Infracţiunea de lovire sau alte violenţe

Sentinţă penală 97 din 08.05.2012


Prin  rechizitoriul Parchetului de  pe lânga Judecatoria Turnu Magurele nr.762/P/2011, din 03.11.2011, au fost trimisi în judecata inculpatii C. A. C., fara antecedente penale, pentru savârsirea infractiunilor de lovire sau alte violente în dauna partii vatamate A. T. G., fapte prevazute si pedepsite de art.180 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.37 lit. b pentru inculpatul C. A. C.

S-a retinut ca, la data de 03.05.2011,  partea vatamata A. T. G. a formulat plângere prealabila la Politia municipiului Turnu Magurele prin care sesiza faptul ca în seara zilei de 22.03.2011 a fost lovit de C. A. C. si C. M. si a solicitat luarea masurilor legale împotriva lor.

În urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca, în ziua de 27.03.2011, partea vatamata a mers la barul „C. G.” din Turnu Magurele, unde s-a întâlnit cu inculpatii Ceicovschi Adrian Costel si Condoi Marian. Fiind sub influenta bauturilor alcoolice, partea vatamata a mers la masa celor doi inculpati si a început sa le adreseze injurii, motiv pentru care cei doi l-au rugat sa plece de la masa lor,  fapt ce s-a si întâmplat.

La scurt timp, inculpatii au iesit din bar si au plecat spre casa. În timp ce se deplasau catre strada G-ral P., dupa ei a venit partea vatamata cu o halba de bere în mâna, încercând sa-l loveasca pe inculpatul C. A. C.. Acesta din urma, fiind atentionat de inculpatul C. M., a reusit sa se fereasca, parte vatamata a cazut la pamânt, moment în care inculpatii au început sa-l loveasca cu pumnii si picioarele.

Ulterior, partea vatamata a fost transportata cu ambulanta la Spitalul Turnu Magurele, unde a fost internata.

Au fost respinse apararile inculpatilor, potrivit carora numai inculpatul C. A. C. a lovit-o pe partea vatamata, si doar cu câteva palme peste fata, pe motiv ca declaratiile acestora nu se coroboreaza cu celelalte probe administrate în cauza.

S-a stabilit ca faptele inculpatilor de a lovi cu pumnii si picioarele pe partea vatamata A. T. G., cauzând-i acestuia leziuni ce au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale, întruneste elementele constitutive ale infractiunilor de lovire sau alte violente prevazute de art.180 alin.2 Cod penal.

În cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: proces verbal de constatare a efectuarii unor acte premergatoare, declaratii de parte vatamata, certificat medico-legal nr.191/C/534 din 30.03.2011 al SML Teleorman, bilet de iesire din spital, declaratii de si fisa de cazier judiciar.

În faza de judecata, partea vatamata A. T. G. s-a constituit parte civila cu suma de 1500 lei, reprezentând despagubiri materiale, si suma de 2000 lei, reprezentând daune morale.

Serviciul Judetean de Ambulanta Teleorman, prin cererea înregistrata la data de 22.11.2011, a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 291,80 lei, reprezentând cheltuieli de transport sanitar, si a solicitat si majorari de întârziere aferente, calculate de la data ramânerii definitive a hotarârii si pâna la achitarea integrala a sumei solicitate.

Spitalul Municipal Turnu Magurele, prin cererea înregistrata la instanta, la data de 24 noiembrie 2011, a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 901 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare.

În faza de judecata, s-a  luat declaratie de parte civila si au fost audiati martorii S. F., T. T., S. L. si P. I.

Analizând materialul probator administrat în cauza, respectiv declaratiile martorilor S. F., S. L. si T. T., coroborate si cu declaratia partii civile, instanta retine ca, în ziua de 27.03.2011, partea civila A. T. G. a mers la barul „C. G.” din Turnu Magurele.

Aflata sub influenta bauturilor alcoolice, partea civila a mers la masa inculpatilor si le-a cerut acestora sa-i dea o tigara.

Pentru ca a fost refuzata de inculpatul C. A. C. partea civila a început sa-i adreseze acestuia injurii.

Inculpatul C. A. C. s-a suparat si i-a cerut partii civile sa iasa din bar, pentru a sta de vorba. Când au ajuns afara, cei doi inculpati au început însa sa o loveasca pe partea civila, continuând sa o loveasca si dupa aceasta a cazut la pamânt.

În momentul în care, la fata locului, a venit martorul S. F., cei doi agresori au plecat.

Potrivit concluziilor certificatului medico-legal nr.191/C/534 din 30.03.2011, întocmit de SML Teleorman, partea civila a suferit leziuni de violenta prin lovire cu corp dur, ce pot data din data de 27.03.2011, leziuni ce au necesitat circa 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Instanta apreciaza ca inculpatii se fac vinovati de faptele retinute în sarcina lor, fate prevazute si pedepsite de art.180 alin.2 Cod penal, în dauna partii civile A. T. G..

