Constatare nulitate acte, obligatie de a face

Sentinţă civilă 3866 din 29.10.2007


R O M Â N I ACod operator 3924

JUDECATORIA TÂRGU-CARBUNESTI

Constatare nulitate acte, obligatie de a face

Dosar nr. 4341/317/2007

Sentinta civila nr. 3866

Sedinta publica din 29 octombrie 2007

Completul compus din:

PRESEDINTE ...

Grefier ....

Pe  rol fiind judecarea actiunii civile pentru constatare nulitate absoluta formulata de petentul ... în contradictoriu cu intimatele Comisia Locala de aplicare a Fondului Funciar Bustuchin, Comisia Judeteana Gorj de aplicare a Legii fondului funciar si Directia Silvica Gorj.

La apelul nominal facut în sedinta publica a lipsit petentul, s-a prezentat pentru intimata Comisia Locala de Fond Funciar Bustuchin, consilier juridic ..., lipsa fiind celelalte parti.

Procedura completa.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care consilierul juridic al intimatei Comisia Locala Bustuchin depune la dosar raspunsul solicitat de catre instanta, aratând ca vechiul amplasament identificat este liber, dupa care nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul în fond:

Consilier juridic ... pentru intimata Comisia Locala Bustuchin arata ca este de acord cu actiunea, solicitând admiterea acesteia asa cum a fost formulata.

I N S T A N T A

Prin actiunea civila înregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 4341/317/2007, petentul ... în contradictoriu cu intimatele, Comisia Locala de aplicare a legii fondului funciar Bustuchin, Comisia Judeteana Gorj de fond funciar si Directia Silvica Gorj, a solicitat ca prin sentinta ce va pronunta sa se dispuna constatarea nulitatii absolute a actelor primare si a  titlului de proprietate nr. 679 din data de 21.03.2005 emise  pe alte amplasamente de Comisia Locale de  fond funciar Bustuchin pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor  si obligarea Comisiei Locale de  fond funciar Bustuchin  pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor  la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 0,1700 ha teren forestier înscrisa în titlul de proprietate, pe vechiul amplasament.

În motivare, petentul  a aratat ca prin titlul  de proprietate nr.679/21.03.2005 i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 0,1700 ha teren cu vegetatie forestiera dupa antecesorul ..., însa reconstituirea  dreptului de proprietate nu s-a facut pe vechile amplasamente, desi terenurile se afla în continuarea celor agricole pentru care  i s-a reconstituit dreptul de proprietate, iar existenta libera a vechilor amplasamente impune anularea  titlului de proprietate si reconstituirea pe vechile amplasamente.

În drept petentul si-a întemeiat cererea pe dispozitiile art.247/2005, Legea 18/1991, cu modificarile si completarile ulterioare si art.1 din Primul Protocol Aditional la CEDO precum si Legea nr.169/1997.

Petentul a depus la dosar în copie titlul de proprietate nr. 679 din data de 21.03.2005, declaratie.

Cu adresa nr. 8093 din data de 24.10.2007 Comisia Locala de aplicare a Legii Fondului Funciar Bustuchin a înaintat actele care au stat la baza emiterii  titlului de proprietate si a comunicat ca vechiul amplasament al terenului în litigiu este liber si se afla în continuarea terenului agricol detinut de petent.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta constata ca actiunea formulata de petent este întemeiata, pentru urmatoarele considerente:

Prin  titlul de proprietate nr.679/21.03.2005 a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea petentului, în calitate de mostenitor a defunctului ..., pentru terenul cu vegetatie forestiera în suprafata de  0,1700 ha, situat pe raza comunei Bustuchin, punerea în posesie fiind efectuata conform procesului verbal nr.73/16.09.2004.

Prin adresa nr.8093/24.10.2007 Comisia Locala de aplicare a Legii Forndului Funciar Bustuchin a comunicat ca reconstituirea  dreptului de proprietate pentru suprafata de 0,1700 ha  nu s-a facut pe vechiul amplasament acesta fiind este liber si situat în continuarea terenului agricol detinut de petent.

