Anulare act administrativ

Sentinţă civilă 1377/2015 din 06.11.2015


Titlu:  anulare act administrativ

Domeniul asociat: cereri

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Sentinţa nr. 1377/2015

Şedinţa publică de la 06 noiembrie 2015

Pe rol fiind judecarea cauzei contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamantul X, în contradictoriu cu pârâtul Y, având ca obiect anulare act administrativ.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamantul asistat de avocat M. C., conform împuternicirii avocaţiale pe care o depune la dosarul cauzei, lipsă fiind reprezentantul pârâtului. 

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează că dosarul este la primul termen de judecată, precum şi faptul că pârâtul a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă, după care,

Instanţa pune în discuţie competenţa generală, materială şi teritorială a instanţei şi estimarea duratei necesare cercetării procesului.

Reprezentantul reclamantului învederează că Tribunalul Gorj este instanţa competentă şi estimează durata necesară cercetării procesului la trei săptămâni.

Verificându-şi competenţa potrivit art. 131 alin. 1 C. pr. civ., tribunalul constată că este competent general, material şi teritorial să judece pricina dedusă judecăţii, în temeiul art. 10 din Legea nr. 554/2004, iar în baza art. 238 C. pr. civ., tribunalul estimează durata cercetării procesului la trei săptămâni.

Nemaifiind alte cereri prealabile de formulat sau excepţii de invocat, instanţa acordă cuvântul pe probe.

Avocat M. C., pentru reclamant, solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Analizând proba cu înscrisuri, respectiv înscrisurile depuse la dosarul cauzei, solicitată de către reprezentantul reclamantului, tribunalul o consideră admisibilă şi concludentă în soluţionarea cauzei, astfel încât, în temeiul dispoziţiilor art. 258 C. pr. civ., raportat la dispoziţiile art. 255 C. pr. civ., tribunalul încuviinţează proba cu înscrisuri pentru reclamant.

Tribunalul, din oficiu, pune în discuţie ataşarea din sistemul ECRIS a sentinţei civile pronunţate în dosarul nr. ... de Tribunalul Gorj şi dovada înaintării acestui dosar în calea de atac a recursului Curţii de Apel Craiova.

Reprezentantul reclamantului învederează că este de acord cu cele puse în discuţie.

Apreciind ca fiind util în soluţionarea prezentei cauze, tribunalul, din oficiu, dispune ataşarea din sistemul ECRIS a sentinţei civile pronunţate în dosarul nr. ... de Tribunalul Gorj şi dovada înaintării acestui dosar în calea de atac a recursului Curţii de Apel Craiova.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat, instanţa constată cercetarea judecătorească încheiată, declară deschise dezbaterile şi acordă cuvântul părţilor asupra cererii de chemare în judecată.

Avocat M. C., pentru reclamant, având cuvântul, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată cu precizarea depusă în data de ... şi să se observe că şi pârâta Y recunoaşte prin întâmpinarea formulată faptul că din greşeală a suspendat raporturile de muncă ale reclamantului.

De asemenea, acesta a mai solicitat să se dispună anularea dispoziţiei nr. ... şi acordarea drepturilor salariale reclamantului de la data încetării raporturilor de muncă, cu cheltuieli de judecată, conform chitanţei nr. ... privind achitarea onorariului de avocat în cuantum de ... lei.

TRIBUNALUL

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj – Secţia contencios Administrativ şi Fiscal la data de ..., sub nr. ..., reclamantul X a chemat în judecată pârâtul Y, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să fie obligat pârâtul la anularea dispoziţiei nr. ... prin care i-a fost suspendat în mod nelegal raportul de serviciu.

La motivarea în fapt, reclamantul a învederat că în urma promovării concursului organizat de Y pentru ocuparea postului de consilier juridic a fost angajat ca şi consilier juridic în aparatul de specialitate al P. P.

De asemenea, acesta a mai precizat că după ce a fost angajat pe respectivul post, numitul T. P. a contestat în instanţă, în data de ..., rezultatul concursului, respectiv proba interviului, fiind pronunţată astfel de către Tribunalul Gorj, la data de ..., sentinţa civilă nr. ... în dosarul nr. ..., hotărâre nerămasă definitivă.

Astfel, în urma pronunţării acestei hotărâri, P. P., ing. P. I. F., a dispus suspendarea raportului de serviciu, invocând dispoziţiile acestei sentinţe civile.

