Obligatia de a face

Sentinţă civilă 921/2016 din 19.09.2016


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA NOVACI

JUDEŢUL GORJ

Sentinţa Civilă Nr. 921/2016

Şedinţa publică de la 19 Septembrie 2016

Completul compus din:

PREŞEDINTE:

Grefier:

Pe rol fiind judecarea acţiunii civile pentru obligaţia de a face, formulată de reclamantul  NS, împotriva pârâtelor Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj şi Comisia judeţeană Gorj de fond funciar. 

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul ora al cauzei de către grefierul de şedinţă,  care învederează faptul că la data de 08/09/2016, s-a depus la dosar adresa nr.4816/07.09.2016, emisă de Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, că prin acţiunea formulată şi întâmpinarea formulată pârâta Comisia judeţeană Gorj de fond funciar, s-a solicitat judecata cauzei şi în lipsă, după care, constatând cauza în stare de judecată, s-a reţinut pentru soluţionare.

INSTANŢA,

Deliberând asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 12/05/2016, sub nr. dosar XXX/267/2016, reclamantul NS, a chemat în judecată pârâtele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj şi Comisia judeţeană Gorj de fond funciar, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să fie obligate pârâtele să-i elibereze titlu de proprietate  pentru terenurile solicitate prin cererea nr.1496/20.03.1991, în anexa 2a, la poziţia 97, pentru suprafaţa de 4,19 ha, cerere formulată de bunica sa.

S-a solicitat judecata cauzei şi în lipsă.

 În motivarea acţiunii reclamantul a arătat că în fapt, în anul 1991, BV, bunica sa, a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile cu care în anul 1962, s-a înscris în CAP.

Conform procedurilor legilor fondului funciar şi a HG nr.890/2005, cererea din 20.03.1991 a fost validată prin HCJ nr.25/1991, în anexa 2a, la poziţia 97, a satului Săcelu, pentru suprafaţa de 4.19 ha, de către Comisia judeţeană, la propunerea Comisiei locale Săcelu.

După decesul bunicii sale în anul 1999, mama sa  BE, a făcut mai multe demersuri pentru întocmirea documentaţiei de către Comisia locală x şi eliberarea titlului de proprietate de către Comisia judeţeană Gorj.

În perioada 2010-2012, Comisia locală x, a identificat parţial suprafeţele de teren validate şi a întocmit schiţele aferente terenurilor identificate şi procesele-verbale de punere în posesie pentru întreaga suprafaţă  identificată şi pentru care au fost întocmite documentele premergătoare eliberării titlului de proprietate,au fost însuşite prin semnătură de către mama sa BE, fiica autoarei BV.

Întrucât în anul 2014 BE mama sa a decedat, nu au mai continuat măsurătorile şi pentru diferenţa de teren până la împlinirea celor 4,19ha teren validat, motiv pentru care prin cererea de faţă solicită să fie obligată Comisia locală x, să întocmească întreaga documentaţie, pentrutoată suprafaţa de 4,19 ha şi să o înainteze Comisiei Judeţene Gorj, pentru scrierea şi eliberarea titlului de proprietate,pentru autoarea sa defunctă BV şi să-i fie înmânat.

În drept, au fost invocate disp. art. 5 şi 6, 36 din HG nr.890/2005, art. 116 din Legea nr.18/1991, republicată.

În dovedirea acţiunii, reclamantul a înţeles să se folosească de proba cu înscrisuri.

Au fost depuse la dosar în copie, următoarele acte: certificatele de deces ale autoarelor  NE şi BV, certificatul de naştere al lui NS, actul de identitate al reclamantului, cererea înregistrată sub nr.1496/19.03.1991, fila de la registrul agricol, HCJ Gorj nr.25/15.10.1991 şi un tabel.

În cauză, a fost formulată întâmpinare de către pârâta Comisia judeţeană Gorj de  fond funciar, învederând faptul că nu are sarcina de a proceda la punerea în posesie a proprietarilor şi nici obligaţia de a stabili  şi identifica suprafeţele de teren ce urmează a fi reconstituite, astfel că, obligaţia de a proba cu acte doveditoare conform art.9 alin.5, fin Legea nr.18/1991, actualizată, revine solicitanţilor, iar obligaţia de a stabili corect suprafaţa şi vecinătăţile, de a întocmi corect documentaţia privind reconstituirea suprafeţei solicitate, revine Comisiei locale Săcelu.

