Reabilitare judecătorească

Sentinţă penală 542 din 06.04.2016


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale dedusă judecăţii, constată următoarele:

 Prin cererea adresată acestei instanţe în data de 11.02.2016 şi înregistrată sub nr. ***, petentul AB a formulat cerere de reabilitare judecătorească privind condamnarea sa dispusă prin sentinţa penală nr. 868/28.06.2013 a Judecătoriei Tulcea.

În susţinerea cererii, petentul arată că de la data condamnării sale până în prezent nu a mai suferit nicio condamnare, a avut asigurată existenţa prin muncă, a avut o bună conduită şi-a achitat în întregime despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare.

Mai arată petentul că este persoană fizică autorizată ca şi pescar comercial, iar singurul mod de a-şi întreţine familia este pescuitul.

Au fost ataşate înscrisuri, respectiv copia hotărârii judecătoreşti, certificatul de cazier judiciar, dovada achitării obligaţiilor civile din hotărârea die condamnare.

Prin rezoluţia de primire, instanţa a dispus ataşarea dosarului în care s-a pronunţat hotărârea de referinţă.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa va respinge cererea de reabilitare formulată de petent pentru următoarele considerente:

Prin Sentinţa penală nr. 868/28.06.2013 a Judecătoriei Tulcea, definitivă prin decizia penală nr. 1121/P/19.12.2013 a Curţii de Apel Constanţa, petentul a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale în cuantum total de 4.000 lei, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 64 lit. c), d) şi k) din OUG nr. 23/2008.

Instanţa reţine că, raportat la situaţia juridică a petentului, în speţă sunt incidente dispoziţiile art. 165 Cod penal.

Astfel, potrivit textului normativ de referinţă „reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii (…), dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.”

Potrivit art. 528 alin. (1) Cod procedură penală„(…) dacă persoana condamnată nu a mai săvârşit o altă infracţiune, autoritatea care ţine evidenţa cazierului judiciar va şterge din oficiu menţiunile privind pedeapsa aplicată condamnatului.”

Din cuprinsul certificatului de cazier judiciar instanţa reţine că petentul nu a suferit vreo condamnare de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de referinţă (19.12.2013).

Cu toate acestea, pe de o parte, instanţa reţine că prezenta cerere a fost formulată mai înainte de împlinirea termenului de 3 ani necesar constatării reabilitării de drept, iar pe de altă parte, operaţiunea juridică de referinţă este atributul exclusiv al autorităţii care ţine evidenţa cazierului judiciar.

Pentru toate aceste considerente, instanţa urmează să respingă cererea de reabilitare ca inadmisibilă.

În temeiul art. 275 alin. (2) Cod procedură penală, va obliga petentul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 100 lei.