Comunicare informaţii de interes public

Sentinţă civilă **** din 02.06.2015


Dosar nr. …..

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR. ……

Şedinţa publică din data de 02.06.2015

Completul constituit din:

PREŞEDINTE: Alexandra Irina Ghergheşanu

GREFIER: Denisa Cătălina Iliescu

Pe rol judecarea cauzei de contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamanta …… în contradictoriu cu pârâţii ….., având ca obiect comunicare informaţii de interes public.

Dezbaterile şi susţinerile părţilor pe fondul cauzei au avut loc în şedinţa publică de la 18.05.2015, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, parte integrantă din prezenta hotărâre, când tribunalul pentru a da posibilitatea reclamantei de a depune concluzii scrise, a amânat pronunţarea pentru data de 02.06.2015.

TRIBUNALUL

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti la data de …. reclamanta ….. a solicitat în contradictoriu cu ….. să fie obligaţi la furnizarea informaţiilor de interes public solicitate de reclamantă, fixându-se un termen de 30 de zile de la soluţionarea prezentului litigiu.

În esenţă, în motivarea acţiunii sale, reclamanta a arătat că a solicitat pârâtei la data de ….. o listă cu ……. informaţii de interes public.

La această solicitare, reclamanta a arătat că nu i s-a răspuns.

S-a expus pe larg în cuprinsul cererii de chemare în judecată considerentele pentru care reclamanta a apreciat că informaţiile solicitate reprezintă informaţii de interes public.În drept au fost invocate prevederile legii 544/2001.

În dovedirea acţiunii au fost anexate înscrisuri.

Pârâta, legal citată, a depus întâmpinare la data de …. prin care a invocat excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a …. iar, pe fond a solicitat respingerea acţiunii ca nefondate, arătând că a răspuns solicitării reclamantei prin adresa …. şi prin adresa …...

În şedinţa publică din …. instanţa a respins excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă invocată de pârâte, motivele de fapt şi de drept ale acestei măsuri fiind consemnate în încheierea de şedinţă aferentă.

În favoarea reclamantei şi pârâtei instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, Tribunalul reţine:

Prin adresa anexată la fila …. din dosar şi recepţionată de pârâtă la data de …. conform dovezii anexate la fila …. din dosar, reclamanta a solicitat autorităţii furnizarea următoarelor informaţii cu caracter public:

1.Lista certificatelor de urbanism emise pentru elaborarea PUZ în perioada ….., cuprinzând informaţii relevante,

2.lista certificatelor de urbanism emise pentru elaborarea PUD în perioada ….., cuprinzând informaţii relevante,

3.lista PUD iniţiate de autorităţi sau investitori privaţi pentru care anunţul intenţiei de elaborare a avut loc în perioada ……, cuprinzând informaţii relevante;

4.lista PUD iniţiate de autorităţi sau investitori privaţi care s-au aflat în etapa de documentare şi elaborare  a studiului de fundamentare în perioada ….., cuprinzând informaţii relevante;

5.lista PUD iniţiate de autorităţi sau investitori privaţi care s-au aflat în etapa elaborării propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare în perioada …., cuprinzând informaţii relevante;

6.lista PUD iniţiate de autorităţi sau investitori privaţi care s-au aflat în etapa de elaborare a propunerii finale în perioada ….., cuprinzând informaţii relevante;

7.lista PUD aprobate de ….. în perioada ….., cuprinzând informaţii relevante,

8.ordinea de zi a şedinţelor …. desfăşurate în perioada …. şi deciziile adoptate, cuprinzând informaţii relevante;

9.lista certificatelor de urbanism emise pentru autorizaţii de construire în perioada ….., cuprinzând informaţii relevante;

10.lista autorizaţiilor de construire emise în perioada …. cuprinzând informaţii relevante;

11.lista certificatelor de urbanism emise pentru autorizaţii de desfiinţare în perioada ….., cuprinzând informaţii relevante;

12.lista autorizaţiilor de desfiinţare emise în perioada …. cuprinzând informaţii relevante

În drept, reţine instanţa faptul că potrivit art. 7 din Legea 544/2001 autorităţile au obligaţia de a răspunde în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii.

