Acţiune în constatarea dreptului de proprietate dobândit conform art. 496 Cod civil (aluviune)

Sentinţă civilă 1406 din 28.11.2008


Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sinaia, reclamantii BI si BV au solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta in contradictoriu cu paratul orasul Sinaia prin primar sa se constate dreptul acestora de proprietate asupra imobilului teren de aproximativ 200 mp situat in orasul Sinaia.

In motivarea cererii reclamantii au aratat ca tatal respectiv socrul acestora,BG, a dobandit prin cumparare in anul 1933 un teren de 1800 mp si ulterior, in anul 1946 un altul de 311 mp, ce fac corp comun, ambele situate in orasul Sinaia, invecinate in partea de sud cu paraul Izvor. Au mai aratat reclamantii ca in timp jumatate din terenul dobandit de autorul dumnealor in conditiile aratate le-a revenit in plina proprietate prin mai multe acte juridice respectiv vanzare, donatie, partaj voluntar. Au mai aratat si faptul ca dintotdeauna proprietatea dumnealor s-a invecinat cu paraul Izvor care in prezent si-a retras albia lasand proprietatii dumnealor o suprafata de teren, cea care face obiectul litigiului.

In drept cererea a fost intemeiata pe disp. art. 496 Cod civil.

Legal citata parata nu a fost reprezentata in instanta si nu a formulat intampinare.

La cererea reclamantilor au fost incuviintate si administrate probe cu inscrisuri, expertiza tehnica in specialitatea topografie, testimoniala. Obiectivele fixate pentru expertiza topo au fost; identificarea terenurilor, atat a celui dobandit de reclamanti prin diverse acte juridice precum si a celui in litigiu, inscrierea in schite de plan dupa masurare si evaluare. In cadrul probei cu inscrisuri s-a solicitat Primariei Sinaia instoricul de rol fiscal pentru imobilul in litigiu precum si date cu privire la situatia juridica a terenului.

Au fost audiati in cauza ca martori care au declarat faptul ca stiu situatia terenului in litigiu precum si faptul ca proprietatea reclamantilor s-a invecinat dintotdeauna cu paraul Izvor; au mai aratat ca acest paraul si-a schimbat in urma cu aproximativ 20 ani cursul albiei de asa natura incat proprietatile riverane au dobandit suprafete de teren generate de schimbarea de curs.

Prin relatiile solicitate Primaria Sinaia a comunicat faptul ca in luna august, 2008 prin Hotararea nr. 99 a Consiliului Local s-a aprobat completarea lipstei de inventariere a bunurilor proprietate publica a orasului Sinaia cu 37 loturi, terenuri in suprafata de 5776 mp situate in zona Walter Maracineanu, str. Paraul Dorului, ce exced albiei minore a aparaului Izvorul Dorului.

Examinand actele si lucrarile dosarului instanta a retinut in fapt urmatoarele:

Autorul reclamantilor BG a dobandit cu contractele autentificate sub nr. ... si nr. ... o suprafata de teren de 2111 mp situat in orasul Sinaia. O parte a acestui imobil a fost dobandita de reclamanti ulterior  in baza mai multor acte juridice succesive. In toate actele juridice consimtite, incepand cu cele ale autorului initial BG, vecinatate la sud a imobilului era marcata de prezenta paraului Izvor.

S-a retinut ca, potrivit dispozitiilor art. 496 Cod civil, care reglementeaza situatia cresterilor de pamant lasate de apele curgatoare cand ele se retrag pe nesimtite de la unul din maluri catre celalalt, ipoteza alicabila si in cauza de fata, proprietarul riveran de unde s-a retras apa profita de aceasta aluviune fara ca proprietarul malului opus sa poata reclama pamantul pierdut. Astfel fiind urmeaza a se retine ca in aceasta modalitate, prin retragerea cursului paraului Izvor, proprietatea reclamantilor ca si proprietatile tuturor persoanelor din zona a cunoscut o crestere de suprafata, crestere care se cuvine acestuia in plina proprietate potrivit dispozitiilor legale anterior citate.

In ce priveste relatiile solicitate din oficiu de instanta Primariei Sinaia si din care reiese ca  terenuri in suprafata de 5776 mp situate in zona Walter Maracineanu, str. Paraul Dorului, ce exced albiei minore a aparaului Izvorul Dorului au fost trecute in domeniul public al orasului Sinaia prin Hotararea Consiliului Local nr. ... s-a retinut ca o astfel de masura nu poate afecta pe reclamanti intrucat in ceea ce ii priveste ar echivala cu o incalcare a dreptului de proprietate,  cu o expropriere savarsita fara respectarea regulilor speciale in care aceasta masura extrema de atingere a proprietatii poate fi savarsita, mai cu seama in conditiile in care aceasta hotarare a legislativului entitatii locale a fost luata pe parcursul procesului, proces initiat inca din 07.04.2008. Dealtfel din actele dosarului rezulta ca proprietari invecinati aflati in aceeasi situatie cu reclamantii au dobandit recunoasterea dreptului de proprietate dobandit prin aluviune respectiv uzucapiune prin hotarari judecatoresti.

Pentru toate considerentele de fapt si de drept expuse s-a admis cererea si s-a constatat dreptul de proprietate al reclamantilor asupra terenului in litigiu.