Obligativitatea reconstituirii pe vechile amplasamente a dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera a fost stabilita prin art.2 alin.1 din  Legea nr.1/2000, modificata prin OG nr.102/2001, în vigoare la data emiterii actelor de reconstituire contestate, text care precizeaza ca reconstituirea dreptului de  proprietate asupra terenurilor forestiere se face de regula pe vechile amplasamente, daca acestea sunt libere, prin art.24 alin.2 fiind mentionate cazurile exceptate de la reconstituirea pe vechile amplasamente, situatia de fata neîncadrându-se în aceste exceptii.

Asadar, fiind stabilita ca si conditie de validitate a titlului reconstituirea pe vechile amplasamente, dat fiind ca si prin prevederea prin art. III alin.1 lit. a ii din Legea 169/1997, printre cazurile de nulitate absoluta a titlului de proprietate  a situatiei  actelor de reconstituire emise în favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, libere, la data solicitarii de catre acestia, legiuitorul a avut în vedere atingerea scopului principal al legilor fondului funciar - acela de atribuire a terenurilor în natura pe vechile amplasamente, în cazul în care acest lucru este posibil, cum este cazul de fata.

Dat fiind ca vechiul amplasament identificat de intimata Comisia Locala prin schita depusa la dosar este liber, fapt, de altfel, mentionat de intimata, instanta constata întemeiat capatul de cerere privind constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate si a procesului-verbal de punere în posesie  73/16.09.2004, întrucât aceste acte au fost emise cu încalcarea dispozitiilor legale, nefiind emise pe vechiul amplasament, desi acest fapt era posibil, iar ca urmare a constatarii nulitatii acestor acte instanta va dispune emiterea unui nou titlu si a unui nou proces-verbal pe vechiul amplasament identificat de intimata Comisia Locala Bustuchin.

Desi în actiune se solicita constatarea nulitatii absolute a actelor premergatoare eliberarii titlului de proprietate, fara a fi specificate, petentul întemeindu-si solicitarea pe acelasi motiv – nerespectarea vechiului amplasament, instanta retine ca numai titlul atacat si procesul-verbal de punere în posesie sunt actele de reconstituire prin care se stabileste amplasamentul, astfel ca pentru celelalte acte premergatoare – hotarârea de validare va respinge solicitarea în acest sens a petentului.

Totodata, prin actiune se solicita reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament ca cerere accesorie cererii principale a constatarii nulitatii absolute, si întrucât reconstituirea dreptului de proprietate implica atât validare cât si obtinerea unui titlu de proprietate si punerea în posesie, instanta gaseste numai în parte întemeiata aceasta solicitare, în ce priveste emiterea unui nou titlu de proprietate si a unui nou proces-verbal de punere în posesie, pentru aceeasi suprafata înscrisa în titlul de proprietate, dar pe vechiul amplasament liber, urmând a respinge solicitarea ce priveste prima faza a reconstituirii – respectiv aceea a validarii dreptului, întrucât aceasta a facut obiectul HCJ 3410/07.11.2003, ce a stat la baza eliberarii titlului de proprietate.

Pentru considerentele expuse, instanta va admite în parte actiunea, va constata nulitatea absoluta a titlului de proprietate nr. 679 din data de  21.03.2005 si a procesului verbal de punere în posesie si va dispune eliberarea  unui nou titlu de proprietate si a unui nou proces – verbal de punere în posesie pe vechiul amplasament pentru aceeasi suprafata în favoarea petentului, urmând a respinge celelalte cereri.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

Admite  în parte actiunea formulata de petentul ... domiciliat în comuna Bustuchin, sat Valea Pojarului, judetul Gorj, în contradictoriu cu intimatele Comisia locala de fond funciar Bustuchin, Comisia judeteana Gorj de fond funciar si Directia Silvica Gorj.

Constata nulitatea absoluta a titlului de proprietate nr.679 din 21.03.2005 si a procesului verbal de punere în posesie.

Dispune eliberarea unui nou titlu de proprietate si a unui nou proces – verbal de punere în posesie pe vechiul amplasament pentru aceeasi suprafata.

Respinge celelalte cereri.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica din 29 Octombrie 2007.

Presedinte,

Grefier,

RED MPS/THRED DA/6 EX/ 28.11.2007