În raport de motivele invocate de reclamant, s-a solicitat Comisiei locale de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, să comunice motivul datorită căruia nu a fost înaintată documentaţia necesară în vederea eliberării titlului de proprietate reclamantului, pentru suprafaţa de 4,19 ha, situate pe raza comunei x, Judeţul Gorj, validată prin HCJ Gorj nr.25/1991.

Cu adresa nr.4816/07.09.2016, ce  se află ataşată la dosar la fila nr.33, s-a comunicat faptul că, motivul datorită căruia nu a fost înaintată documentaţia, este acela că suprafaţa este validată pe numele de BV, conform HCJ nr.25/1991, suprafaţa fiind situată în extravilanul localităţii, iar acţiunea de întocmire a planurilor parcelare nu a fost finalizată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, prin prisma motivelor invocate, a celor arătate în întâmpinarea formulată, precum şi a normelor legale aplicabile speţei, instanţa reţine şi constată următoarele:

Prin prezenta acţiune, reclamantul NS, a chemat în judecată pârâtele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj şi Comisia judeţeană Gorj de fond funciar, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună obligarea pârâtei Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, să întocmească documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate şi să o înainteze Comisiei judeţene Gorj de fond funciar, care să-i elibereze titlu de proprietate pentru suprafaţa de teren de 4,19  ha, situate pe raza comunei x, judeţul Gorj.

Rezultă din cuprinsul actelor ce se află ataşate la dosar, că prin cererea înregistrată sub nr.1496/20.03.1991 şi care se află ataşată la dosar la filele nr.11,12,13, s-a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate de către numita BV , pentru terenuri ce i-au aparţinut, fiind validat dreptul de proprietate prin HCJ nr.25/1991, aspect ce rezultă şi din cuprinsul adresei nr. 4816/07.09.2016, ce  se află ataşată la dosar la fila nr.33, emisă de Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, conform registrului agricol al anilor 1959-1962, în anexa nr.3, poziţia 22 , cu o suprafaţă validată de 4,19 ha, prin HCJ nr.25/15.10.1991.

În cauza dedusă judecăţii, reclamantul  arată că este nepotul lui BV, care a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 4,19 ha teren situate pe raza comunei x, fiind validată prin HCJ Gorj nr.25/1991.

Că până la momentul de faţă, nu a fost înaintată Comisiei judeţene Gorj de fond funciar, documentaţia necesară în vederea eliberării titlului de proprietate conform hotărârii de validare.

Se constată aşadar, că de la data validării dreptului de proprietate şi până  la momentul de faţă, pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, nu a înaintat Comisiei judeţene Gorj de fond funciar, documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate, conform HCJ Gorj nr.25/1991.

În acest mod, se apreciază că este afectat dreptul de proprietate al reclamantului, încălcându-i-se astfel, dreptul de a beneficia de protecţia din partea organelor special constituite în acest sens , în baza Legii nr.18/1991.

Prin tergiversarea de către Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, a formalităţilor pentru întocmirea documentaţiei şi înaintarea către organul judeţean în vederea eliberării titlului de proprietate, este încălcat dreptul de proprietate al reclamantului şi în acelaşi timp, Comisia locală de fond funciar nu îşi îndeplineşte toate atribuţiile stabilite de HG nr.890/2005.

Potrivit art.5, din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, aprobat prin H.G. nr. 890/2005, comisiilor locale le revine atribuţia de a înainta şi prezenta spre aprobare şi validare comisiilor judeţene situaţiile definitive, împreună cu documentaţia necesară, precum şi divergenţele produse şi consemnate la nivelul acestor comisii, iar după emiterea hotărârii de validare le revine atribuţia de a întocmi şi înainta comisiei judeţene de fond funciar documentaţia necesară emiterii titlului de proprietate şi de a efectua operaţiunile necesare punerii în posesie a persoanelor îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, comisiilor judeţene revenindu-le obligaţia de a emite titlurile de proprietate pentru cererile validate, conform art. 6 lit. f din Regulament.

