Ordonanţă preşedinţială. condiţii de admisibilitate

Sentinţă civilă 407 din 13.03.2012


Prin cererea înregistrata sub nr.682/329/2012 din 5 martie 2012, reclamanta F. N. M., în contradictoriu cu pârâtul D. O., a solicitat instantei ca, pe cale de ordonanta presedintiala, sa-i încuviinteze sa aiba legaturi personale, la domiciliul sau, cu minora D. G. N., nascuta la data de 20.06.2008, dupa cum urmeaza: în a doua si a patra zi a saptamânii ale fiecarei luni de vineri, de la ora 18,00, pâna duminica la ora 18,00.

În motivarea cererii, reclamanta a aratat ca a fost casatorita cu pârâtul iar, la data de 02.05.2007, Judecatoria Turnu Magurele a declarat desfacuta casatoria dintre ei. Ulterior, a reluat relatia cu pârâtul iar, la data de 20.06.2008 s-a nascut copilul lor, D. G. N.

La sfârsitul anului trecut s-au despartit iar, de atunci, minora a ramas la pârât, acesta interzicându-i sa aiba legaturi personale cu minora.

Reclamanta a sustinut ca pe rolul Judecatoriei Turnu Magurele se afla dosarul nr.3296/329/2011, având ca obiect stabilirea locuintei minorei.

Împotriva hotarârii prin care s-a admis actiunea si s-a stabilit locuinta minorei la pârâtul din prezenta cauza, ea urmeaza sa formuleze recurs.

Pentru ca pârâtul îi interzice sa aiba legaturi personale cu minora, reclamanta a solicitat ca pâna la solutionarea irevocabila a cererii de stabilire a locuintei minorei sa i se încuviinteze sa aiba legaturi personale cu minora, dupa programul indicat.

În drept si-a întemeiat cererea pe dispozitiile art.581-582 Cod procedura civila.

A anexat cererii extras Portal.

Pârâtul nu a formulat întâmpinare, dar astazi, în sedinta publica, a solicitat respingerea cererii reclamantei si a depus la dosar sentinta civila nr.172/10 februarie 2012, pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele.

 Pârâtul a motivat ca nu i-a interzis reclamantei sa aiba legaturi persoanele cu minora D. G. N. si ca i-a permis acesteia din urma sa mearga împreuna cu mama sa la plimbare.

Analizând înscrisurile depuse la dosar de parti, instanta retine ca prin sentinta civila nr.172/10 februarie 2012, pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele, a fost admisa actiunea civila formulata de reclamantul-pârât D. O., împotriva pârâtei-reclamante F. N. M. si a fost respinsa cererea reconventionala formulata de pârâta-reclamanta. A fost stabilita locuinta minorei D. G. N., nascuta la data de 20 iunie 2008, la reclamantul-pârât D. O., iar pârâta-reclamanta a fost obligata sa plateasca pentru minora o pensie de întretinere, în suma de 147 lei lunar.

Potrivit dispozitiilor art.581 alin.(1) Cod procedura civila, instanta va putea sa ordone masuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar putea pagubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru înlaturarea prejudiciilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Astfel, art.581 alin.(1) Cod procedura civila, enumera categoriile de situatii caracterizate  prin urgenta, urgenta care, alaturi de conditia ca masura ordonata de instanta sa fie vremelnica si ca masura luata sa nu prejudece fondul dreptului, constituie conditiile de admisibilitate ale ordonantei presedintiale.

Uneori, chiar legea apreciaza existenta urgentei, art.6132 Cod procedura civila, stabilind ca instanta poate lua, pe tot parcursul procesului de divort, prin ordonanta presedintiala, masuri vremelnice cu privire la încredintarea copiilor minori, la obligatia de întretinere, la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei.

În aceste cazuri, existenta urgentei este prezumata de lege, astfel încât reclamantul nu trebuie sa mai faca dovada acesteia.

În cauza, partile nu se afla în timpul solutionarii procesului de divort si cum dispozitiile art.6132 Cod procedura civila sunt de stricta interpretare, reclamantei îi revine sarcina sa faca dovada îndeplinirii conditiilor de admisibilitate ale cererii sale, printre care urgenta.

Cum reclamanta nu a dovedit urgenta cererii sale, instanta apreciaza ca nu sunt îndeplinite conditiile de admisibilitate ale cererii, conditii prevazute de art.581 alin.(1) Cod procedura civila, motiv pentru care va respinge cererea.