuş.

La data de 16 iunie 2015, prin registratură, intimata C  F  - C  U  I.T.a depus la dosar la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea contestaţiei la executare, precum şi a cererii de suspendare a executării silite. Intimata a invocat  excepţia decăderii,reglementată de art.173 al.l cod proc.fisc, întrucât potrivit acestui text de lege,contestaţia la executare în materie fiscală trebuie depusă, sub sancţiunea decăderii, într-un termen de 15 zile de la data comunicării somaţiei. Arată că somaţia a fost comunicată contestatoarei la data de 21 aprilie 2015 iar contestaţia a fost înregistrată la judecătorie la data de 11 mai 2015, astfel că se poate observa cu uşurinţă că termenul de 15 zile pentru depunerea contestaţiei a fost depăşit.

În motivarea în fapt a întâmpinării, intimata a arătat că, cererea contestatoarei nu este întemeiată. A arătat că în baza unui contract de administrare contestatoarea a avut în administrare o suprafaţă de teren din fond forestier proprietatea comunei F , iar în această calitate contestatoarea avea obligaţia de a plăti impozit pe teren extravilan.

Intimata a mai arătat că, urmare a controlului Camerei de Conturi Bihor s-a dispus calcularea şi urmărirea impozitului pe teren extravilan care era datorat de O s Ş , iar la data de 16 decembrie 2014 contestatoarea a fost înştiinţată despre datoriile fiscale ce le are faţă de comuna F,perioada în care a fost administratorul pădurii comunei F .

Mai arată intimata faptul că la data de 21 aprilie 2015 contestatoarea a fost somată să plătească datoria fiscală ce o are faţă de comuna F. Precizează că Somaţia 128 este însoţită de titlul executor 126 în care sunt detailate sumele pe care ocolul le are de plătit cu titlu de impozit faţă de comuna F .Arată că suma globală este o actualizare, cuprinzând accesorii a sumei stabilite în comunicarea din decembrie către  contestatoare.

Intimata arată , referitor la prescripţia invocată de contestatoare faptul că  nu este justificată , având în vedere comunicarea din data de 16 decembrie 2014.

În drept intimata a invocat prevederile art.1414, 145, 173 c.procedură fiscală iar în probaţiune a anexat înscrisuri.

Contestatoarea O  S  S  R.A. nu a depus răspuns la întâmpinare.

În probaţiune instanţa a încuviinţat pentru contestatoare şi pentru intimată proba cu înscrisurile depuse la dosar.

La data de 30 septembrie 2015 , contestatoarea, prin av. a depus la dosar concluzii scrise prin care reiterează cele solicitate în cererea introductivă, respectiv  solicită admiterea contestaţiei la executare, anularea titlului executoriu atacat, anularea executării silite pornită în temeiul titlului executoriu, cu cheltuieli de judecată.

Contestatoarea mai arată faptul că , lipsa actului administrativ Fiscal - titlu de creanţă, este recunoscută şi de către intimată care arată că, în fapt, în urma Deciziei nr.57/09.09.26l4, Camera de Conturi Bihor a constatat abateri privind necalcularea, neevidenţierea şi neurmărirea taxei pe teren. Arată că , aceste abateri au fost constatate în sarcina intimatei, de altfel nici nu puteau fi stabilite în sarcina contestatoarei, dat fiind specificul activităţii desfăşurate de Camera de Conturi, care: exercita controlul asupra modului de formare, de administrare si de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public," - art.l din Legea 94/1992 privind organizarea si funcţionarea Curţii de Conturi republicata. Mai arată că, în măsura în care ar fi dorit să se conformeze şi să remedieze abaterile , constatate în sarcina sa, intimata ar fi trebuit să emită o DECIZIE DE IMPUNERE - act administrativ fiscal - titlul de creanţă,, potrivit disp.art.85^87 cu raportare la disp.art.43 din O.G. nr.92/20q3 - privind Codul de Procedură Fiscală, respectiv arată că potrivit :

ART:85 - Stabilirea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat

(1) Impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetidui general consolidat se stabilesc astfel:

a) prin declaraţie fiscală, în condiţiile art. 82 alin, (2) şi art.86 alin.4

 b) prin decizie emisă de organul fiscal, în celelalte cazuri.

