Anulare certificat moştenitor

Sentinţă civilă 18 din 18.11.2008


Prin sentinta civila nr. x din 18.11.2008, instanta a admis actiunea  civila  având ca obiect  anulare act formulata de  reclamantele C. V. si L.  I. în contradictoriu cu pârâtul A. I si a dispus anularea  certificatului de mostenitor  nr. 213/13.08.2007, în sensul ca, la  rubrica „imobile „ va figura apartamentul nr. 9 situat în Suceava, str. S., nr. X, bl. X,sc.X, jud.Suceava  si nu cota de ½ din apartamentul aratat mai sus. Pentru aceasta a retinut:

Prin actiunea înregistrata pe rolul instantei la data de 12.05.2008, reclamantele C. V. si L. I. în contradictoriu cu pârâtul A. I., au solicitat instantei ca prin hotarârea ce o va pronunta sa dispuna anularea certificatului de mostenitor nr. 213/13.08.2007 si obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecata.

În motivarea actiunii se arata ca la data de 13.02.2007, a decedat A. A., cu ultimul domiciliu în Suceava, str. S., nr. X, judetul Suceava.

Ca mostenitori au ramas reclamantele  în calitate de surori si pârâtul în calitate de sot supravietuitor. Iar masa succesorala ramasa dupa defuncta A. A.este alcatuita dintr-un apartament si un certificat de actionar.

Notarul Public „P. A.” la care s-a deschis si s-a dezbatut succesiunea a eliberat certificatul de mostenitor a carei anulare o cer reclamantele. Nu s-a tinut cont ca apartamentul nu a fost dobândit în timpul casatoriei.

Astfel apartamentul nr. 9 situat în strada S. nr. X a fost dobândit de defuncta înainte de încheierea casatoriei respectiv în anul 1978.

În acest sens pe data de 24.06.1978, defuncta a încheiat un contract prin care constructorul respectiv – Oficiul Judetean pentru construirea si vânzarea de locuinte – proprietate personala se obliga ca pâna la data de 30.12.1978 sa construiasca acest apartament.

Beneficiarul respectiv – D. A., prin casatorie (A. A.) se obliga sa achite un avans de 34770 lei avans achitat printr-un împrumut de la CEC.

Casatoria cu sotul A. I. a avut loc în anul 1987, deci dupa 10 ani de la contractarea apartamentului.

În acest timp, apartamentul a fost achitat în întregime.

Reclamantele considera ca acest apartament este bun propriu al defunctei A. A. si nu bun comun cum în mod eronat a fost considerat si trecut în certificatul de mostenitor.

În drept, au fost invocate disp. art. 88 alin. 1 din Legea nr. 36/1995.

În dovedire, au fost anexate în copie, înscrisuri.

Pârâtul a formulat întâmpinare, prin care a solicitat instantei în esenta, respingerea actiunii.

A fost înaintat în copie, dosarul succesoral nr. 213/13.08.2007 al Biroului Notarului Public P. A..

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

La data de 13.08.2007 s-a emis certificatul de mostenitor dupa defuncta A. A., iar la rubrica „IMOBILE” figureaza cota de ½ din apartamentul nr. 9 situat în Suceava, str. S., nr. X, bl. X, sc. X, Suceava.

Potrivit disp. art. 76 din Legea nr. 88/1995 „în cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor si legatarilor, întinderea drepturilor acestora precum si compunerea masei succesorale”.

Art. 77 alin. 1 din acelasi act normativ prevede printre altele, ca bunurile care compun masa succesorala se dovedesc prin înscrisuri sau orice alte mijloace de proba admise de lege.

În cauza, în cuprinsul certificatului de mostenitor figureaza cota de ½ din apartamentul nr. 9 situat în Suceava, str. S., nr. X bl. X, sc. X, însa din cuprinsul înscrisurilor depuse de reclamante la dosarul cauzei rezulta ca bunul imobil aratat mai sus nu a fost dobândit în timpul casatoriei ca, este bun propriu al defunctei A. A..

Astfel, partile s-au casatorit la data de 15.12.1980 (f. 18), însa procesul verbal de predare – primire a locuintei (f. 17 verso) dateaza din 10.11.1978, prin urmare bunul imobil a fost dobândit de defuncta anterior încheierii casatoriei, fiind bun propriu.

Fata de aceste considerente, în baza art. 88 din Legea nr. 36/1995,  instanta va admite actiunea.

V a dispune anularea certificatului de mostenitor nr. x/13.08.2007, în sensul ca, la rubrica „imobile” va figura apartamentul nr. 9 situat în Suceava, str. S., nr. X, bl. X, sc. X, judetul Suceava si nu cota de ½ din apartamentul aratat mai sus.