Excepţia inadmisibilităţii contestaţiei în anulare

Sentinţă civilă 153 din 07.01.2010


Pe rol judecarea cauzei Comercial privind pe reclamant U P S şi pe pârât P & D C SRL, având ca obiect pretenţii.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică  au răspuns : - pentru  reclamantă – c.j.  B V, pentru pârâtă – av. V S.

Se acoperă lipsa de procedură cu reclamanta prin prezenţa reprezentantului acesteia.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după  care :

Reprezentanţii părţilor depune la dosar delegaţii de reprezentare.

Se constată acvirat dosarul nr. 6574/306/2008 al Judecătoriei Sibiu în care s-a pronunţat  sentinţa civilă nr.  2654/13.04.2009, împotriva căreia s-a formulat contestaţia în anulare.

Reprezentantul reclamantei, c.j. B V-le menţionează că  societatea funcţionează efectiv la sediul din S str. B-dul Victoriei nr. 5, solicitând ca toate actele de procedură să se comunice la această adresă.

Reprezentantul pârâtei, av. V S., invocă excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi solicită admiterea acesteia, nefiind vorba de o hotărâre irevocabilă.

Reprezentantul reclamantei, c.j. B V-le, solicită respingerea excepţiei  inadmisibilităţii contestaţiei în anulare întrucât a luat la cunoştinţă de proces numai la data când  a primit hotărârea.

Instanţa, rămâne în pronunţare asupra excepţiei inadmisibilităţii contestaţiei în anulare.

JUDECĂTORIA

Constată că sub nr.15684/306/2009 s-a înregistrat la Judecătoria S, contestaţia în anulare formulată de contestatoarea F.C. U P S în contradictoriu cu intimata S.C. P & D C S.R.L. împotriva sentinţei civile 2645/13.04.2009 a Judecătoriei Sibiu pronunţată în dosar nr.6574/306/2008.

În motivarea în fapt se arată că sentinţa în cauză este dată cu încălcarea procedurilor de citare aceasta fiind judecată fără a avea cunoştinţă despre acest lucru şi contestatoarea. Se mai arată că nefiind în cunoştinţă despre judecarea procesului, pe de o parte, iar pe de altă parte, sentinţa civilă nu a fost comunicată la sediul legal stabilit în S, Bd.Victoriei nr.5, şi astfel nu a avut posibilitatea să declare recurs în cadrul căruia să-şi poată face apărările.

În drept, art.317 pct.1, art.319 alin.1 şi 2 C.pr.civ.

În probaţiune s-au depus la dosar înscrisuri.

Pârâta legal citată, nu a formulat întâmpinare însă prin reprezentant a invocat excepţia inadmisibilităţii contestaţiei în anulare, nefiind vorba de o hotărâre irevocabilă, contestatoarea având posibilitatea de a solicitat repunerea în termen de recurs.

Analizând actele şi lucrările dosarului şi deliberând cu prioritate asupra excepţiei inadmisibilităţii contestaţiei în anulare, instanţa o găseşte întemeiată pentru următoarele considerente:

Prin sentinţa civilă nr.2645/13.04.1009 pronunţată de Judecătoria S în dosar nr.6574/306/2009 – s-a admis acţiunea formulată de SC.P & D C SRL şi obligată contestatoarea FC U P S, la plata  sumei de 23993,38 lei, reprezentând contravaloare marfă livrată în perioada 21.07.2006 – 22.01.2008, precum şi  la plata sumei de 3530,94 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, sentinţa fiind supusă căii de atac a recursului.

Potrivit art.317 alin.1 C.pr.civ. –„hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare pentru motivele arătate mai jos, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:

1.- când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;

2.- când hotărârea a fost dată de judecători cu călcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă.”

Astfel, contestaţia în anulare nu se substituie apelului sau recursului, şi deci, ea nu este admisibilă pentru motive care puteau fi invocate prin apel sau recurs. Cum contestatoarea susţine că nu a fost legal citată şi nici hotărârea nu i-a fost comunicată aceasta avea posibilitatea să invoce aceste împrejurări pe calea recursului, prin formularea unei cereri de repunere în termen de recurs, iar nu pentru calea contestaţiei în anulare.

În această situaţie, instanţa va admite excepţia şi va respinge contestaţia în anulare, ca inadmisibilă, nefiind îndeplinite condiţiile art.317 al.1 C.pr.civ.

Pentru aceste motive

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite excepţia inadmisibilităţii şi în consecinţă,

Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatoarea U P S cu sediul în S bd. Victoriei nr. 5 jud. Sibiu în contradictoriu cu intimata S.C. P &D C S.R.L. cu sediul în S str. E. Biltz nr. 77 jud. Sibiu împotriva sentinţei civile nr. 2645/13.04.2009 a Judecătoriei Sibiu.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 07.01.2010.