(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi în cazurile în care impozitele, taxele,: contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat sunt scutite, la plată conform reglementărilor legale, precum şi în cazul unei rambursări de taxă pe valoarea adăugată.

ART.86 - Decizia de impunere

(1)Decizia de impunere se emite de organul fiscal competent. Orgamd fiscal

 emite decizie de impunere ori de câte ori acesta modifică baza de impunere, ca urmare a unor constatări prealabile ale organului fiscal sau în baza unei inspecţii fiscale.

ART.87 Forma şi conţinutul deciziei de impunere

Decizia de impunere trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 43. Decizia de impunere trebuie să cuprindă, pe lângă elementele prevăzute la art. 43 alin. (2), şi categoria de impozit, taxă, contribuţie sau altă sumă datorată bugetului general consolidat, baza fie impunere, precum şi cuantumul acestora, pentru fiecare perioadă impozabilă.

ART.43 Conţinutul şi motivarea actului administrativ fiscal

(1) Actul administrativ fiscal se. emite în scris, pe suport hârtie sau în formă electronică.

(2) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie cuprinde următoarele elemente:

a) denumirea organului fiscal emitent; .

b) data la care a fost emis şi data de la care îşi produce efectele; "

c) datele de identificare a contribuabilului sau a persoanei împuternicite de contribuabil, după caz;

d) obiectul actului administrativ fiscal;

e) motivele de fapt;

f). temeiul de drept;

g) numele persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii;

h) semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum şi ştampila organului fiscal emitent;

i) posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestaţiei şi organul fiscal la care se depune contestaţia;

j)menţiuni privind audierea contribuabilului; pe care  să o comunice potrivit disp.art.44 şi care, ulterior, să se transforme într-un titlu executoriu, prin expirarea termenului de plată.

Contestatoarea arată că, după cum rezultă şi din documentele dosarului execuţional, intimata nu a emis Decizia de impunere – respectiv actul administrativ fiscal - titlu de creanţă.  Arată că adresa nr.5417/16.12.2014, nu ar putea fi confundată, respectiv asimilată cu vreo Decizie de impunere, pe de o parte pentru că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, care au fost enunţate în cele ce preced, iar pe de. altă parte pentru legiuitorul fiscal a prevăzut în mod expres, în cuprinsul disp.art.88 din O.G. nr.92/2003, care sunt acele acte administrativ fiscal asimilate deciziilor de impunere, respectiv:

Actele administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere –art.88.

Sunt asimilate deciziilor de impunere şi următoarele acte administrative fiscale:

a) deciziile privind rambursări de taxă pe valoarea adăugată şi deciziile privind restituiri de impozite, taxei contribuţii şi alte venituri ale bugetului general consolidat; ;

b): deciziile referitoare la bazele de impunere;

. c) deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii;

d) *** Abrogată

e) deciziile privind nemodificarea bazei de impunere.

Analizând cererea de  faţă  prin prisma motivelor formulate şi a probelor administrate, instanţa reţine următoarele:

 Împotriva contestatoarei O  S  S R.A  s-a pornit de către intimata C  FI – C  U  I.T. procedura de executare silită.

Din cercetarea înscrisurilor depuse, instanţa reţine următoarele:

-prin titlul executoriu  nr.126/02.04.2015 (fila 8), contestatoarei i s-a solicitat plata sumei de 40.355 lei reprezentând impozit teren extravilan

-prin somaţia nr.128/02.04.2015 emisă în dosarul de executare nr.10135/02.04.2015, fila 7 dosar, contestatoarei i s-a solicitat plata sumei de 40.355 lei reprezentând impozit teren extravilan, în baza titlului executoriu nr. 126/02.04.2015 .

Potrivit susţinerilor contestatoarei, nu a fost emisă anterior o decizie de impunere , în temeiul cărora  să fi  fost emise actele de executare contestate în prezenta cauză.

Potrivit prevederilor art.711 alin. 1 C.pr.civilă, împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii. La alin 2 al acestui articol se arată că, dacă nu s-a utilizat procedura prevăzută de art.443 , se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu, iar la alin.3 se arată că după începerea executării silite, cei interesaţi sau vătămaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare şi anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă a fost dată fără îndeplinirea condiţiilor legale.

