Încetarea contractului de munca. Constatarea discriminarii. Daune morale

Decizie 4875R din 29.06.2009


Încetarea contractului de munca. Constatarea discriminarii. Daune morale

Conform programului "Retragerea de aur" adresat salariatilor care in cursul anului 2007 mai aveau intre 5 si 7 ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta si care nu se incadrau in conditiile pentru pensionarea anticipata contractele de munca ale salariatilor ce indeplineau conditiile pentru pensionarea anticipata, dar optau sa inceteze activitatea prin acordul partilor, precum si salariatilor care au o situatie medicala deosebita, urmau sa inceteze cf. art.55 lit b Codul muncii.

Cererea formulata de recurenta , care a invocat motive medicale, a fost respinsa pentru neindeplinirea conditiilor stabilite prin program. În conditiile în care  intimata a aprobat cererile altor 6 salariati care nu indeplineau conditiile stabilite apreciindu-le cazuri exceptionale, angajatorul a acordat un tratament diferentiat salariatilor care nu indeplineau conditiile impuse prin program, fapt atrage fata de reclamanta  incalcarea principiului egalitatii de tratament prevazut de  5 Codul muncii fiind indeplinite conditiile existentei unei situatii discriminatorii ce atrage aplicarea  OG nr 137/2000.

Decizia civila nr. 4875/R din 29 Iunie 2009

Prin sentinta civila nr.884 din data de 19.12.2008 pronuntata de  Tribunalul Giurgiu - Sectia Civila, a fost respinsa cererea formulata de reclamanta CN  în contradictoriu cu intimata BCRSA, ca neintemeiata. Au fost respinsa exceptiile prescriptiei dreptului la actiune si lipsei de interes invocata de parata. S-a luat act ca nu au fost solicitate cheltuieli de judecata.

Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut ca la data de 01.01.2007 parata a demarat programul "Retragerea de aur" adresat salariatilor care in cursul anului 2007 mai aveau intre 5 si 7 ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta si care nu se incadrau in conditiile pentru pensionarea anticipata , precum si salariatilor ce indeplineau conditiile pentru pensionarea anticipata, dar optau sa inceteze activitatea prin acordul partilor. Programul consta in recompensarea salariatilor cu sume de bani pentru munca prestata, contractele de munca urmand sa inceteze cf. art.55 lit b Codul muncii. Acest program a fost adresat si salariatilor care au o situatie medicala deosebita, care impiedica desfasurarea activitatii in conditii normale , fiind necesare anumite acte medicale. La data de 11.07.2007 reclamanta a formulat cerere de inscriere in acest program pentru situatia medicala in care se afla, depunand actele doveditoare. Parata nu a aprobat cererea pentru neindeplinirea conditiilor stabilite. Constata tribunalul ca reclamanta nu a indeplinit la data depunerii cererii cerintele prevazute de program, neexistand un act medical care sa recomande pensionarea pentru invaliditate, numarul de zile de concediu medical fiind de 44 zile, iar nu de 90 de zile . Mai retine tribunalul ca la dosar nu exista acte din care sa rezulte aprobarea unor cereri pentru situatii medicale deosebite si ca este necesar acordul angajatorului pentru incetarea contractului prin acordul partilor, acord care nu exista in privinta reclamantei.

Impotriva acestei hotarari a declarat recurs reclamanta, solicitand modificarea in parte a sentintei recurate si admiterea actiunii.

In motivare, recurenta arata ca prin programul lansat de intimata s-a urmarit asigurarea reducerii numarului de posturi si incurajarea celor care se aflau in anumite situatii , insa, in anumite cazuri care nu indeplineau conditiile impuse prin respectivul program, cererile au fost aprobate de angajator.

Mai arata recurenta ca a fost incalcat principiul nediscriminarii deoarece angajatorul a tratat diferentiat anumite categorii de salariati aflati in situatii similare .

Fata de faptul ca programul si procedura erau obligatorii, existand termene de acceptare a ofertei, parata nu putea refuza aplica programului in cazuri exceptionale.

Analizand actele si lucrarile dosarului, in raport de criticile formulate si de temeiurile de drept invocate, Curtea retine urmatoarele:

La data de 01.01.2007 parata a demarat programul "Retragerea de aur" adresat salariatilor care in cursul anului 2007 mai aveau intre 5 si 7 ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta si care nu se incadrau in conditiile pentru pensionarea anticipata , salariatilor ce indeplineau conditiile pentru pensionarea anticipata, dar optau sa inceteze activitatea prin acordul partilor, precum si si salariatilor care au o situatie medicala deosebita, care impiedica desfasurarea activitatii in conditii normale .

Contractele de munca urmau sa inceteze cf. art.55 lit b Codul muncii.

Cererea formulata de recurenta , care a invocat motive medicale, a fost respinsa pentru neindeplinirea conditiilor stabilite prin program.

