Agresiune sexuală asupra fiicei. Rele tratamente aplicate minorilor. Concurs de infracţiuni. Element material. Individualizarea pedepselor

Sentinţă penală 4256 din 05.05.2016


Prin sentinţa penală nr. 4256/22.12.2015, instanţa a dispus:

„Condamnă pe inculpatul P., în prezent aflat în Penitenciarul Iaşi (arestat preventiv în prezenta cauză penală), fără antecedente, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni concurente (respectiv aflate în concurs real de infracţiuni):

a) – pentru săvârşirea infracţiunii de „agresiune sexuală ” prev. şi ped. de art 219 alin.1, alin.2 lit.a,b,c Cod penal cu aplicarea disp.art. 35 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 7(şapte) ani închisoare, la care adaugă pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b,e,f,n,o Cod penal - respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a comunica cu persoana vătămată minoră E., dreptul de a se apropia de locuinţa persoanei vătămate minore E. la o distanţă mai mică de 200 metri - pe o durată de 3(trei) ani.

(…)

b) - pentru săvârşirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului ” prev. şi ped. de art.197 Cod penal, la pedeapsa de 4(patru) ani închisoare,  la care  adaugă pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.lit.a, b,e,f,n,o Cod penal  - respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a comunica cu persoana vătămată minoră E., dreptul de a se apropia de locuinţa persoanei vătămate minore E. la o distanţă mai mică de 200 metri - pe o durată de 3(trei) ani.

(…)

c) - pentru săvârşirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului ” prev. şi ped. de art.197 Cod penal, la pedeapsa de 4(patru) ani închisoare,  la care  adaugă pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. lit.a, b,e,f,n,o Cod penal - respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a comunica cu persoana vătămată minoră A., dreptul de a se apropia de locuinţa persoanei vătămate minore A. la o distanţă mai mică de 200 metri -  pe o durată de3(trei) ani.

(…)

d) - pentru săvârşirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului ” prev. şi ped. de art.197 Cod penal, la pedeapsa de 4(patru) ani închisoare,  la care  adaugă pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. lit.a, b,e,f,n,o Cod penal - respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a comunica cu persoana vătămată M., dreptul de a se apropia de locuinţa persoanei vătămate minore M. la o distanţă mai mică de 200 metri - pe o durată de 3(trei) ani.

(…)

Total pedeapsă principală de executat pentru inculpatul P.: pedeapsa de 11(unsprezece) ani închisoare, cu executare în regim de detenţie.

(…)

Obligă inculpatul să plătească fiecăreia dintre părţile civile minore  A., M. şi E. – prin reprezentanţii lor legali, suma de 5000 lei, cu titlu de daune morale.

În baza disp.art.397 Cod procedură penală raportat la art.249 Cod procedură penală dispune luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului până la concurenţa sumei de 15.000 lei.

În baza disp.art. 7 din Legea nr. 76/2008 cu referire la art. 4 alin.1 lit.b din Legea nr.76/2008, la momentul rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat.

În baza disp.art.5 alin.5 din Legea nr. 76/2008 informează inculpatul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.»

Pentru a dispune astfel, instanţa a constatat, în esenţă, următoarele:

Inculpatul P., în luna iulie 2014, în săptămâna 05.07.2014 -12.07.2014, cel mai probabil în noaptea de 05/06.07.2014, în timp ce numita P.E. (soţia sa) era la spital pentru a-l naşte pe minorul F., prin constrângere şi prin punerea victimei în imposibilitatea de a se apăra, şi-a obligat fiica, persoana vătămată minoră E., în vârstă de 14 ani, faţă de care avea obligaţia să o îngrijească, să o ocrotească şi să o educe, la un act sexual ante-portas, în urma căruia a obţinut satisfacţia sexuală, iar după două zile a încercat un nou act sexual atipic, nereuşit datorită apariţiei la domiciliu a minorului A.

Din vara anului 2014 până la începutul anului 2015, în mod repetat, inculpatul a lovit-o pe fiica sa, persoana vătămată minoră E. – în vârstă de 14 ani, cu palmele, pumnii, cu cureaua şi cu varga, nu i-a asigurat hrana corespunzătoare, nici condiţii de trai prielnice, însă a supus-o unor tratamente degradante şi imorale, constând în aceea că provoca scandaluri frecvente şi o înjura, o obliga să presteze munci care-i depăşeau puterile şi vârsta, o punea să culeagă mucuri de ţigări de pe stradă, o trimitea să ceară de la diferite persoane  băuturi alcoolice şi ţigări ori să-i cumpere aceste bunuri din alocaţie sau din banii obţinuţi de ea când muncea cu ziua, acţiuni care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acesteia.

Din vara anului 2014 până la începutul anului 2015, în mod repetat, inculpatul a lovit-o pe fiica sa, persoana vătămată minoră M., în vârstă de 7 ani, cu palmele, cu cureaua şi cu varga, nu i-a asigurat hrana corespunzătoare, nici condiţii de trai prielnice, însă a supus-o unor tratamente degradante şi imorale, constând în aceea că provoca scandaluri frecvente şi o înjura, acţiuni care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acesteia.

Din vara anului 2014 până la începutul anului 2015, în mod repetat, şi-a lovit fiul, persoana vătămată minoră A., în vârstă de 12 ani, cu palmele, cu picioarele, cu cureaua şi cu varga, nu i-a asigurat hrana corespunzătoare, nici condiţii de trai prielnice, însă l-a supus unor tratamente degradante şi imorale, constând în aceea că provoca scandaluri frecvente şi-l înjura, îl obliga să presteze munci care-i depăşeau puterile şi vârsta, îl punea să culeagă mucuri de ţigări de pe stradă, îl trimitea să ceară de la diferite persoane  băuturi alcoolice şi ţigări ori să-i cumpere aceste bunuri din alocaţie sau din banii obţinuţi de el când muncea cu ziua, acţiuni care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a minorului.

 La individualizarea judiciară a  pedepselor s-a ţinu seama, conform criteriilor generale de individualizare înscrise la art. 74 Cod penal, atât de limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunile comise (închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi pentru infracţiunea de „agresiune sexuală” şi închisoare de la de la 3 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi pentru infracţiunea de „rele tratamente aplicate minorului”), de starea  de pericol  creată ( relevată de realizarea activităţii infracţionale în contextul existenţei unei obligaţii legale a inculpatului de a-şi îngriji copiii,  de caracterul repetitiv al acţiunilor ilicite comise, vârsta fragedă a persoanelor vătămate, ascendentul inculpatului ca tată şi adult asupra minorilor – ascendent care i-a facilitat realizarea rezoluţiei infracţionale - urmările care s-au produs, în special în plan psihic, cu consecinţe negative asupra dezvoltării emoţionale viitoare a persoanelor vătămate), de motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, de antecedenţa penală a inculpatului (sub acest aspect, instanţa va avea în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale), de conduita acestuia după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal (în ambele faze ale procesului penal inculpatul a negat în totalitate comiterea faptelor imputate), de nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.