Fond Funciar. Anularea titlului de proprieate prin excluderea din titlu a unuia din solicitanti ca urmare neexistentei legaturii de rudenie intre cei trecuti in titlu.

Sentinţă civilă 1237 din 24.04.2008


Prin sentinta civila nr  1237 din 24.04.2008 pronuntata in dosarul nr. 263/312/2008 , s –a respins cererea formulata de reclamanta M. F in contradictoriu cu paratele Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate Munteni Buzau , Comisia Judeteana pentru Stabilirea dreptului de proprietate Ialomita si A.I.

La luarea acestei hotarairi instanta a avut in vedere urmatoarele :

Prin cererea de chemare in judecata , reclamanta in contradictoriu cu paratii  a solicitat ca pe baza probelor ce se vor administra sa se dispuna :- anularea titlului de proprietate nr. 094029 / 55725 din 26 .01 .1999 eliberat de Comisia Judeteana Ialomita  pe baza propunerii Comisiei Locale Munteni – Buzau.; - obligarea aceleiasi pârâtei sa elibereze un nou titlu de proprietate pe numele  reclamantei , in calitate de unica mostenitoare a defunctului N C. N , prin reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5 ha , 0900 m.p, teren arabil , din care 1000m.p. vie situat în extravilanul comunei Munteni Buzau , judetul Ialomita, excluderea de la beneficiul succesiunii pentru suprafata de 5,0900 ha teren arabil a pârâtului A I– nepot de fiu al numitei A A , neavând vocatie succesorala , fiind strain de succesiune .

Analizând actele si dovezile administrate in cauza , instanta a constatat urmatoarele :

Odata cu aparita legii nr. 18 / 1991 privind fondul funciar , cei îndreptatiti au formulat cerere în vederea reconstituirii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor detinute inainte de colectivizare.

In acest sens si –au manifestat , dorinta atât numita A A , cât si tatal reclamantei N D.

Potrivit prevederilor art 11 din Legea 18 / 1991 , „ Suprafata adusa în cooperativa agricola de productie este cea care rezulta din : actele de proprietate , acrtea funciara , cadastru, cererile de inscriere în cooperativa , REGISTRUL AGRICOL DE LA DATA INTRARII IN COOPERATIVA …… „

Din actele eliberate de Arhivele Nationale – filiala Ialomita si depuse o parte de catre reclamanta , iar o parte de catre pârâta Comisia Locala de aplicare a legilor fondului funciar de pe lânga Primaria Comunei Munteni – Buzau, rezulta urmatoarea situatie de fapt :

-in registrul agricol din anii 1959 – 1963 , deschis pe numele lui N C. N , apare ca sotie numita A A , cu o suprafata de 5,37 ha teren pe raza comunei Munteni Buzau.

-În registrul agricol din anii 1956 – 1958 , deschis pe numele lui  N Chi N , apare ca sotie numita A I. A , 5,37 ha, în conditiile in care acesta apare in 1956 doar cu 4,62 ha teren situat  pe raza localitatii Munteni – Buzau. ( fila 47-51)

Din copia registrului Agricol  pe anii 1951- 1955 deschis pe numele de  A I, apare  ca sotie si numita A A – dar si mentiunea despartiti , iar suprafata este de 2,71 ha teren aflat pe raza localitatii Munteni – Buzau.(fila 53)., ceea ce face a concluziona ca la momentul 1956 – când aceasta apare in rolul agricol al lui N Chi . N , statutul acesteia era altul .

Din analiza titlului de proprietate nr. 093 555 / 55 721 cod 094 107( fila 56 ) , prin care reclamanta a incercat sa arate faptul ca acesteia ( numitei A A ) i –a  fost reconstituit dreptul de proprietate personal ce i –ar fi revenit , instanta nu poate face aplicarea acestui act întrucât – asa cum fara putinta de tagada se poate observa , acesta a fost eliberat pe  numele lui A C . A ,nu A I .A  sau simplu A A. ( fila 55 ) . Coroborat acest act , cu copia certificatului de nastere ( fila 78 ) depus de catre Comisia Locala Munteni – Buzau la dosar , rezulta ca tatal acesteia s –ar fi numit Gheorghe , ceea ce face ca titlul de proprietate sa fie al altei persoane ce  nu are nici o legatura cu aceasta.

Din analiza titlului de proprieate a carui anulare se solicita , se poate observa ca în anul 1956 , bunicul reclamantei avea doar 4,62 ha , iar in acelasi an , suprafata acestuia se mareste cu 0,75 ha , ajungând în acest fel la 5,37 ha.

Mai mult, titlul de proprietate a carui anulare se solicita , a fost eliberat pentru o suprafata de 5,0900 ha , diminuat cu doar 2800mp. , ceea ce face a considera ca,  potrivit legii fondului funciar a fost aplicata o cota de reducere si nicidecum ca ar fi fost reconstituit acesteia in nume personal dreptul ce l –ar fi avut , potrivit sustinerilor reclamantei .

In alta situatie, apartitia acesteia in calitate de sotie , în toata aceasta  perioada , din 1956 – 1963 , perioada este destul de înaintata si care potrivit vechiului Cod Civil – se avea in vedere separarea de patrimonii , insa odata cu aparitia Codului Familiei , la data de 4 ianuarie  1954 , s- a aprobat institutia separarii de patrimonii fiind reglementate drepturile asupra bunurilor comune în codevalmasie .

Ori, daca intre acestia nu ar fi existat o legatura mai strânsa , intocmirea registrelor agricole se facea , prin inscrierea  fiecaruia în partida in cadrul registrului agricol , mergând in continuare pe separatia de patrimonii .

In ceea ce priveste , afirmatia reclamantei ca aceasta a fost concubina – si nu sotia, instanta va lua insa în considerare registrele agricole , întrucât potrivit prevederilor Legii nr. 18 / 1991 , reconstituirea dreptului de proprietate se facea in principiu dupa aceste registre  agricole.

In cazul dreptului de proprietate comuna în devalmasie titularii au o anumita cota – parte precizata din acest drept, întrucât dreptul apartine , nefractionat tuturor acestora. Asa cum rezulta din prevederile art 30 din acest Cod , devalmasia matrimoniala se constituie prin dobândirea unui bun , de catre unul sau altul dintre soti , în timpul casatoriei , iar , potrivit  dispozitiilor art 35 din acelasi cod , administrarea , folosinta si dispozitia asupra bunurilor astfel dobândite se realizeaza în temeiul comunului acord al sotilor.

Consimtamântul unui sot , cu privire la administrarea , folosinta si dispozitia bunurilor comune de catre celalalt sot este prezumat conform art 35 alin 2 C.fam . Devalmasia matrimoniala înceteaza prin încetarea sau desfacerea casatoriei.

Potrivit art 6 alin 1 ind 4 din Legea 1 / 2000 :” Orice proba dovedind dreptul de proprietate al fostilor proprietari  poate fi înlaturata numai printr – o proba de aceeasi forta …..”

In alta situatie, se poate observa ca titlul de proprietate a carui anulare se cere a fost eliberat la data de 26.01.1999, pe numele tatalui reclamantei si pe verso – pe numele lui A A. Asa cum afirma,  reclamanta , tatal acesteia , a decedat in anul 2007 , la mai bine de 8 ani de la data eliberarii acestuia si aducerii la cunostinta adevaratilor proprietari. În toata aceasta , perioada , numitul N N D a stat în pasivitate , având posibilitatea legala de a formula cerere in  vederea modificarii partiale a titlului de proprietate a carei anulare se solicita astazi , învocând prevederile art III alin 1 lit a din Legea 169 / 1997, lucru neîntâmplat