Valoarea despăgubirii acordată în cazul răspunderii civile decurgând din asigurarea civilă obligatorie rca se calculează la valoarea fără tva a pieselor originale, iar nu la valoarea pieselor alternative.

Sentinţă civilă 7433 din 17.07.2015


6Valoarea despăgubirii acordată în cazul răspunderii civile decurgând din asigurarea civilă obligatorie RCA se calculează la valoarea fără TVA a pieselor originale, iar nu la valoarea pieselor alternative. Diferența dintre cele două categorii de piese este că cele originale sunt cele folosite de conducătorul auto al mărcii și determină anumite date tehnice ale autoturismului, pe când piesele alternative, chiar dacă omologate nu au aceeași calitate cu cele originale, putând duce la diminuarea performanțelor autoturismului.

Sentința civilă nr. 7433/17.07.2015 a Judecătoriei Galați

Prin sentința civilă pronunțată de Judecătoria Galați, s-a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamant, a fost obligat pârâtul la plata sumei de 19.499,38 lei, cu titlu de despăgubiri.

Pentru a pronunța soluția în cauză, instanța de fond a reținut următoarele:

În fapt, la data de 26.10.2012, autoturismul marca Audi, model A5, înmatriculat sub nr. BR-24-MTY, aparţinând reclamantei, a fost implicat într-un eveniment rutier ce a avut ca urmări avarierea acestuia, dinamica producerii accidentului, rezultând din cuprinsul procesului-verbal de constatare a contravenţiei seria CP nr. 2098136.

La data producerii accidentului, autoturismul condus intervenientul C M asigurat pentru cazuri de răspundere civilă auto obligatorie la societatea pârâtă.

În drept, potrivit dispoziţiilor art. 26 alin. 1 din Ordinul nr. 14/2011 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, act normativ în vigoare la data producerii accidentului, asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, printre altele, pentru pagube materiale şi cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

Potrivit art. 54 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului de răspundere civilă, în limitele obligaţiei acestuia.

În cauză, a fost făcută dovada culpei persoanei asigurate C M în producerea avariilor autoturismului reclamantei şi a faptului că autoturismul condus de acesta avea, la data producerii accidentului, contract de asigurare RCA încheiat cu pârâta, această având obligaţia legală de a prelua plata despăgubirii.

Potrivit dispoziţiilor art. 50 din Ordinul CSA nr. 14/2011 despăgubirile pentru vehicule nu pot depăşi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului şi nici limita de despăgubire prevăzută în poliţa de asigurare RCA.

Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparaţiilor părţilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de înlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum şi cele de demontare şi montare aferente reparaţiilor şi înlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preţurile practicate de unităţile de specialitate, la care se adaugă cheltuielile cu transportul vehiculului, precum şi cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, potrivit art. 55.

Reclamanta a solicitat obligarea pârâtei la plata diferenţei dintre despăgubirea iniţial stabilită şi valoarea efectiv achitată, pretenţia fiind întemeiată pe un deviz de lucrări întocmit de S.C. X S.R.L., reprezentanţă autorizată a mărcii Audi

Având ca temei un deviz propriu de lucrări pârâta a efectuat o plată parţială fără însă a evidenţia provenienţa pieselor de schimb pentru determinarea valorii acestora şi a caracteristicilor constructive (piese noi, de origine sau piese aftermarket, echivalente).

Instanţa apreciind supra probatoriului administrat în cauză stabileşte că reclamanta poate fi despăgubită, în completare, numai cu suma de 19.499,38 lei.

Astfel, având în vedere faptul că nu a fost făcută dovada reparaţiei autoturismului, valoarea T.V.A., inclusă în preţul lucrării, nu poate fi acordată, creanţa sub acest aspect neîntrunind condiţia exigibilităţii.

În ceea ce priveşte preţul materialelor se va avea în vedere devizul întocmit de S.C. X S.R.L., fiind necesară asigurarea unei calităţi superioare a pieselor şi a materialelor de lucru, garanţia reprezentanţei auto fiind asigurată, spre deosebire de originea nesigură a pieselor cuprinse în devizul întocmit de pârâtă.

Cu privire la manoperă instanţa va lua în considerare preţul mediu al serviciilor de reparaţii stabilit la nivelul reţinut în devizul pârâtei, apreciat ca reflectând realitatea pieţei de profil şi în cuprinsul expertizei efectuate în cauză, ale cărei concluzii instanţa le va reţine, în parte, numai în ceea ce priveşte neîntrunirea condiţiilor cu privire la calificarea ca daună totală a incidentului.

Pentru aceste motive, instanţa a admis, în parte, cererea şi a obliga pârâtul la plata sumei de 19.499,38 lei, cu titlu de despăgubire.

Apelul formulat de pârât împotriva sentinței civile anterior menționată, a fost respins ca nefondat.