Reducere pensie de întreţinere. Necompetenta teritorială a judecătoriei de la domiciliul reclamantului.Competenţa teritorială aparţine potrivit art.5 din c. pr. civilă instanţei de la domiciliul pârâtului.

Sentinţă civilă 928 din 11.05.2009


Reducere pensie de întreţinere. Necompetenta teritorială a judecătoriei de la domiciliul reclamantului. Competenţa teritorială aparţine potrivit art.5 din c. pr. civilă instanţei de la domiciliul pârâtului.

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Videle sub nr. 757/335/16.04.2009, reclamantul  I. I. a chemat în judecată pe pârâta I. F., pentru ca prin sentinţa ce se va pronunţa să fie redusă pensia de întreţinere la care  a fost obligat în favoarea minorei I. A. –M.

În motivarea cererii sale, reclamantul arată că prin sentinţa civilă nr.2013/06.11.2008 a Judecătoriei Videle a fost desfăcută căsătoria dintre părţi, minora a fost încredinţată mamei  iar reclamantul a fost obligat la  500 lei pensie de întreţinere., avându-se în vedere veniturile sale din acel moment, venituri care în prezent s-au redus considerabil.

Instanţa a constatat că pârâta  domiciliază în Bucureşti, în sectorul 5, astfel  că , verificându-şi competenţa teritorială, potrivit art.158 c. pr. civilă, a pus în discuţie din oficiu excepţia de necompetenţă teritorială a  Judecătoriei Videle în raport de dispoziţiile art. 5 din c. pr. civilă reţinând următoarele:

Art.5 din c. pr. civilă dispune că  cererea de chemare în judecată se face la instanţa domiciliului pârâtului.

Art.10 pct.7 din c. pr. civilă prevede că cererile făcute de ascendenţi sau descendenţi pentru pensie de întreţinere pot fi adresate şi la instanţa  domiciliului reclamantului instituind astfel o competenţă teritorială alternativă.

De aplicarea acestui text beneficiază însă numai creditorul obligaţiei de întreţinere care solicită stabilirea  sau majorarea pensiei nu şi debitorul obligaţiei care cere reducerea ori sistarea pensiei. Aceasta deoarece „ art.10 pct .7 c. pr. civilă se referă la cererile „pentru pensie de întreţinere” şi nu „ În materie de pensie de întreţinere””( G. Boroi , D. Rădescu  , Codul de procedură civilă comentat şi adnotat, Ed. ALL, 1994, p.40 ; M. Tăbârcă –Drept procesual civil, Ed Universul Juridic Bucureşti-2005, p.273)

În consecinţă instanţa a admis excepţia  de necompetenţă teritorială a Judecătoriei Videle invocată din oficiu şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei sectorului 5, Bucureşti.