În consecinţă, reclamantul a apreciat ca fiind o greşeală emiterea acestei decizii de către pârât, întrucât sentinţa nr. ... pronunţată de către Tribunalul Gorj în dosarul nr. ... nu este definitivă, respectiv executorie.

În drept, cererea de chemare în judecată a fost întemeiată pe prevederile Legii nr. 554/2004 actualizată, ale Legii nr. 188/1999 actualizată şi ale Legii nr. 215/2001 actualizată, iar în probaţiune au fost depuse în copie cartea de identitate, dispoziţia nr. ... şi extras de pe portalul Tribunalului Gorj cu privire la dosarul nr. ....

La data de ..., reclamantul X a depus la dosarul cauzei, prin serviciul registratură, completare la cererea de chemare în judecată prin care a solicitat anularea actului administrativ nr. ..., anularea măsurii de suspendare, achitarea drepturilor salariale de la data când s-a emis actul administrativ ilegal şi până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a acestei cauze şi repunerea în funcţie până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a sentinţei civile pronunţate în dosarul nr. ....

Ataşat acesteia, reclamantul a depus la dosarul cauzei chitanţa nr. ... din ... privind achitarea taxei judiciare de timbru în cuantum de ... lei.

La data de ..., pârâta Y prin P. I. F. a formulat întâmpinare prin care a solicitat admiterea acţiunii reclamantului ca fiind întemeiată.

În motivare, pârâtul a învederat că dispoziţia a cărei anulare o solicită reclamantul prin acţiunea formulată a fost emisă în data de ... şi nu ..., aşa cum în mod greşit s-a precizat în cererea de chemare în judecată.

De asemenea, pârâtul a precizat că acţiunea reclamantului X este întemeiată şi că dispoziţia nr. ... a fost emisă în mod incorect, fiind interpretate în mod eronat prevederile legale în materie.

Astfel, acesta a menţionat că este de acord cu pretenţiile reclamantului, în sensul repunerii în funcţie de la data soluţionării prezentei cauzei, precizând că nu a fost vorba de o rea-credinţă, ci doar de o eroare şi de o aplicare eronată a prevederilor legale.

În consecinţă, faţă de aspectele de fapt şi de drept, s-a solicitat admiterea cererii formulate de către reclamant, ca fiind întemeiată.

În baza dispoziţiilor art. 411 alin. 1 pct. 2 C. pr. civ., s-a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă.

În cadrul procedurii prealabile, reclamantul X nu a formulat răspuns la întâmpinarea depusă de către pârâtul Y. 

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine următoarele:

Prin dispoziţia nr. ..., Y a dispus ca începând cu data de ... să se suspende raportul de serviciul al domnului X – consilier juridic în cadrul aparatului de specialitate al P. P., până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti din dosarul nr. ... (fila ...).

Tribunalul Gorj, secţia contencios administrativ şi fiscal, a admis contestaţia formulată de reclamantul T. P. C., în contradictoriu cu pârâţii P. P. şi Y, constatându-se nulitatea concursului de ocupare a funcţiei publice vacante de consilier juridic, gradul profesional asistent, organizat de P. P. şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, nr. ... din ..., conform sentinţei nr. ....

Dosarul nr. ... în care s-a pronunţat această sentinţă a fost înaintat la Curtea de Apel Craiova în vederea soluţionării recursului declarat împotriva acestei sentinţe, aşa cum rezultă din extrasul ECRIS, ataşat la dosar din oficiu.

Astfel, decizia contestată, bazată pe o sentinţă care nu a rămas definitivă este nelegală, raportat la dispoziţiile art. 22 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, potrivit cărora hotărârile judecătoreşti definitive pronunţate potrivit prezentei legi sunt titluri executorii, fapt recunoscut şi de către pârâtă prin întâmpinare.

Prin urmare, faţă de considerentele de fapt şi de drept expuse, în temeiul art. 18 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, se va dispune admiterea cererii şi anularea dispoziţiei nr. ... emise de P. P.

În temeiul art. 453 alin. 1 C. pr. civ., pârâtul va fi obligat să achite reclamantului suma de ... lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă de timbru şi onorariu avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de reclamantul X, CNP ..., cu domiciliul în ..., în contradictoriu cu pârâtul Y, cu sediul în ....

Anulează dispoziţia nr. ... emisă de P. P.

Obligă pârâtul să achite reclamantului suma de ... lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj, secţia contencios administrativ şi fiscal.

Pronunţată în şedinţa publică de la 06 noiembrie 2015.