Curtea retine ca, dupa cum a constatat si tribunalul, recurenta nu se incadreaza in conditiile impuse prin program, deoarece nu exista un act medical care sa recomande pensionarea pentru invaliditate, iar numarul de zile de concediu medical in ultimele 12 luni a fost de 44 zile, iar nu de 90 de zile . 

Insa, intimata a aprobat cererile altor 6 salariati care nu indeplineau conditiile stabilite pentru a solicta inscrierea in acest program din motive medicale, apreciindu-le cazuri exceptionale, asa cum rezulta din inscrisul aflat la fila 26 dosar fond, intitulat "Nota" emanand de la parata intimata , aceste persoane fiind mentionate in tabelul de la 34 din dosarul de fond. Fata de acestea, aprecierea tribunalului in sensul ca nu s-a facut dovada aprobarii unor astfel de cereri nu este intemeiata.

In aceste conditii, angajatorul a acordat un tratament diferentiat salariatilor care nu indeplineau conditiile impuse prin program, in sensul ca anumite cereri au fost aprobate, altele respinse, cum este cazul recurentei . Criteriile pe care baza carora angajatorul a apreciat ca este vorba de situatii exceptionale nu sunt precizate, iar o astfel de conduita din partea angajatorului in conditiile in care programul prevede in mod precis ipotezele in care trebuie sa se incadreze salariatii atrage incalcarea principiului egalitatii de tratament prevazut de  5 Codul muncii.

Totodata, potrivit art . 2  din OG nr. 137/2000, "prin discriminare se întelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, vârsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, în conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social si cultural sau în orice alte domenii ale vietii publice. (.......) Sunt discriminatorii, potrivit prezentei ordonante, prevederile, criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevazute la alin. (1), fata de alte persoane, în afara cazului în care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate si necesare".

Curtea apreciaza ca sunt indeplinite conditiile existentei unei situatii discriminatorii . Desi cei 6 salariati nu s-au incadrat in categoriile de salariati carora le era destinat programul "Retragerea de aur" , au beneficiat de acesta, in timp ce recurenta nu , cu toate ca se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere medical .

Recurenta s-a aflat intr-o situatie comparabila cu cei 6 salariati ale caror cereri au fost admise din punctul de vedere al neindeplinirii conditiilor programului, insa regulile aplicate au fost diferite, fara a exista o justificare obiectiva, fiind dezavantajata prin invocarea prevederilor programului, neaplicate insa si altor salariati.

In raport de cele mai sus expuse, cererea recurentei apare ca intemeiata. Avand in vedere art. 27 din OG nr 137/2000, Curtea va dispune obligarea pârâtei sa emita o decizie de încetarea a contractului individual de munca în temeiul art.55 lit.b C.M. în conditiile ofertei programului "Retragerea de Aur".

In consecinta, va obliga pârâta la plata drepturilor banesti în conditiile programului "Retragerea de Aur", sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective, pentru acoperirea prejudiciului materiale cauzat recurentei prin diminuarea valorii reale din cauza realitatilor economice.

In privinta daunelor morale pretinse, constatam ca recurenta a suferit un prejudiu de natura morale prin supunerea la un tratament diferentiat in mod nejustificat, fiind obligata sa apeleze la instantele de judecata pentru restabilirea situatiei anterioare, producandu-i astfel o stare de tensiune psihica ce nu se justifica, avand in vedere si  problemele de sanatate pe care le are. Apreciem ca sunt intrunite conditiile raspunderii civile, si anume fapta ilicita, prejudiciul , raportul de cauzalitate si culpa, motiv pentru care va fi admisa si aceasta cerere , dar in parte, in limita sumei de 5000 Euro, care este rezonabila fata de imprejurarile cauzei.

Cererea de anulare a raspunsului din data de 22.08.2007 nu este intemeiata avand in vedere ca nu se incalca vreo norma edictata pentru valabilitatea acestuia.

Nu este intemeiata nici cererea privind plata cheltuielilor de judecata, intrucat nu s-a facut dovada efectuarii acestora .

Pentru aceste considerente, avand in vedere si dispozitiile art. 304 pct 9 Cpc si art.312 Cpc.,  Curtea va admite recursul, va modifica în parte sentinta recurata, în sensul ca: Va admite în parte actiunea. Va oblig pârâta sa emita o decizie de încetarea a contractului individual de munca în temeiul art.55 lit.b C.M. în conditiile ofertei programului "Retragerea de Aur". Obliga pârâta la plata drepturilor banesti în conditiile programului "Retragerea de Aur", sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective. Va obliga pârâta la plata de daune morale în cuantum de 5.000 euro - echivalentul lei. Respinge celelalte cereri ca neîntemeiate. Mentine celelalte dispozitii.