Acţiune in constatare pentru terenuri care au făcut obiectul legii 18/91. lipsa titului de proprietate emis părătului vinzător .

Sentinţă civilă 8097 din 05.11.2008


ACŢIUNE IN CONSTATARE PENTRU TERENURI CARE AU FĂCUT OBIECTUL LEGII 18/91. LIPSA TITULUI DE PROPRIETATE EMIS PĂRĂTULUI VINZĂTOR .

Prin acţiunea civilă înregistrată sub nr. 11746/318/2008 pe rolul Judecătoriei Tg-Jiu, reclamantul F .A. a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul C. V, ca, prin sentinţa ce va pronunţa, să constate intervenită  vânzarea – cumpărarea unei  suprafeţe de teren situată în punctul „Matca Bujuroscu”, lat de 5 m şi lungime de 80 m , vecin la E – Gura Vărtopuluiu,  la A- Gorun Elena, la S- Roman Ion  şi N- Frăţilă Aristică care să ţină loc de titlu de proprietate.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că a cumpărat de la pârât la data de 26.06.2008, printr-un act sub semnătură privată, intitulat Act de vânzare cumpărare, o suprafaţa de teren  cu o lungime de 80 m şi lăţime de 5 m, cu vecinii menţionaţi mai sus.

Pentru dovedirea acţiunii, reclamantul a depus la dosar, în xerocopie, înscrisul sub semnătură privată, intitulat act de vânzare cumpărare, precum şi chitanţa prin care a achitat taxa de timbru in cuantum de 94 lei şi timbre judiciare în cuantum de 3 lei.

În şedinţa publică din 22.10.2008, reclamantul a învederat instanţie că pârâtul nu deţine titlu de proprietate pentru terenul vândut, instanţa dispunând emiterea unei adrese la Comisia  Locală C.  de aplicarea L.18/1991 de a se comunica dacă pârâtului i s-a emis titlu de proprietate  pentru terenul înstrăinat.

Prin adresa nr. 5685/05.11.2008, emisă de Primăria Comunei C., s-a comunicat instanţei  că pentru terenul în litigiu nu au fost emise acte de proprietate în favoarea pârâtului Cristea Vasile.

S-a reţinut de instanţă că  potrivit dispoziţiilor legale în materie, pentru valabilitatea unui contract de vânzare-cumpărare este necesară încheierea acestuia în formă autentică, această condiţie fiind necesară sub aspectul formei „ad validitatem”, părţile trebuind să încheie contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică prezentându-se la un notar public, care va verifica îndeplinirea condiţiilor legale pentru încheierea contractului.

S-a constatat de instanţă că pentru terenul ce a făcut obiectul convenţiei dintre părţi, nu s-a făcut dovada existenţei unui titlu de proprietate, emis în mod legal pentru pârât, astfel, nu este posibilă validarea prin hotărâre judecătorească a unei convenţii de vânzare cumpărare pentru un teren pentru care vânzătorul nu face dovada dreptului de proprietate, în condiţiile în care pentru terenurile existente pe raza comunei C. sunt aplicabile disp. L18/1991 privind emiterea titlurilor de proprietate.

Aşadar, în condiţiile în care pârâtul nu are calitatea de proprietar a terenului ce a făcut obiectul convenţiei de vânzare – cumpărare, instanţa  a apreciat că nu se poate pronunţa o hotărâre care să suplinească acordul de voinţă al părţilor cât şi îndeplinirea condiţiilor necesare, prevăzute de lege pentru transferul valabil al dreptului de proprietate.

Sa apreciat de instanţă că pe cale judecătorească, este admisibilă o acţiune în constatare prin care să se valideze contractul de vânzare-cumpărare doar în ipoteza în care una dintre părţi, deşi a participat la încheierea convenţiei refuză să se prezinte la notariat în vederea complinirii condiţiei formei autentice a contractului de vânzare-cumpărare.

Cum în speţa de faţă , reclamantul a recurs direct la instanţa de judecată pentru a valida vânzarea-cumpărarea fără a dovedi un refuz din partea pârâtei pentru complinirea formei autentice, instanţa apreciază că acţiunea în constatare promovată de reclamant este neîntemeiată urmând a fi respinsă în condiţiile în care nu există practic un litigiu între părţi, iar părătul nu are calitatea de proprietar.

Pentru considerentele expuse mai sus, văzând şi disp. art. 111 C.p.civ. ,instanţa a respins acţiunea reclamantului.

JUDECĂTORIA TG JIU

Sentinţa civilă nr. 8597/ 05 Noiembrie 2008