În speţă, din poziţiile procesuale coroborate ale părţilor, Tribunalul reţine că pârâta a răspuns solicitării reclamantei prin adresa sa nr. …., adresă prin care i s-a indicat că: lista certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construire/desfiinţare sunt afişate pe pagina de net a instituţiei, documentaţiile de urbanism PUD supuse avizării şi aprobării sunt şi ele afişate pe acelaşi site, documentaţiile de urbanism sunt aprobate prin hotărâre a …., hotărâre care se găseşte publicată pe acelaşi site iar ordinea de zi a şedinţelor ….. şi deciziile adoptate nu sunt publicate.

Mai reţine instanţa şi faptul că pe parcursul judecăţii, pârâta a anexat la dosar lista certificatelor de urbanism emise în luna ….., a certificatelor de urbanism emise în vederea elaborării unui PUD şi pentru aprobarea PUZ, cu indicatorii urbanistici avizaţi, lista autorizaţiilor de construire/desfiinţare emise în perioada de referinţă şi ….. prin care au fost aprobate ….. documentaţii de urbanism tip PUD.

În opinia instanţei, răspunsul formulat de reclamantă atât la data de …. cât şi parte din informaţiile furnizate pe parcursul judecăţii prezentei cauze, nu asigură un acces efectiv al reclamantei la informaţiile cu caracter public solicitate.

În primul rând, aşa cum corect arată şi reclamanta în cuprinsul acţiunii sale, toate informaţiile solicitate de ea reprezintă informaţii de interes public întrucât vizează, derivă din activitatea autorităţii publice, în materia urbanismului şi a construcţiilor.

Astfel, instanţa apreciază că Legea 544/2001 garantează accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public. Prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei.

În al doilea rând, faţă de atitudinea procesuală diferită a pârâtelor în legătură cu informaţiile solicitate, pentru unele din ele furnizându-se un răspuns chiar în timpul judecăţii, pentru altele indicându-se drept sursă de informare site-ul autorităţii iar pentru altele refuzându-se pur şi simplu accesul, Tribunalul urmează a analiza punctual fiecare solicitare a reclamantei.

Astfel, refuzul complet nejustificat în fapt şi în drept al pârâţilor de a pune la dispoziţia reclamantei ordinea de zi a …. precum şi deciziile luate de aceasta, se impune a fi cenzurat cu precădere.

Pârâtele au refuzat pur şi simplu accesul la această informaţie, fără nici un argument, indicând doar faptul că această ordine de zi şi deciziile aferente „nu sunt publicate pe site”. Or, demersul reclamantei este determinat tocmai de caracterul nedisponibil al acestei informaţii, inclusiv în mediul on-line, coroborat cu faptul că activitatea acestei comisii vizează îndeplinirea unui serviciu public, rezultatul acesteia reprezentând astfel o informaţie de interes public.

Faţă de aceste considerente, Tribunalul urmează a admite acţiunea reclamantei referitoare la obligarea pârâtelor la furnizarea informaţiilor solicitate la punctul …..

În ceea ce priveşte informaţiile solicitate de reclamantă la punctele …., respectiv cele referitoare la lista documentaţiilor de urbanism de nivel PUD aflate în diferite stadii de elaborare, tribunalul remarcă faptul că pârâţii s-au limitat la a face trimitere la site-ul autorităţii, indicând că acestea sunt afişate la o anumită secţiune, în ordine alfabetică atât pentru avizare cât şi pentru aprobare.

Atitudinea pârâtei nu se încadrează sub nicio formă în scopul reglementării accesului persoanelor interesate la informaţiile publice şi nici în cel prevăzut de Legea 350/2001 care prevede dreptul publicului nu doar de a fi informat cu privire la procesul de elaborare al documentaţiilor de urbanism dar şi cel de a participa activ la acest proces.

Art. 57 şi următoarele din Legea 350/2001 consacră în mod expres dreptul publicului de a fi informat şi de a participa activ la procedura de elaborare a documentaţiilor de urbanism, înţelegându-se prin aceasta participarea la toate etapele acestei proceduri: „Participarea publicului la activităţile de amenajare a teritoriului şi de urbanism constă în implicarea acestuia în toate etapele procesului decizional referitor la activităţile de amenajare a teritoriului şi urbanism. Participarea publicului asigură dreptul acestuia la informare, consultare şi acces la justiţie, referitor la activităţile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, potrivit legii, pe tot parcursul elaborării strategiilor şi documentaţiilor de urbanism şi amenajare a teritoriului, conform metodologiei stabilite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi în corelare cu procedurile specifice ce decurg din legislaţia de mediu.”

