Executarea silită. Prescripţia dreptului de a cere executarea silită. Momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie.

Decizie 1065 din 16.06.2009


Executarea silita. Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. Momentul de la care începe sa curga termenul de prescriptie.

Codul de procedura civila: art. 376, 377 si 405

Decretul nr. 167/1958 republicat: art. 6 si 7

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 376 si 377 Cod procedura civila rezulta ca momentul de la care începe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a unui titlu executoriu reprezentat de o hotarâre judecatoreasca este acela al ramânerii definitive a acesteia.

Art. 7 din Decretul nr. 167/1958 instituie regula potrivit careia termenul pentru exercitarea dreptului de a cere executarea silita curge de la nasterea dreptului.

Prin cererea înregistrata la Judecatoria Târgoviste la data de 02.12.2008 sub nr. 7801/315/2008 contestatoarea SC I.S. SRL, prin asociat unic, cu sediul social în comuna Razvad, str. Principala, nr. 1032, judetul Dâmbovita, cheama în judecata intimatii P.D., domiciliat în comuna Razvad, judetul Dâmbovita, P.G, domiciliat în comuna Razvad, judetul Dâmbovita, A.E, domiciliata în comuna Razvad, judetul Dâmbovita, pentru ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se dispuna anularea executarii silite contestate si a tuturor actelor si formalitatilor realizate în interesul acesteia, cu obligarea creditorilor intimati la plata spezelor procesului.

Motivând în fapt cererea promovata, a aratat contestatorul, ca finalitatea procedurii reprezinta lasarea în deplina proprietate si posesie în favoarea creditorilor  intimati a unei suprafete de 8000 mp teren situat în comuna Razvad punctul ”Valea lui socol” teren a carui proprietate arata petentii, si-au adjudecat-o la licitatie publica la data de 3.03.1993, si consolidata prin contractul de vânzare – cumparare transcris sub nr. 2834/1993, potrivit sentintei civile pronuntata în dosarul nr. 4227/1994.

Au aratat contestatorii ca titlul în temeiul caruia se instrumenteaza procedura  executarii silite contestata în speta s-a format si a devenit executoriu  în anul 1999 astfel ca, în virtutea dispozitiilor art. IV din OUG 138/2000, trebuia sa fie pus în executare in termen de 3 ani  de la data intrarii în vigoare a respectivei legi. Cum  în aceasta materie prescriptia pentru a cere executarea silita este cea de 3 ani , este limpede ca intimatii creditori au formulat cerere de urmarire silita contestata dupa împlinirea acestui termen.

Prin sentinta civila nr. 1705/18.03.2009 Judecatoria Târgoviste a respins exceptia prescriptiei dreptului de a cere executarea silita si a respins cererea având ca obiect contestatie la executare.

Pentru a pronunta aceasta sentinta civila, instanta de fond a retinut ca potrivit art. 405 alin. 1 Teza a II-a Cod procedura civila în cazul titlurilor emise în materia actiunilor reale imobiliare termenul de prescriptie este de 10 ani, ca în raport de titlul executoriu supus executarii silite nu poate primi efect institutia prescriptiei dreptului de a cere executarea silita, ca în ceea ce priveste solutionarea cauzei pe fond cererea va fi respinsa întrucât conform art. 3711 alin. 1 Cod procedura civila obligatia stabilita prin hotarârea unei instante sau printr-un titlu se aduce la îndeplinire de bunavoie, situatie în care contestatorul avea obligatia prevazuta de text în respectarea sentintei civile nr. 847/8.02.1999, ca asa cum a definit procedura juridica de specialitate scopul executarii silite este acela de a face posibila realizarea efectiva a dreptului subiectiv prin îndeplinirea obligatiei cuprinsa în titlul executoriu, mai ales în procedura drepturilor reale imobiliare si ca în motivarea solutiei pronuntate s-a avut în vedere practica materializata prin hotarârile pronuntate în cauzele Curtii Europene a Drepturilor Omului în actiunile promovate de persoane fizice împotriva statului român având ca obiect drepturile reale imobiliare.

Împotriva sentintei civile a declarat recurs contestatorul sustinând ca hotarârea atacata are o motivare straina de natura pricinii si închide accesul liber la justitie, ca în speta prescriptia dreptului de a cere executarea silita a început sa curga la data de 8.02.1999 când a fost pronuntata sentinta civila nr. 847 prin care a fost admisa actiunea în revendicare imobiliara exercitata de catre creditori, ca hotarârea nu a fost atacata cu vreo cale de atac si ca la data de 19.11.2008 când a fost emisa somatia  prescriptia de 3 ani de la epoca pronuntarii hotarârii era împlinita.

Intimatii nu au formulat întâmpinare.

Examinând sentinta civila în raport de criticile formulate, de actele si lucrarile dosarului ca si de dispozitiile legale incidente în cauza, tribunalul va admite recursul, retinând, în adoptarea solutiei, în esenta, urmatoarele considerente:

Prin sentinta civila nr. 847/8.02.1999 Judecatoria Târgoviste a admis actiunea civila formulata de reclamantii P.G si A.E în contradictoriu cu pârâtii S.C. I.S. S.R.L., D.C, primaria Razvad si Comisia Judeteana de aplicare a Legii nr. 18/1991 si a obligat pe pârâta S.C. I.S. S.R.L. sa lase în deplina proprietate si posesie reclamantilor terenul în suprafata de 8000 mp, sa-si ridice de pe terenul respectiv toate materialele si constructiile si a fost respinsa cererea de anulare a titlului de proprietate nr. 82063/13.11.1997 eliberat pe numele reclamantilor.

Împotriva acestei hotarâri judecatoresti nu a fost exercitata calea de atac.

În speta, au incidenta dispozitiile Decretului nr. 167/1958 privind prescriptia extinctiva, deoarece hotarârea judecatoreasca ce constituie titlu executoriu a fost pronuntata în anul 1999, anterior intrarii în vigoare a modificarilor Codului de procedura civila aduse prin OUG nr. 138/2000 (21.05.2001) prin care au fost introduse prevederile art. 405 Cod procedura civila care reglementeaza termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita aplicabil titlurilor executorii emise dupa data intrarii în vigoare a acestui act normativ.

Dreptul de a cere executarea silita s-a prescris prin împlinirea termenului de prescriptie de 3 ani prevazut de art. 6 din decretul nr. 167/1958 în vigoare la data ramânerii definitive a hotarârii ce constituie titlu executoriu.

Aprecierea instantei de fond în sensul ca în cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 405 alin. 1 Teza a II-a Cod procedura civila si prin urmare nu poate primi efect institutia prescriptiei dreptului de a cere executarea silita este eronata si încalca principiul neretroactivitatii legii prevazut de art. 15 din Constitutia României.

Asa fiind, motivele de recurs formulate de catre recurenta sunt fondate ca de altfel si motivele contestatiei la executare fundamentate pe dispozitiile art. 399 Cod procedura civila si pe cale de consecinta, în temeiul art. 312 Cod procedura civila, tribunalul va admite recursul. (Decizia civila nr. 1065/16.06.2009).

Domenii speta