Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Sentinţă penală 1515 din 25.07.2016


Judecătoria Galaţi, secţia penală, sentinţa penală nr. 1515/25.07.2016

Obiect –  săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod penal.

Cuprins pe materii : Drept penal. Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.  Amânarea aplicării pedepsei.

Index alfabetic :

-Infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice

-Amânarea aplicării pedepsei

-Procedura în cazul recunoaşterii învinuirii

Rezumat hotărâre  :

 Instanţa de fond a reţinut în sarcina inculpatului X.Y. că fapta prin care, în data de 16.11.2015, în jurul orei 02:30, a condus autoturismul marca Opel Astra, cu numărul de înmatriculare GL 00 XZX, pe drumurile publice, respectiv pe DJ 251, între localităţile Slobozia Conachi şi Cuza Vodă, jud. Galaţi, având, conform buletinului de analiză toxicologică nr. 1569/A12 din 16.11.2015 emis de Serviciul Clinic de Medicină Legală, Galaţi, o alcoolemie de 1,20 g/l alcool pur în sânge, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” prevăzută de art. 336 alin. 1 din Codul penal.

Inculpatul a arătat instanţei că regretă situaţia incomodă în care a fost pus prin comiterea acestei fapte total nepotrivite cu vârsta şi pregătirea sa şi a precizat că ar avea nevoie să beneficieze de dreptul de a putea conduce autovehicule în continuare, motivând că  este tânăr şi urmează să se angajeze.

Este adevărat că inculpatul nu a fost depistat în urma unui eveniment rutier, ci la un control de rutină al poliţiei, la orele 02:30, când pe stradă nu erau destule multe persoane, fapt care imprimă faptei un caracter mai puţin grav.

Pericolul pentru societate a fost unul real, deşi nu au existat urmări tragice, rezultate prin conducerea sub influenţa alcoolului a unui vehicul ce necesită pentru a putea fi stăpânit deplinătatea abilităţilor şi reflexelor conducătorului. Prin urmare, ar fi nevoie de o perioadă de monitorizare a conduitei inculpatului cu privire la modul cum înţelege să respecte normele obligatorii de convieţuire socială, fără a i se ridica dreptul de a conduce vehicule. 

Văzând dispoziţiile art. 83 alin. 1 și 3 Cod penal, instanţa a apreciat că faţă de comportamentul bun avut pe parcursul procesului penal şi faţă de faptul că inculpatul are un loc de muncă stabil, care să îi ofere echilibru, executarea efectivă a pedepsei stabilite nu ar fi proporţională cu scopul urmărit, motiv pentru care a dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Galați la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 86 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1, lit. c) - e) se comunică Serviciului de Probaţiune Galați.

Instanţa a apreciat că inculpatul va trebui să îşi formeze deprinderi pentru respectarea normelor instituţionale şi având în vedere acordul dat în acest sens, a dispus ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Grădiniței cu program normal ”Violeta” din Comuna X, judeţul Galaţi sau a Primăriei X, judeţul Galaţi, pe o perioadă de 30 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciului de Probațiune Galaţi, conform art. 86 alin. 2 Cod penal.

În baza art. 404 alin. 3 Cod procedură penală, în referire la art. 88 Cod penal instanţa a atras atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. Prin urmare, dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.

În cazul când, până la expirarea termenului de supraveghere, persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei, afară de cazul când persoana dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească, iar dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheată a săvârşit o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.

Pedeapsa aplicată ca urmare a revocării amânării şi pedeapsa pentru noua infracţiune se calculează conform dispoziţiilor privitoare la concursul de infracţiuni. Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, instanţa poate menţine sau revoca amânarea aplicării pedepsei.

Amânarea aplicării pedepsei nu reprezintă o soluţie de condamnare şi deci, nu atrage după sine suspendarea/anularea dreptului de a conduce vehicule.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod de procedură penală, instanţa va obliga pe inculpatul X.Y. la plata sumei de 200 lei, din care suma de 45 lei aferentă fazei de urmărire penală, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, această sumă fiind generată de desfăşurarea procesului penal ca urmare a comportamentului negativ al inculpatului în societate.

Calea de atac

Nici părţile şi nici Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi nu au formulat cale de atac, hotărârea rămânând definitivă prin neapelare.

Problema de drept

Instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei ţinând cont de posibilităţile reale de îndreptare ale inculpatului.