Prin urmare, atingerea finalităţii prevăzute de legiuitor presupune crearea premiselor adecvate, respectiv a publicării, din oficiu, a informaţiilor referitoare la toate etapele elaborării unei documentaţii de urbanism, cu indicarea expresă a stadiului procedurii dar şi a informaţiilor relevante din perspectivă urbanistică: adresă beneficiar, obiect, CUT, POT. H max solicitat. Doar prin comunicarea acestor din urmă informaţii, într-o formă clar structurată cu privire la stadiul procedurii de elaborare, se poate asigura un acces efectiv la informaţie al persoanelor interesate de acest proces de adoptare a documentaţiilor de urbanism.

Informaţiile disponibile pe site-ul autorităţii nu răspund acestor exigenţe, fiind simple hărţi ale unor documentaţii de urbanism , lipsind orice date tehnice esenţiale pentru asigurarea unei informări complete şi utile persoanelor interesate, precum şi orice date referitoare la stadiul procedurii de elaborare.

Faţă de aceste argumente, instanţa urmează a admite acţiunea reclamantei referitoare la obligarea pârâtelor la furnizarea informaţiilor solicitate la punctele …. din cerere.

În ceea ce priveşte solicitarea reclamantei formulată la punctele …, Tribunalul constată faptul că finalitatea urmărită prin prezentul demers judiciar a fost deja atinsă întrucât, în cursul procesului, la dosarul cauzei, pârâţii au anexat lista certificatelor de urbanism emise în vederea elaborării unui PUD în perioada … (fila ….) precum şi lista certificatelor de urbanism emise în vederea elaborării unui PUZ în perioada … (fila ….). Aceste liste corespund solicitărilor reclamantei, prin notele scrise anexate la data de …. aceasta nemainsistând practic în aceste două solicitări.

Solicitarea reclamantei de comunicare a informaţiilor relevante referitoare la PUD aprobate în luna …. de ….., respectiv a indicatorilor urbanistici aprobaţi dar şi a obiectului, adresei şi beneficiarului, urmează a fi admisă de către instanţă având în vedere faptul că pârâtele au comunicat exclusiv actul administrativ individual de aprobare a documentaţiilor de urbanism şi lista aferentă, fără anexa acestuia, respectiv avizele de urbanism în care sunt incluse datele urbanistice relevante, pentru orice persoană interesată.

Astfel, instanţa reţine că la dosarul cauzei a fost comunicată exclusiv copia HCL …. nr …. precum şi tabelul anexă. Aceste informaţii relevă doar actul juridic al aprobării fără a indica, în concret, ce anume s-a aprobat, respectiv ce indicatori urbanistici derogatorii de la documentaţiile de urbanism elaborate la nivel superior, au fost aprobate. În absenţa acestor ultime informaţii, conţinute desigur în avizul de urbanism aferent fiecărui PUD, informarea realizată de pârâtă este una pur formală şi lipsită de orice substanţă.

Aceste ultime informaţii nu se regăsesc nici pe site-ul autorităţii publice.

În ceea ce priveşte solicitarea reclamantei de la punctele …. ale cererii sale, respectiv comunicarea listei certificatelor de urbanism emise în vederea obţinerii unei AC sau AD, cu menţionarea indicatorilor urbanistici referitori la H max pentru AC dar şi la obiect, număr şi adresă beneficiar, pentru AD, Tribunalul apreciază că faţă de prevederile legale incidente coroborate cu apărările exprese ale pârâtei sub acest aspect, se impune efectuarea unei distincţii între caracterul informaţiilor solicitate şi forma în care acestea pot fi puse la dispoziţie publicului interesat.

