Încuviințare executare silită. Lipsa titlului executoriu.

Hotărâre 290 din 29.06.2015


Încuviințare executare silită. Lipsa titlului executoriu. Depunerea doar a cererii de emitere a cardului de credit standard, chiar dacă conține la final o referire expresă la contractul de credit nu este de natură să facă dovada încheierii contractului de credit.

Încheierea nr. 290/29.06.2015 a Judecătoriei Galați

Prin încheierea pronunțată de Judecătoria Galați a fost respinsă cererea de încuviințare a executării silite ca neîntemeiată.

Pentru a se pronunța astfel, instanța a reținut că:

În fapt, prin cererea înregistrată pe rolul Bej Bucur Giurgea, sub nr. 1063/17.10.2014, creditoarea X a solicitat punerea în executare silită, prin poprire, a titlului executoriu reprezentat de contractul de card de credit încheiat între debitorul S. A. şi Banca Y, pentru recuperarea creanţei, în cuantum de 6.933,39 lei, conform extrasului de cont anexat.

Prin încheierea nr. 1063/17.10.2014, executorul a respins cererea, refuzând motivat deschiderea procedurii de executare, deoarece a constatat faptul că nu a fost depus titlul executoriu, în original sau în copie legalizată, conform dispoziţiilor art.663 alin.4 C.proc.civ., ci doar cererea de emitere a cardului de credit standard ce, deşi parte a documentaţiei de creditare, nu se identifică cu contractul de credit, astfel încât nu se poate aprecia asupra caracterului cert, lichid şi exigibil al creanţei.

În drept, potrivit dispoziţiilor art.663C.proc.civ. executarea silită poate porni numai la cererea creditorului, dacă prin lege nu se prevede altfel,la cerere ataşându-setitlul executoriu în original sau în copie legalizată, după caz.

Executorul judecătoresc, de îndată ce primeşte cererea de executare, prin încheiere, dispune înregistrarea acesteia şi deschiderea dosarului de executare sau, după caz, refuză motivat deschiderea procedurii de executare, în condiţiile art. 664 C.proc.civ.

Instanţa apreciază că soluţia adoptată prin încheierea din data de 17.10.2014, în sensul refuzului de deschidere a procedurii de executare silită, este legală şi temeinică.

Contrar susţinerilor petentei, instanţa reţine că aceasta nu s-a conformat obligaţiei prevăzută de art.663 alin.4 C.proc.civ., respectiv nu a ataşat cererii de executare silită adresată executorului judecătoresc titlul executoriu.

Astfel cum executorul judecătoresc în mod temeinic a reţinut, depunerea doar a cererii de emitere a cardului de credit standard, chiar conţinând la final o referire expresă la contractul de credit, nu este de natură a suplini lipsa de la dosar a înscrisului care constată şi dovedeşte încheierea contractului.

De altfel, instanţa reţine că, inclusiv în cuprinsul notificării prin care debitorul a fost informat cu privire la cesiunea creanţei, creditoarea a făcut referire la contractul de card de credit identificat sub numărul nr.1002469951 ca reprezentând temeiul dreptului său de creanţă.

Executarea silită nu poate fi demarată decât în situația în care  creanţa îndeplineşte condiţiile de certitudine, respectiv când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi titlul executoriu şi de lichiditate, când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conţine elementele care permit stabilirea lui.

În acest context, în lipsa contractului şi a anexelor nu se poate stabili existenţa neîndoielnică a creanţei în sensul dispoziţiilor indicate anterior, astfel că cererea de executare silită a debitorului S. A. a fost în mod temeinic soluţionată.

Domenii speta