Nulitate titlu proprietate şi obligaţie de a face

Sentinţă civilă 37 din 09.01.2008


  Număr operator 3924

Nulitate titlu proprietate

şi obligaţie de a face

Pe rol soluţionarea acţiunii civile având ca obiect constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate nr. 374/05.11.2002 şi a actelor primare în temeiul cărora a fost emis şi obligaţie de a face formulată de  petentul ... în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locală de Fond Funciar Bustuchin, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj şi Direcţia Silvică Gorj.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reprezentantul intimatei Comisia Locală de Fond Funciar Bustuchin, consilier juridic ..., lipsă fiind celelalte părţi.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei că la dosarul cauzei a fost depus răspunsul solicitat intimatei Comisia Locală  de Fond Funciar Bustuchin precum şi o cerere de reexaminare formulată de preşedintele Comisiei Locale de fond funciar Bustuchin, primar ... privind ridicarea amenzii judiciare ce i-a fost aplicată la termenul de judecată din data de 28.11.2007.

Având în vedere motivele invocate în cererea de reexaminare instanţa o apreciază ca fiind întemeiată şi prin urmare admite cererea şi revine asupra amenzii judiciare aplicată preşedintelui Comisiei Locale de fond funciar Bustuchin, primar ... prin încheierea de şedinţă din data de 28.11.2007.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Consilier juridic ... solicită admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată.

 I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra cauzei civile de faţă:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 24.09.2007, sub nr. 4606/317/2007, petentul ... a solicitat instanţei de judecată ca prin hotărârea ce o va pronunţa în contradictoriu cu intimaţii Comisia Locală de Fond Funciar Bustuchin, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj şi Direcţia Silvică Gorj să dispună constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate nr. 374/05.11.2002 şi a actelor primare în temeiul cărora a fost emis.

Petentul a solicitat totodată obligarea Comisiei Locale de Fond Funciar Bustuchin să procedeze la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 1, 0000 ha teren cu vegetaţie forestieră pe vechiul amplasament.

În motivarea acţiunii petentul a arătat că reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 1, 0000 ha teren cu vegetaţie forestieră înscrisă în titlul de proprietate a cărei anulare o solicită nu s-a făcut pe vechile amplasamente, terenul cu vegetaţie forestieră solicitat a fi reconstituit fiind situat în continuarea terenului agricol.

Petentul a arătat de asemenea că amplasamentul solicitat este liber, fiind astfel posibilă reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament.

În drept au fost invocate dispoziţiile Legii 247/2005, Legii 18/1991, art. 1 din Primul Protocol Adiţional al CEDO şi Legea nr. 169/1997.

Au fost anexate în fotocopie titlul de proprietate nr. 374/05.11.2002 şi o declaraţie semnată de petentul ... în sensul că este de acord cu anularea titlului de proprietate nr. 374/05.11.2002 şi solicită reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament.

Deşi legal citaţi intimaţii nu au formulat întâmpinare în cauză, intimata Comisia Locală  de Fond Funciar Bustuchin depunând la dosar concluzii scrise prin care a arătat că este de acord cu anularea titlului de proprietate .

La solicitarea instanţei de judecată pârâta Comisia Locală  de Fond Funciar Bustuchin a depus la dosarul cauzei documentaţia ce a stat la baza eliberării titlului de proprietate nr. 374/05.11.2002 precum şi cererea de reconstituire formulată de fostul proprietar al amplasamentului din titlul de proprietate a cărei nulitate se invocă şi titlul de proprietate emis ca urmare a acesteia.

Acţiunea este scutită de plata taxei judiciare de timbru conform art. 42 din Legea nr. 1/2000.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine că acţiunea formulată de petentul ... este neîntemeiată pentru următoarele considerente:

Din cererea de reconstituire formulată de petent (fila 33) coroborată cu adresa nr. 9374/4.01.2008 emisă de Comisia Locală de Fond Funciar Bustuchin (fila 31) instanţa reţine că petentul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră în temeiul Legii nr. 18/1991, lege care nu a prevăzut obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate pe vechile amplasamente.

Instanţa reţine de asemenea că prin cererea formulată (fila 33) petentul ... nu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, acesta fiind solicitat numai în declaraţia dată în sensul că de acord cu propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar Bustuchin privind anularea propriului titlu de proprietate (fila 31).

Mai mult instanţa constată că procesul verbal de punere în posesie pe amplasamentul din titlul de proprietate a cărei nulitate se solicită (fila 40) a fost semnat de petent, în acest fel manifestându-şi acordul cu privire  la acesta.

Instanţa reţine astfel că nu poate fi reţinut motivul invocat de către petent în sensul că în mod abuziv li s-a eliberat titlul de proprietate pe un alt amplasament.

În ceea ce priveşte motivul invocat de petent în acţiunea formulată în sensul că prin titlul V al Legii nr. 247/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr.169/1997 şi a Legii nr. 18/1991 legiuitorul ar fi prevăzut posibilitatea ca foştii proprietari să revină la vechiul amplasament atunci când persoanele puse în posesie renunţă în favoarea lor la titlurile de proprietate deja eliberate, instanţa reţine că nu este aplicabil în speţă deoarece aşa cum rezultă din adresa nr. 9374/04.01.2008 (fila 31) vechiul amplasament al petentei ar fi liber în prezent.

Mai mult prin titlul V al Legii nr. 247/2005 a fost modificat art. 3 din Legea nr. 169/1997, alineatul 1, litera a, punctul (ii) al acestui act normativ statuând că sunt lovite de nulitate absolută „actele de reconstituire şi constituire în favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale foştilor proprietari, solicitate de către aceştia, în termen legal, libere la data solicitării, în baza Legii nr. 18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 şi a prezentei legi, precum şi actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public în acest scop”.

Din adresa nr.9374/04.01.2008 emisă de intimata Comisia Locală de fond funciar Bustuchin (fila 31) instanţa reţine că fostul proprietar al amplasamentului din titlul de proprietate nr. 374/05.11.2002 a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, cerere ce a fost validată de Comisia judeţeană de fond funciar Gorj prin HCJ Gorj 1811/11.09.1995, fiind emis totodată titlul de proprietate nr. 375/05.121.2002.

Având în vedere cele arătate, în condiţiile în care fostul proprietar al amplasamentului din titlul de proprietate a cărei nulitate se invocă are reconstituit dreptul de proprietate printr-un titlu de proprietate a cărei valabilitate nu a fost contestată până în prezent şi care a fost emis în temeiul unei hotărâri judecătoreşti, instanţa apreciază că în speţă raţiunea avută în vedere de legiuitor prin reglementarea motivului de nulitate arătat, respectiv protejarea intereselor foştilor proprietari de a li se reconstitui dreptul de proprietate pe vechile amplasamente nu poate fi atins prin anularea titlului de proprietate nr. 374/5.11.2002, urmând să respingă acţiunea formulată de petentul ... în contradictoriu cu intimaţii Comisia Locală de fond funciar  Bustuchin, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj şi Direcţia Silvică Gorj.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Respinge acţiunea formulată de petentul ..., domiciliat în comuna Bustuchin, sat Pojarul, judeţul Gorj în contradictoriu  cu intimaţii Comisia Locală de fond funciar Bustuchin, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj şi Direcţia Silvică Gorj.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Domenii speta