În privinţa primului aspect, se reţine că prevederile Legii 50/1991 consacră indubitabil caracterul de informaţie de interes public al certificatelor de urbanism, ele reprezentând anexe la autorizaţia de construire. Conform art. 7 alineat 21: „Autorizaţia de construire şi anexele acesteia au caracter public şi se pun la dispoziţia publicului spre informare pe pagina proprie de internet a autorităţii administraţiei publice emitente sau prin afişare la sediul acesteia, după caz.”

În privinţa celui de al doilea aspect, al formei în care informaţia, relevantă pentru reclamantă, poate să-i fie pusă la dispoziţie, Tribunalul remarcă faptul că, pe de o parte,  legiuitorul stabileşte în mod explicit obligaţia autorităţii publice de a comunica, la cerere copii atât de pe autorizaţia de construire emisă cât şi de pe întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii sale, conform art. 7 alineat 23 din Legea 50/1991: „Autorităţile prevăzute la art. 4 fac publică emiterea autorizaţiei de construire sau, după caz, a actului de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi pun la dispoziţia publicului următoarele informaţii: a) conţinutul autorizaţiei de construire şi al anexelor aferente, care includ toate condiţiile necesare a fi îndeplinite de solicitanţi, sau, după caz, conţinutul actului de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii;”

Pe de altă parte, art. 41 din Normele metodologice de aplicare ale Legii 50/1991 instituie obligaţia autorităţii publice de a ţine o evidenţă a acestor certificate de urbanism, consacrând în mod expres inclusiv forma acestei evidenţe, respectiv informaţiile pe care lista CU trebuie să le cuprindă: „Lista certificatelor de urbanism este publică. Lista se afişează lunar la sediul emitentului şi cuprinde enumerarea certificatelor de urbanism emise în luna precedentă (în ordinea eliberării), făcându-se evidenţierea fiecărui imobil prin menţionarea: adresei, a numărului cadastral şi de carte funciară, a numelui şi prenumelui solicitantului, precum şi a scopului pentru care a fost eliberat actul.”

Prin urmare,  autoritatea publică nu este obligată să aibă o evidenţă conform solicitării reclamantei, respectiv liste separate pentru CU emise în vederea obţinerii AC sau a AD şi nici să includă în listele sale ţinute conform prevederilor art. 41 din Norme indicatorul urbanistic al H max, solicitat de petentă.

Mutatis mutandis, autoritatea publică nu este obligată să ţină liste ale CU nici în ordinea alfabetică a solicitanţilor, nici a adreselor pentru care se solicită.

În acest context, Tribunalul subliniază faptul că Legea 544/2001 nu instituie în sarcina autorităţilor publice obligaţia de sistematizare a informaţiei deţinute într-o anumită formă expres dorită de reclamantă, ci doar pe aceea de furnizare a informaţiei, în forma disponibilă la nivelul său. Actul normativ incident în speţă consacră doar dreptul cetăţenilor la informare nu şi pe cel de a obţine informaţia într-o anumită formă.

Efortul concret al selectării din documentele puse la dispoziţie de autoritate, în funcţie de aspectele care reprezintă interes pentru fiecare solicitant în parte, revine acestuia, autorităţile publice neavând rolul de „departament de documentare” pentru studii, site-uri sau alte iniţiative private.

Desigur, aşa cum s-a arătat şi anterior, faptul că autoritatea publică nu este obligată să ţină o evidenţă conform solicitării reclamantei nu înseamnă că informaţia ca atare solicitată nu poate  fi pusă la dispoziţie, în virtutea dreptului la informare, revenind desigur reclamantei să selecteze aspectele pe care le consideră relevante din documentele puse la dispoziţie.

Prin urmare, faţă de aceste considerente, Tribunalul apreciază că pentru a respecta în primul rând dreptul la informare al reclamantei, salvgardând totuşi şi conţinutul concret al obligaţiilor legale ale autorităţii în materia evidenţelor CU, se impune admiterea în parte a cererii reclamantei în sensul furnizării către aceasta a tuturor copiilor CU emise în perioada de referinţă, revenindu-i ei sarcina de a selecta din aceste documente informaţiile pe care le consideră relevante.

În ceea ce priveşte informaţiile solicitate de reclamantă la punctele 10 şi 12 ale cererii, analiza instanţei va urma acelaşi raţionament cu cel expus anterior în privinţa solicitării de la punctele 9 şi 11.