 De asemenea, la alin.1 al art. 712 C.pr.civilă se prevede că, dacă executarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestaţie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune în cursul judecăţii în primă instanţă sau într-o cale de atac ce i-a fost deschisă, iar la alin. 2 al art. 712 C.pr.civilă se arată că,  în cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt  titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o  cale procesuală specifică pentru desfiinţarea lui.

Potrivit prevederilor art. 172 alin.(1) şi alin.(3) din Codul de procedură fiscala, persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor codului de către organele de executare, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii. Contestaţia poate fi făcută şi împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanţă judecătorească sau de alt organ jurisdicţional şi dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege. 

 Raportat la aceste prevederi legale citate, instanţa constată că, în speţă, executarea silită a început în baza unui act administrativ-fiscal, care este titlu executoriu. Prin urmare, este vorba despre un titlu executoriu, care nu este emis de către o instanţă judecătorească.

Prevederile citate mai sus stabilesc o condiţie pentru ca prin intermediul contestaţiei la executare să poată fi invocate apărări de fond împotriva titlului executoriu: „(…) pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.”

În cazul de faţă, contestatara nu a uzat de această procedură, prevăzută expres prin legea specială, prin intermediul căreia putea invoca apărările din prezenta contestaţie.

Actul administrativ-fiscal, cu alte cuvinte, până la anularea lui, continuă să producă efecte juridice.

Din aceste texte de lege se poate despinde concluzia că, contestatoarea trebuia să atace iniţial pe cale administrativă acel titlu executoriu.

 Pentru ansamblul acestor considerente, instanţa va respinge contestaţia la executare formulată de către O  S Ş  R.A. reprezentată de şef de ocol ing.G  C împotriva intimatei C  F  - C  U  I.T împotriva actelor de executare iniţiate de intimată în dosarul de executare nr. 10135/02.04.2015 al COMUNEI F  - C  U  I.T..

În ceea ce priveşte cererea de suspendare a executării silite instanţa o va respinge ca rămasă fără obiect , potrivit următoarelor argumente:

Potrivit art. 719 alin. 1 şi 2 C.pr.civ., „Până la soluţionarea contestaţiei la executare […],la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea […]

(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune (…)”.

Din analiza acestui text de lege, rezultă că, pentru admisibilitatea unei asemenea cereri, este obligatoriu să fie îndeplinite două condiţii cu caracter procedural, şi anume condiţia existenţei unei contestaţii la executare în curs de soluţionare pe rolul instanţei şi a consemnării unei cauţiuni, stabilită conform art 719 alin 2 Cod proc civ, precum şi o a treia condiţie, de fond, respectiv existenţa unor motive temeinice.

În speţa de faţă, instanţa constată că nu este îndeplinită prima condiţie, întrucât contestaţia la executare a fost deja soluţionată. Dispoziţiile art. 719 alin 1 Cod proc civ prevăd că suspendarea executării poate fi dispusă până la soluţionarea contestaţiei la executare, deci fără a preciza că este vorba de soluţionarea definitivă.

Luând în considerare aceste aspecte, având în vedere şi dispoziţia legală mai sus menţionată, va respinge cererea de suspendare a executării silite.

În raport de prev. art. 453 alin.1 C.pr.civ. culpa procesuală aparţine contestatoarei, astfel că, va  obliga contestatoarea să achite intimatei suma de 880 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând contravaloarea onorar avocat si va fi respinsă solicitarea acesteia privind acordarea cheltuielilor de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

 

 Respinge contestaţia la executare formulată de contestatoarea O  S  Ş  R.A. reprezentată de şef de ocol ing.G  C  împotriva intimatei C  F  - CO  U  I.T., împotriva actelor de executare iniţiate de intimată în dosarul de executare nr. 10135/02.04.2015 al COMUNEI F  - C  U  I.T..

Respinge cererea privind suspendarea executării silite.

Respinge cererea contestatoarei privind obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.

Obligă contestatoarea la plata  în favoarea intimatei a sumei de 800 lei , cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, cale de atac care se depune la Judecătoria Beiuş.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 7 octombrie 2015.

PREŞEDINTE, GREFIER,