Fara titlu

Sentinţă penală 68 din 10.06.2009


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA PODU TURCULUI

Dosar nr. 56/829/2009

SENTINŢA PENALĂ NR. 68/2009

Şedinţa publică de la 10.06.2009

Completul compus din:

PREŞEDINTE – XX

Cu participare :

PROCUROR – YY

GREFIER – ZZ 

Pe rol judecarea cauzei Penal privind pe inculpatul T., Gh., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii privind circulaţia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns inculpatul  T. Gh. asistat de avocat B. A. S. şi martorul P. Gh..

?Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează instanţei că procedura de citare a fost legal îndeplinită, după care :

În conformitate cu prevederile art.304 Cod procedură penală şedinţa de judecată a fost înregistrată cu mijloace tehnice audio.

S-a procedat la audierea martorului P. Gh., sub prestare de jurământ, depoziţia acestuia fiind consemnată şi ataşată la dosarul cauzei.

Inculpatul prin apărător arată că nu mai au alte cereri de formulat în cauză.

Nemaifiind alte cereri de formulat şi alte probe de administrat, instanţa constată cauza în stare de judecată, declară terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul pe fond.

Reprezentantul parchetului, având cuvântul pe fond, expune pe larg situaţia de fapt, arătând că inculpatul se face vinovat de comiterea infracţiunii privind circulaţia pe drumurile publice, constând în aceea că : în noaptea de 23/24.08.2008 a condus pe drumul comunal din satul N., comuna D., judeţul B autoturismul cu numărul de înmatriculare X, având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 2,10 – 1,90 gr %o. Datorită faptului că sunt suficiente probe pentru dovedirea vinovăţiei inculpatului, în baza art.87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicată cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a şi c şi art.76 alin. 1 lit. d cod penal pune concluzii de condamnare a inculpatului la pedeapsa închisorii, să se aibă în vedere circumstanţele reale ale faptei  în sensul că inculpatul a produs un accident în urma stării de ebrietate în care se afla, aplicarea circumstanţelor, aplicarea dispoziţiilor art.71 alin. 5 din Codul penal cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor de judecată.

Avocat B.A. din oficiu pentru inculpat, având cuvântul pe fond, solicită aplicarea unei pedepse orientată spre minimul special prevăzut de lege, cu oficiu MJ.

Inculpatul, având ultimul cuvânt, regretă fapta comisă şi solicită aplicarea unei pedepse mai blândă.

S-au declarat dezbaterile închise, trecându-se la deliberare.

INSTANŢA

-deliberând-

Prin rechizitoriul din data de 16.01.2009 în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului nr. 1059/P/2008 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului T. GH. pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 87 alin.1 din O.U.G. 195/2002 republicată, constând în aceea că în ziua de 24.08.2008 a condus pe drumul comunal din satul N., comuna D., autoturismul cu număr de înmatriculare X, având o îmbibaţie alcoolică în sânge de 2,10 – 1,90 gr ‰.

Cauza a fost înregistrată sub nr. 56/23.01.2009 pe rolul acestei instanţe.

În cursul cercetării judecătoreşti au fost audiaţi martorii din lucrări Ţ. A.M. (fila 8) şi P. Gh. (fila 25), aceste declaraţii fiind consemnate în scris şi depuse la dosarul cauzei la filele indicate.

Analizând probele administrate în cauză, instanţa reţine următoarele:

I – LATURA PENALĂ

1. În fapt

In noaptea de 23 august 2008 inculpatul a consumat cantităţi mari de băuturi alcoolice, iar a doua zi, pe la orele 11,00 a condus autoturismul proprietate personală marca Dacia 1310 cu număr de înmatriculare X, dorind să îl ducă pe martorul P. Gh. la o grădină de a sa. Pe drum, la o intersecţie, inculpatul nu a acordat prioritate şi a intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus de martora Ţ.A.M, accident soldat doar cu avarii. La sosirea organelor de poliţie, acestea l-au testat pe inculpate cu aparatul alcooltest, după care l-au condus la Spitalul Polimed Podu Turcului unde I s-au recoltat probe de sânge şi a fost stabilită o alcoolemie de 2,10 – 1,90 gr ‰.