Astfel, pe lângă caracterul eminamente public al autorizaţiei de construire/desfiinţare consacrat de art. 7 alineat 23 din Legea 50/1991 precitat, Tribunalul reţine că potrivit art. 55 din Normele metodologice ale acestui act normativ, autoritatea publică are obligaţia ţinerii evidenţei acestor documente, respectiv a includerii lor într-o listă, al cărei conţinut nu este expres prevăzut de lege dar care trebuie să fie apt să stea la baza unei solicitări ulterioare din partea persoanelor interesate de aprofundare a informaţiei: „În temeiul prevederilor art. 7 alin. (21) din Lege, autorizaţiile de construire/desfiinţare împreună cu anexele acestora, respectiv actele de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, au caracter public. În acest scop, se pun la dispoziţia publicului, pe pagina proprie de internet a autorităţii administraţiei publice competente, emitentă, sau prin afişare la sediul acesteia listele la zi ale actelor de autoritate emise, în vederea solicitării şi obţinerii, după caz, a informaţiilor prevăzute la art. 7 alin. (23) din Lege.”

Conform precizărilor exprese ale reclamantei din cuprinsul notelor scrise, lista AC/AD a fost accesibilă, fiind publicată pe site-ul instituţiei. Nemulţumirea actuală a reclamantei este legată de refuzul autorităţii de a-i furniza informaţia solicitată într-o anumită formă, respectiv defalcat AC-AD şi cu indicarea H max pentru AC.

În absenţa unei obligaţii legale instituite în sarcina autorităţii de a deţine o listă a AC/AD care să respecte, ab initio, forma solicitată de reclamantă, pentru motivele expuse pe larg anterior, Tribunalul apreciază că legea 544/2001 nu poate fi interpretată în sensul instituirii unei astfel de sarcini. Singura obligaţie a autorităţii în materia evidenţierii autorizaţiilor de construire/desfiinţare este aceea de a ţine o listă a lor, fără ca legiuitorul să oblige ca această listă să conţină anumite prevederi, sau să fie organizată în funcţie de anumiţi indicatori.

Prin urmare, pentru a da substanţă dreptului reclamantei de acces la informaţiile de interes public conţinute în AC/AD dar şi pentru a respecta sfera restrânsă a obligaţiilor de inventariere a AC/AD emise, Tribunalul va admite în parte solicitarea reclamantei de la pct 10 şi 12 în sensul obligării autorităţii la a-i pune la dispoziţie copiile la care reclamanta este îndreptăţită conform art. 7 alineat 23 din Legea 50/1991, revenindu-i acesteia sarcina de a structura informaţia conform necesităţilor proprii.

Faţă de aceste considerente, Tribunalul urmează a admite în parte acţiunea şi va obliga pârâta la completarea informaţiilor furnizate deja. Desigur, în realizarea dispoziţiei instanţei vor fi avute în vedere şi prevederile art. 9 alineat 1 din Legea 544/2001.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta …… împotriva ….. şi ……

Obligă pârâţii ca în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe:

- să pună la dispoziţia reclamantei informaţiile de interes public solicitate la punctul 8 al cererii, respectiv ordinea de zi a şedinţelor …..desfăşurate în perioada ….. precum şi copia deciziilor adoptate;

- să completeze răspunsul la punctul … al cererii în sensul de a comunica reclamantei copia anexelor …. , a avizelor de urbanism aferente fiecărei documentaţii de urbanism aprobate prin această hotărâre;

- să completeze răspunsul la punctul ….. al cererii în sensul de a comunica reclamantei copii ale tuturor certificatelor de urbanism emise în perioada …..;

- să completeze răspunsul la punctul ….. al cererii în sensul de a comunica reclamantei copii ale tuturor autorizaţiilor de construire/desfiinţare şi a anexelor aferente, emise în perioada …..;

- să pună la dispoziţia reclamantei informaţiile de interes public solicitate la punctele ….. ale cererii.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la sediul Tribunalului Bucureşti.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 18.05.2015.

 Preşedinte Grefier

Alexandra Irina Ghergheşanu  Denisa Cătălina Iliescu

Red. jud. AIG – 5 ex.

Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a fost respins recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. ……. pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.