Uzucapiune

Sentinţă civilă 3034 din 17.09.2013


INSTANŢA:

Prin cererea de chemare în judecată astfel cum a fost modificată, înregistrată  pe rolul Judecătoriei Tulcea sub nr. ………, formulată de către reclamanții ………… în contradictoriu cu pârâtele ………….., cu sediul în com. ………….., s-a solicitat instanței de judecată ca prin hotărârea ce o va pronunța să se constate că reclamanții, au dobândit dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 5000 m.p. situat în sat …………….. prin efectul uzucapiunii de scurtă durată.

În motivarea cererii reclamanții au arătat că au cumpărat de la pârâtul …………. o casă de locuit și un teren în suprafață de ……….  în baza contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ……… de BNP ……….

Au arătat reclamanții că pe lângă terenul cumpărat, au folosit o suprafață de ……… în raport de care s-au comportat ca și proprietari.

S-a atașat cererii în copie contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. …………. BNP ………...

Cererea nu este motivat în drept.

Pârâtul, Consiliul Local …………. a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii ca nefondată, arătând în esență că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, pentru dobândirea proprietății prin efectul uzucapiunii de scurtă durată, respectiv reclamanții nu sunt în posesia unui titlu translativ de proprietate care să aibă natura juridică a unei juste cauze.

S-au atașat întâmpinării înscrisuri.

La cererea părților instanța a administrat proba cu înscrisuri.

Examinând cererea ,  în raport de actele dosarului și de dispozițiile legale incidente în cauză, instanța constată că aceasta nu este întemeiată, urmând a fi respinsă ca atare.

Art. 1895 din Codul Civil arată că cel ce câştigă cu bună-credinţă şi printr-o justă cauză un nemişcător determinat va prescrie proprietatea aceluia prin zece ani, dacă adevăratul proprietar locuieşte în circumscripţia tribunalului judeţean unde se află nemişcătorul, şi prin douăzeci de ani dacă locuieşte afară din acea circumscripţie.

Așadar, pentru a opera uzucapiunea trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții : să existe o posesie utilă asupra lucrului, posesia utilă să se întemeieze pe just titlu, posesia să dureze de la 10 la 20 de ani și să fie de bună credință.

Prin just titlu se înțelege un act translativ de proprietate ( art. 1847 C.civil) care provine de la altcineva decât proprietarul.

În speța dedusă judecății, reclamanții invocă contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ………… de BNP ………… prin care au dobândit dreptul de proprietate asupra unui imobil, casă și teren situat în sat ……….. Ori, terenul cu privire la care reclamanții consideră că au devenit proprietari prin efectul uzucapiunii de scurtă durată, se află în continuarea celui ce a făcut obiectul înstrăinării. Prin urmare, reclamanții nu se află în posesia unui înscris care să constituie just titlu pentru terenul în litigiu astfel că nu sunt îndeplinite condițiile prev.d De art. 1895 din Codul Civil

Pentru considerentele de fapt și de drept expuse, cererea reclamanților va fi respinsă ca neîntemeiată.