Situaţia de fapt a fost astfel reţinută prin coroborarea probelor administrate atât în faza de urmărire penală, cât şi în cursul cercetării judecătoreşti. Inculpatul a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice (vreo 10 sticle cu bere), martorul P.Gh. a asistat la testarea inculpatului cu aparatul alcoltest, iar rezultatul analizelor de sânge este consemnat în buletinul de analiză toxicological alcoolemie nr. 2540-2541/27.08.2008 (fila 7 UP).

2. În drept

Fapta inculpatului de a conduce autoturismul Dacia 1310 cu număr de înmatriculare X pe raza comunei D., având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 2,10 – 1,90 gr ‰, deci peste limita legala de 0,8 gr. ‰, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată.

Reţinând vinovăţia inculpatului în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată, instanţa urmează a-i aplica  acestuia o pedeapsă.

La individualizarea pedepsei vor fi avute în vedere criteriile prevăzute de art. 72 C.pen., respectiv gradul de pericol social concret al faptei săvârşite, (instanţa reţinând că este un grad ridicat de alcoolemie), urmările produse (instanţa reţinând că s-a produs un accident de care se face vinovat inculpatul), circumstanţele în care aceasta a fost comisă. De asemenea, având în vedere comportarea bună a inculpatului înainte de săvărşirea acestei fapte, prin lipsa antecedentelor penale, precum şi faptul că acesta s-a prezentat în faţa autorităţilor, având o comportare sinceră în cursul procesului şi manifestându-şi regretul pentru săvârşirea faptei, instanţa va face aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a şi c şi art. 76 lit. d Cod penal, coborând pedeapsa sub minimul special prevăzut de lege.

În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, instanţa apreciază că scopul educativ al acesteia poate fi atins şi fără executarea ei efectivă prin privare de libertate, astfel incât va face aplicarea art. 81,82 C.pen. şi va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare.

În baza art. 359 C.p.p. va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.pen.

In baza art. 71 C.pen. va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C.pen., iar în baza art. 71 alin. 5 C.pen. va dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei.

II – CHELTUIELI JUDICIARE

În baza art. 189 C.p.p. va dispune plata din fondurile MJLC către Baroul Bacău – avocat B. A. a sumei de 200 de lei reprezentând onorariu avocat oficiu.

În baza art. 191 alin. 1 C.p.p. va obliga inculpatul la plata sumei de 300 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de catre stat, în care se includ şi cheltuielile stabilite în faza de urmărire penală.

PENTRU ACESTE CONSIDERENTE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE :

În baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicată cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a) şi c) şi art. 76 alin. 1 lit. d) C.pen. condamnă pe inculpatul T. GH., fiul lui C  şi R., născut la data de -, în comuna P. judeţul B. domiciliat în comuna D., sat N., judeţul B. studii generale, agricultor, căsătorit, fără antecedente penale, CNP - , la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

În baza art. 71 C. pen. interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II–a şi lit. b C.pen.

În baza art. 81 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 3 luni, calculat potrivit art. 82 C. pen.

În baza art. 359 C.p.p. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.pen.

În baza art. 71 alin. 5 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

În baza art. 189 C.p.p. dispune plata din fondurile MJLC către Baroul Bacău – avocat B. A. a sumei de 200 de lei reprezentând onorariu avocat oficiu.

În baza art. 191 alin.1 C.p.p. obligă inculpatul să plătească suma de 300 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, în care se includ şi cheltuielile stabilite la urmărire penală şi onorariul avocatului din oficiu.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 10.06.2009.

PREŞEDINTE , GREFIER ,

XX/ZZ

23.06.2009

Ex.2