Cerere de înlăturare din materialul probator a înregistrărilor audio şi a notelor de redare a convorbirilor telefonice respinsă

Sentinţă penală 418 din 01.11.2011


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Videle nr. 6/P/2009 din 22.02.2011 s-a dispus trimiterea în judecata, în stare de arest preventiv, a inculpatilor NC si MM, precum si a inculpatilor CM si CF pentru savârsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 – 209 alin. 1 lit. a,e,g si i Cod penal, cauza fiind înregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 1367/740/2011.

S-a retinut în esenta ca inculpatii, în noaptea de 22/23.12.2008, au patruns în incinta Bisericii ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, prin taierea grilajului metalic de la o fereastra termopan si fortarea sistemului de închidere al acesteia, iar de la iconostasul din fata altarului, au sustras mai multe bijuterii din aur si argint lasate în acel loc de enoriasi, creându-se partii vatamate un prejudiciu de 146.262 lei. 

Dupa comiterea infractiunii, inculpatii au parasit incinta bisericii, prin cimitirul din imediata apropiere, aspect rezultat din urmele de sol identificate pe gardul ce desparte biserica de cimitir, gard ce a fost escaladat. 

În cauza, pe parcursul urmaririi penale, s-a dispus efectuarea unei perchezitii domiciliare la locuinta inculpatului NC, unde au fost gasite, sub o canapea, printre rufe murdare, si ridicate în vederea efectuarii cercetarilor, mai multe bijuterii confectionate din metal de culoare galbena, bunuri recunoscute de mai multi martori care frecventau slujbele de la Biserica ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”.

Pe parcursul cercetarilor, s-a întocmit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului – Directia Generala Metale Pretioase, Pietre Pretioase si Proces Kimberley, Buletinul de expertizare nr. 14/17.01.2011 prin care s-a stabilit ca din totalul celor 21 de piese prezentate pentru expertiza, un nr. de 19 sunt confectionate din aur de 18 karate, iar dupa marcile existente pe acestea, tara de provenienta a bijuteriilor este Turcia. Un numar de 2 obiecte, un ceas de dama si un cercel din metal galben, sunt confectionate din metal comun.

Una din probele folosite de acuzare în dovedirea faptelor cercetate a fost si convorbirile telefonice purtate de inculpati între ei si cu unul din martori.  Apararea a solicitat înlaturarea din materialul probator a acestora.

În ceea ce priveste cererile de înlaturare din materialul probator a înregistrarilor audio si a notelor de redare a convorbirilor telefonice, instanta are în vedere ca în codul de procedura penala s-au stabilit conditii stricte de efectuare si utilizare în cadrul procesului penal a interceptarilor si înregistrarilor audio-video. Din analiza prevederilor mai sus mentionate, rezulta ca aspectele invocate de avocati nu pot conduce la înlaturarea din materialul probator a înregistrarilor dintre martorul H.A. si inculpatul M.M.. Astfel, delegarea organelor de politie de catre procurorul de caz si certificarea înregistrarilor de procuror exista la dosarul cauzei, în conditiile în care legea nu prevede ca delegarea si certificarea mai sus mentionate trebuie sa îmbrace o anumita forma. Existenta delegarii organelor de politie de catre procurorul de caz si certificarea înregistrarilor de procuror este recunoscuta chiar de aparatorul ales, care, de fapt, contesta modalitatea în care s-a realizat delegarea organelor de politie de catre procurorul de caz si certificarea înregistrarilor de procuror. Împrejurarea ca actele sunt în fotocopie nu este de natura a aduce atingere veridicitatii certificarilor atâta timp cât fiecare pagina este semnata de procuror, alaturi de mentiunea ,,conform cu originalul”, iar aplicarea stampilei unitatii de parchet care efectueaza urmarirea penala nu este o conditie prevazuta expres de lege pentru valabilitatea certificarii înregistrarilor. 

Din perspectiva art. 68 Cod procedura penala, instanta constata ca în cauza nu s-a facut dovada existentei unor promisiuni sau îndemnuri în scopul de a se obtine probe, simpla afirmatie a aparatorului ales neputând conduce la înlaturarea înregistrarilor telefonice între martorul H.A. si inculpatul M.M.

Ca atare, s-a respins cererea de înlaturare  a acestora din materialul probator