Suspendare conditionata

Sentinţă penală 88 din 16.04.2010


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă J. V.M. inculpatul  G.C.- S. a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de  art.86 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 rep. cu aplic.art.99 şi urm. C.p.

S-a reţinut în cuprinsul actului de inculpare că la data de 1 noiembrie 2008, în jurul orelor 1,40 a condus pe raza localităţii P. S., autoturismul marca Dacia Logan, proprietatea tatălui său, fără a poseda permis de conducere, producând un eveniment rutier.

Din adresa  din 2009 a  I. P. J. a rezultat că inculpatul  nu posedă permis de conducere, fiind minor la data săvârşirii faptei.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri şi au fost audiaţi inculpatul, precum şi martorul B. V..

Analizând probatoriul administrat instanţa constată că în seara de data de 31 octombrie 2008, în jurul orelor 22,00 inculpatul, împreună cu mai mulţi prieteni s-a deplasat la domiciliul său,  loc în care au consumat băuturi alcoolice până în jurul orelor 1,30. Inculpatul a profitat de faptul că tatăl său  dormea şi a sustras dintr-o cameră a casei cheile autoturismului  ce era parcat în curte. A urcat la volan iar martorul B. V. V. a urcat pe locul din faţă dreapta, după care inculpatul a condus autoturismul pe drumul public până în dreptul locuinţei numitei I. Ş.. Datorită lipsei de experienţă, în încercarea de a întoarce maşina a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat. Urmare accidentului a rezultat vătămarea corporală a inculpatului, care a fost transportat la S.J.P., unde i-au fost acordate îngrijiri medicale. Martorul aflat în autoturism nu a suferit vătămări corporale.

Inculpatului i-a fost recoltată o singură probă biologică de sânge întrucât cea de-a doua nu a mai fost posibilă datorită stării de sănătate avută la momentul accidentului. Conform buletinului de analiză toxicologică alcoolemie  din anul 2008 al S.M.L. P. inculpatul prezenta o alcoolemie de 1,30 gr.%o. Pe parcursul urmăririi penale inculpatul a solicitat efectuarea calculului retroactiv al alcoolemiei, cerere ce i-a fost admisă. Potrivit  raportului de expertiză medico-legală din 2009 al  I.N.M.L.M.M. B., la momentul producerii accidentului, respectiv 1 noiembrie 2008, orele 1,40 inculpatul avea o alcoolemie de  0,65-0,70 gr.%o.

Pentru infracţiunea prev.şi ped.de art.87 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 rep. s-a dispus scoaterea de sub urmărirea penală în temeiul dispoziţiilor art.11 pct.1 lit.b rap.la art.10 lit.b C.p.p., fapta nefiind prevăzută de legea penală. De asemenea s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de inculpat pentru infracţiunile prev.şi ped.de art.184 al.1,3 C.p. şi art.208 al.1,4-209 al.1 lit.g C.p. rap. la art.210 C.p. întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală şi respectiv persoana vătămată nu a formulat plângere prealabilă.

Din coroborarea actelor şi lucrărilor dosarului instanţa reţine vinovăţia inculpatului G. C. S. în comiterea infracţiunii prev.şi ped.de art.86 al.1  din O.U.G. nr.195/2002 rep. cu aplic.art.99 şi urm. C.p., texte de lege enunţate în şedinţă publică şi în baza cărora acesta va fi condamnat.

La individualizarea pedepselor instanţa va avea în vedere dispoziţiile art.72 al.1 şi 2 Cod penal. Astfel,  cu ocazia audierii inculpatul- în prezent major- a recunoscut şi regretat fapta comisă, arătând că ulterior comiterii faptei a obţinut permisul de conducere pentru categoriile B,C,E, este elev în clasa a  XII-a şi doreşte să urmeze cursurile facultăţii de informatică. Din cuprinsul înscrisurilor depuse la dosar rezultă că acesta are un comportament corespunzător în familie şi societate iar fapta comisă poate fi urmarea unui anturaj nepotrivit.. Toate aceste situaţii de fapt sunt de natură a forma convingerea că fapta comisă de către inculpat nu prezintă un grad de pericol social extrem de ridicat, care să determine aplicarea unei pedepse peste limita minimă prevăzută de lege, instanţa urmând să reţină şi dispoziţiile art.74 al.1 lit.a,b,c cu efectele prevăzute de art.76 al.1 lit.d C.p.

Pentru infracţiunea săvârşită instanţa va condamna pe inculpat la pedeapsa închisorii sub minimul special prevăzut de lege pentru fapta comisă în minorat, având în vedere dispoziţiile art.109 C.p.

Faţă de considerentele expuse mai sus, având în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia, urmând ca în baza art.81-82 Cod penal  rap. la art.110 Cod penal să dispună suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante, pe o durată compusă din cuantumul acesteia, la care se va adăuga un interval de timp de 6 luni ,  durată care constituie termen de încercare potrivit dispoziţiilor art.110  Cod penal.

În temeiul  art.71 al.1,2 Cod penal i se vor interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 al.1 lit.a teza a II-a şi lit.b  Cod penal. Conform aart.71 al.5 Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.

În temeiul art.359 al.1 Cod procedură penală instanţa va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal, privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.