Reţine instanţa că până în prezent Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj,  nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite în sarcina sa, prevăzute de art.5 din HG nr.890/2005, privind punerea în posesie, întocmirea şi înaintarea documentaţiei Comisiei Judeţene Gorj, pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra  terenurilor, a documentaţiei în vederea emiterii titlului de proprietate pentru suprafaţa validată.

Nu are nici o relevanţă susţinerea pârâtei Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, prin adresa înaintată şi care se află ataşată la dosar la fila nr.33, în sensul că motivul datorită căruia nu a fost înaintată documentaţia, este acela că suprafaţa este validată pe numele de BV, conform HCJ nr.25/1991, suprafaţa fiind situată în afara localităţii, iar acţiunea de întocmire a planurilor parcelare nu a fost finalizată.

Apreciază instanţa că, în condiţiile în care există o hotărâre de validare, care stabileşte dreptul de proprietate, cele obligate să efectueze punerea în posesie şi să elibereze titlul de proprietate acestuia ( act care face dovada proprietăţii, potrivit legii fondului funciar ) sunt pârâtele  Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj şi  Comisia Judeţeană Gorj, pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Pe de altă parte, potrivit art. 116 din Legea nr.18/1991, republicată, comisiile comunale, orăşeneşti şi municipale, constituite potrivit prevederilor art.12, vor efectua lucrările şi operaţiunile stabilite de lege, din competenţa lor, indiferent dacă se reconstituie sau se constituie dreptul de proprietate ori se restituie terenuri prin ordinul prefectului, înaintând aceste lucrări după caz, comisiilor judeţene, prefectului, în vederea emiterii titlurilor de proprietate, respectiv emiterii ordinului prefectului”.

Conform art.6 lit. f din HG nr.89/0/2005, comisiile judeţene emit titlurile de proprietate pentru cererile validate.

Potrivit art.36 din HG nr.890/2005, „pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie  şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa 20”.

 Curtea Europeană a Drepturilor Omului, s-a pronunţat constant în litigii izvorâte din Legea nr.18/1991, în sensul recunoaşterii dreptului efectiv la reconstituire, numai după finalizarea procedurilor prevăzute de legea specială, respectiv prin eliberarea titlului de proprietate.

În cauza dedusă judecăţii, conform actelor existente la dosar, se constată că a fost urmată întreaga procedură prevăzută de Legea nr.18/1991, cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate, drept validat prin HCJ Gorj nr.25/1991.

Prin calitatea sa, pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, avea obligaţia să pună în aplicare legile fondului funciar, să efectueze punerea în posesie în cel mai scurt timp, a persoanei îndreptăţite, în speţă a reclamantei.

În consecinţă, având în vedere că în prezenta cauză s-a făcut dovada validării dreptului de proprietate, fiind emisă hotărârea de validare, respectiv HCJ Gorj nr.25/15.10.1991, care constituie actul premergător emiterii titlului de proprietate, având în vedere de asemenea şi data emiterii acesteia, octombrie 1991, precum şi faptul că de la această dată şi nici până în momentul de faţă nu a fost întocmită şi înaintată documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate conform acestei hotărâri, se apreciază a fi întemeiată acţiunea promovată de reclamantă, motiv pentru care urmează a se dispune admiterea acesteia şi a obliga pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, să întocmească şi să înainteze Comisiei judeţene Gorj de fond funciar, documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate reclamantului, conform HCJ Gorj nr.25/15.10.1991.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea civilă pentru obligaţia de a face, formulată de reclamantul NS, domiciliat în comuna X, sat X, judeţul Gorj, împotriva pârâtelor Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj şi Comisia judeţeană Gorj de fond funciar. 

Obligă pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei x, Judeţul Gorj, să întocmească şi să înainteze Comisiei judeţene Gorj de fond funciar, documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate, conform HCJ nr.25/1991.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Judecătoria Novaci.

Pronunţată în şedinţa publică de la 19.09. 2016.

PRESEDINTE,

GRREIER,

Red.tehnored.DE/SA

Ex.5

4.10. 2016

Domenii speta