La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatilor, conform dispozitiilor art.72 Cod penal, instanta va avea în vedere gradul de pericol social al infractiunilor, împrejurarile în care acestea au fost savârsite, respectiv ca incidentul a fost initiat de partea civila A. T. G., dar si de persoana inculpatilor care nu au recunoscut faptele (în cursul urmaririi penale) iar la instanta au refuzat sa se mai prezinte.

Pentru ca inculpatul C. A. C. este recidivist, aflându-se în situatia prevazuta de art.37 lit. b Cod penal, instanta apreciaza ca scopul preventiv-educativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea.

În baza art.71 alin.1 Cod penal, instanta va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 alin.1, lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie, pe durata exercitarii pedepsei principale.

La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului C. M., instanta va avea în vedere si faptul ca acesta nu figureaza cu antecedente penale, astfel ca apreciaza ca scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei amenzi penale, într-un cuantum usor sporit.

Va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.631  Cod penal.

În ceea ce priveste latura civila a cauzei, partea civila a solicitat sa fie despagubita cu suma de 1500 lei, reprezentând despagubiri materiale si suma de 2000 lei reprezentând despagubiri morale.

 Cu depozitia martorului P. I., partea civila a dovedit ca a facut cheltuieli în suma de 500 lei pentru procurarea medicamentelor necesare ameliorarii starii sale de sanatate, dupa agresiunea inculpatilor.

Partea civila a declarat ca a facut cheltuieli pentru obtinerea certificatului medico-legal, respectiv taxa platita pentru obtinerea acestuia si contravaloarea transportului la Alexandria, la Serviciul de Medicina Legala Teleorman.

Desi partea civila nu a probat cuantumul acestor cheltuieli, instanta apreciaza ca partea civila a fost nevoita sa se deplaseze la Alexandria, la SML Teleorman, pentru obtinerea certificatului medico-legal aflat în dosarul de urmarire penala, si ca suma de 100 lei este rezonabila pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Cât priveste despagubirile morale, din materialul probator administrat în cauza, rezulta ca faptele inculpatilor au produs partii civile multiple leziuni, asa cum rezulta din concluziile certificatului medico-legal nr.191/C/534 din 30.03.2011 al SML Teleorman si totodata suferinte fizice si psihice, asa cum rezulta si din depozitiile martorilor S. F., T. T. si P. I., care au relatat ca inculpatii au lasat-o pe partea civila „într-o balta de sânge” si „desfigurata” din cauza leziunilor.

Instanta apreciaza ca suma de 2000 lei solicitata de partea civila, cu titlu de daune morale, reprezinta o suma rezonabila si echitabila, corespunzatoare suferintelor la care a fost supusa si fara sa duca la o îmbogatire, fara just temei, a acestuia.

Instanta apreciaza ca, în cauza, sunt îndeplinite conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, prevazute de art.998 Cod civil (lege în vigoare la data savârsirii faptei), respectiv faptele inculpatilor, vinovatia acestora, prejudiciul cauzat partii civile  si legatura de cauzalitate între fapta si prejudiciu.

Pentru aceste considerente, instanta va admite în parte, actiunea  civila formulata de partea civila A. T. G. si, în baza art.14 si 346 Cod procedura penala, raportate la art.998 Cod civil si art.1003 Cod civil, va obliga pe inculpatii C. A. C. si C. M. sa plateasca, în solidar, partii civile suma de 600 lei, reprezentând despagubiri materiale, si suma de 2000 lei, reprezentând daune morale.

Va admite actiunea civila formulata de  partea civila Serviciul Judetean de Ambulanta Teleorman si, în baza art.14 si 346 Cod procedura penala, raportate la art.313 alin.(1) din O.U.G. nr.72/2006 si cu aplicarea art.1003 Cod civil, va obliga pe inculpatii C. A. C. si C. M. sa plateasca, în solidar, partii civile, suma de 291,80 lei, reprezentând cheltuieli de transport sanitar si majorari de întârziere aferente, calculate de la data ramânerii definitive a hotarârii si pâna la data platii.

Va admite actiunea civila formulata de  partea civila Spitalul Municipal Turnu Magurele si, în baza art.14 si 346 Cod procedura penala, raportate la art.313 alin.(1) din O.U.G. nr.72/2006 si cu aplicarea art.1003 Cod civil, va obliga pe inculpatii C. A. C. si C. M. sa plateasca, în solidar, partii civile, suma de 901 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare.

În baza art.191 alin.(1) Cod proc.pen., va obliga pe fiecare dintre inculpati la plata sumei de câte 400 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat (100 lei în cursul urmaririi penale si 700 lei în faza de judecata).

În baza art.193 alin.(2) si (4) Cod proc.pen., va obliga pe fiecare dintre inculpati sa plateasca partii civile A. T. G., suma de câte 500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.