Procedura insolvenţei. Cerere de deschidere a procedurii insolvenţei pentru o societate comercială (srl) aflată în lichidare, respinsă. Aplicarea greşită a legii. Trimiterea cauzei pentru deschiderea procedurii insolvenţei.

Decizie 1017R din 03.10.2008


Procedura insolvenţei. Cerere de deschidere a procedurii insolvenţei pentru o societate comercială (SRL) aflată în lichidare, respinsă.

Aplicarea greşită a legii. Trimiterea cauzei pentru deschiderea procedurii insolvenţei.

Legea nr.85/2006: art.1 (2) lit.e

Legea nr.31/190: art.260 (4)

În cazul unei societăţi (S.R.L.) aflată în lichidare, în speţă îşi au aplicabilitate atât dispoziţiile Legii nr.31/1990 respectiv art.260 (4) în care se prevede în mod expres că "lichidarea nu liberează pe asociaţi şi nu împiedică deschiderea procedurii de faliment a societăţii".

În speţă sunt aplicabile şi dispoziţiile Legii nr.85/2006 unde la art.1 (2) lit.e se prevede în mod expres că se aplică procedura simplificată şi societăţilor comerciale dizolvate anterior formulării cererii introductive.

Ca urmare s-a admis recursul şi s-a trimis cauze judecătorului sindic pentru deschiderea procedurii insolvenţei.

(Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VI-a Comercială; decizia comercială nr.1017R din 03.10.2008 - irevocabilă)

Prin sentinţa comercială nr.1082/25.06.2008 pronunţată de Tribunalul Călăraşi s-a respins cererea formulată de DGFP C - AFP MC împotriva debitoarei S.C. G S.R.L. Călăraşi.

În motivarea acestei sentinţe s-a reţinut că în speţă S.C. G S.R.L. a fost dizolvată conform art.237 din Legea nr.31/1990.

Că întrucât atât Legea nr.85/2006 cât şi Legea nr.31/1990 cu referire la art.252 şi următoarele privind lichidarea, urmăresc acelaşi scop, acoperirea pasivului societăţii, nu se mai impune ca o societate aflată în lichidare să fie supusă şi procedurii insolvenţei, atâta timp cât creditorii au posibilitatea îndestulării creanţelor pe parcursul realizării operaţiunii lichidării.

Mai mult, fiind vorba de o societate cu răspundere limitată, chiar dacă societatea se află în lichidare şi este în stare de insolvenţă, legiuitorul nu a prevăzut în mod expres pentru lichidator obligaţia de a cere deschiderea procedurii insolvenţei (art.260 alin.4 din Legea nr.31/1990) această obligaţie fiind prevăzută numai pentru societăţile pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni (art.2701 din Legea nr.31/1990).

Pentru cele menţionate, s-a pronunţat sentinţa de mai sus.

Împotriva sentinţei comerciale nr.1082/25.06.2008 a declarat recurs D.G.F.P. - AFP MC care critică sentinţa atacată ca fiind netemeinică şi nelegală deoarece prin acţiunea sa a cerut tocmai deschiderea procedurii insolvenţei motivată pe dispoziţiile art.1 alin.2 lit.e din Legea nr.85/2006 care prevăd în mod expres că procedura simplificată de insolvenţă se poate aplica societăţilor comerciale dizolvate anterior formulării cererii introductive.

Îşi motivează amplu şi la obiect recursul considerând că în speţă instanţa a făcut o greşită aplicare a legii faţă de dispoziţiile legii insolvenţei arătate mai sus, în plus însăşi Legea nr.31/1990 prevede la art.260 că lichidarea nu poate împiedica deschiderea procedurii falimentului.

Pentru cele arătate cere admiterea recursului, modificarea sentinţei atacate în sensul admiterii cererii sale şi deschiderii procedurii falimentului în forma simplificată aşa cum prevede Legea nr.85/2006.

Recursul este fondat.

Analizând actele depuse la dosarul cauzei Curtea constată şi reţine următoarele: instanţa de fond a făcut în speţă o aplicare greşită a legii în sensul că s-a prevalat de alte texte de lege decât cele care se impuneau a fi aplicabile speţei.

Fiind vorba de o societate cu răspundere limitată, dizolvată şi aflată în lichidare, în speţă îşi au aplicabilitate atât dispoziţiile legii societăţilor comerciale prevăzute chiar la capitolul special Titlul VI "Lichidarea societăţilor comerciale" Capitolul I "Dispoziţii generale", unde la art.260 (4) prevede în mod expres că "Lichidarea nu liberează pe asociaţi şi nu împiedică deschiderea procedurii de faliment a societăţii". Fiind vorba de dispoziţii generale, ele se aplică tuturor categoriilor de societăţi, deci şi S.R.L.-urilor.

În speţă, în mod legal recurenta a introdus acţiunea în baza dispoziţiilor Legii nr.85/2006 deoarece în cazul în speţă sunt aplicabile şi dispoziţiile acestei legi unde la art.1 (2) lit.e se prevede în mod expres că se aplică procedura simplificată şi societăţilor comerciale dizolvate anterior formulării cererii introductive.

În atare situaţie pârâta se încadrează perfect în ambele situaţi arătate, astfel că acţiunea reclamantei privind deschiderea procedurii împotriva acesteia, este perfect justificată.

În consecinţă, Curtea constatând că sentinţa nr.1082/25.06.2008 este netemeinică şi nelegală a admis recursul, a modificat în tot sentinţa atacată în sensul că a admis cererea reclamantei şi în temeiul art.11 din Legea nr.85/2006 a trimis cauza la judecătorul sindic pentru deschiderea procedurii insolvenţei.

Văzând şi dispoziţiile art.312 Cod procedură civilă. (A.R.)

2