Fara titlu

Sentinţă civilă 1002 din 05.02.2010


R O M Â N I A

JUDECATORIA SECTORULUI 4 BUCURESTI

SECTIA CIVILA

....

Dosar nr. ...............

SENTINTA CIVILA NR. .......................

SEDINTA PUBLICA DE LA ..............................

INSTANTA CONSTITUITA DIN:

PRESEDINTE - .....................................................

 GREFIER - ........................................

Pe rol pronuntarea asupra cauzei civile privind pe contestatoarea .................................  în contradictoriu cu intimata .................................................., având ca obiect contestatie la executare.

Dezbaterile pe fond au avut loc în sedinta publica din data de .................., fiind consemnate în încheierea de sedinta de la acea data, când instanta, având nevoie de timp pentru a delibera si pentru a da posibilitate partilor sa depuna concluzii scrise, a amânat pronuntarea pentru data de ....................................

INSTANTA

Deliberând asupra cauzei civile de fata, retine urmatoarele:

Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante sub nr. ......................... la data de ....................., contestatoarea ............................. a formulat contestatie la executare, în contradictoriu cu intimata .........................................., solicitând anularea somatiei nr. ............................ si a titlului executoriu nr. ..........................., ambele emise de intimata.

În motivarea cererii, contestatoarea a aratat ca a fost pornita abuziv executarea silita pentru sume reprezentând venituri din avocatura, întrucât s-a suspendat din profesia de avocat înca din anul ........., fapt adus la cunostinta intimatei.

A mai aratat ca actele de executare sunt nule deoarece nu sunt semnate de reprezentantul intimatei si nu poarta stampila acestei institutii.

În drept,  au fost invocate dispozitiile art. 46, art. 47, art. 172 Cod procedura fiscala.

Intimata nu a formulat întâmpinare si a depus la dosar copie certificata pentru conformitate cu originalul de pe actele de executare.

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

La data de ................. intimata a emis somatia nr. ........................ si titlul executoriu nr. .............................., pentru suma de .............. lei, reprezentând debite restante si majorari de întârziere.

Titlurile de creanta sunt reprezentate de decizia de impunere pentru plati anticipate pe anul ............. nr. .................... din .................. si de un numar de ........ de decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii, pentru impozite aferente desfasurarii activitatii de avocat.

Cu toate acestea, din adeverinta nr...................., eliberata de .................., reiese ca debitoarea a fost suspendata din profesia de avocat începând cu data de ..................., prin Decizia nr. .......................... ( fila ...........).

Sustinerile debitoarei conform carora a adus la cunostinta intimatei aceasta împrejurare nu au fost contestate de intimata si se coroboreaza cu mentiunile din decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate pe anul .............. nr........................... din ................. (fila .......). Astfel, se retine ca debitoarea nu a realizat venituri pe anul ............, iar suma de ............ lei, reprezentând obligatii privind platile anticipate, urmeaza a fi compensata sau restituita, conform mentiunilor din cuprinsul deciziei.

Trebuie facuta distinctia între platile anticipate cu titlu de impozit si impozitul pe venitul net impozabil.

În primul caz, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, luându-se ca baza de calcul venitul anual estimat pentru anul curent sau venitul net realizat în anul precedent, aceste plati facându-se în 4 rate lunare egale, conform art. 82 din Codul fiscal.

Pe de alta parte, potrivit art. 84 din Codul fiscal, impozitul pe venitul net impozabil este calculat de organul fiscal pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de ......... Este emisa o decizie de impunere, iar diferenta dintre suma stabilita si cea achitata cu titlu de impozit prin platile anticipate trebuie platita în termen de ......... de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, sau restituita, dupa caz..

În concluzie, în conditiile unui venit ........ pe anul ........... si în lipsa unei declaratii a contestatoarei privind venitul estimat pe anul ............, intimata nu avea baza legala pentru a stabili obligatii pentru plati anticipate pentru anul ...............

Fata de cele expuse, rezulta ca debitul principal, în cuantum de ........... lei, stabilit prin decizia de impunere pentru plati anticipate pe anul ............ nr. .................. din ..................., nu este datorat de contestatoare.

În ceea ce priveste obligatiile accesorii, instanta constata ca în cuprinsul titlului executoriu nu se face referire la debitele principale asupra carora au fost calculate si nici perioada de calcul. Sunt mentionate deciziile accesorii, însa la dosar nu exista nici o dovada ca acestea au fost comunicate contestatoarei, astfel încât aceste acte administrative nu sunt opozabile contestatoarei, conform art. 45 din OG nr. 92/2003.

Pentru aceste motive, emiterea actelor de executare a fost de natura sa aduca o vatamare conetstatoarei care nu poate fi înlaturata decât prin anularea actelor respective.

Sub aspect procedural, instanta a luat act de pozitia intimatei, în sensul ca nu mai pot fi puse în discutie titlurile de creanta, care nu au fost contestate potrivit procedurii administrative, prevazute de art. 205 si urm. din OG nr. 92/2003.

Însa, trebuie observat ca intimata nu a facut dovada ca a comunicat contestatoarei decizia de impunere pentru plati anticipate pe anul ............. nr. ...................... din ............... si deciziile accesorii, care constituie titlurile de creanta, astfel încât debitoarea nu avea în mod obiectiv posibilitatea sa conteste acele acte administrative potrivit procedurii la care am facut referire.

În aceasta situatie, devin incidente dispozitiile art. 45 din OG nr. 92/2003, titlurile de creanta nefiind opozabile contestatoarei, situatie în care aceasta poate formula aparari de fond împotriva titlului executoriu, solutie avuta în vedere si la pronuntarea Deciziei nr. .............. de catre Sectiile Unite din cadrul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, într-un recurs în interesul legii.

În consecinta, instanta va admite contestatia si va anula somatia nr. ........................... si titlul executoriu nr. ..............................., ambele emise de intimata.

Nu vor fi luate în considerare apararile contestatoarei privitoare la semnarea si stampilarea actelor de executare, deoarece din coroborarea art. 43 alin. 3 din OG nr. 92/2003 si a art. 1 din Ordinul Min. Finantelor nr. 1364/2007, rezulta ca somatia si titlul executoriu sunt valabile fara semnatura si stampila organului emitent, daca sunt emise prin intermediul mijloacelor informatice, cum este cazul în prezentul dosar.

Va lua act ca nu se solicita cheltuieli de judecata de catre contestatoare.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTARASTE:

Admite contestatia la executare formulata de contestatoarea ............................. cu domiciliul în .............................................., în contradictoriu cu intimata ...................................., cu sediul în ..................................................

Anuleaza somatia nr. ........................................... si titlul executoriu nr. .................................., ambele emise de intimata.

Ia act ca contestatoarea nu solicita cheltuieli de judecata.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare

Pronuntata în sedinta publica azi, .............................

 

PRESEDINTE, GREFIER,

Red.I.P./dact.D.E/4ex.