Drept procesual civil. Ordonanta presedentiala. -Competenta materiala de solutionare în prima instanta. -Gresita solutionare a cererii de catre tribunal,ca prima instanta.

Decizie 664-R din 05.06.2007


SECTIA CIVILA MIXTA

MATERIE- Drept procesual civil. Ordonanta presedentiala.

-Competenta materiala de solutionare în prima  instanta.

 -Gresita solutionare a cererii de catre tribunal,ca prima instanta.

Potrivit art.581 alin.(2) Cod procedura civila "cererea de ordonanta presedentiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.

Textul de lege mai sus evocat se refera la instanta "competenta" sa se pronunte asupra fondului dreptului, si nu la instanta la care a fost înregistrata actiunea de fond.

(Decizia civila nr.664/R/5 iunie 2007)

(dosar nr.221/83/2007)

Prin sentinta civila nr.228/D din 2 martie 2007 Tribunalul Satu Mare a respins cererea de ordonanta presedintiala înaintata de reclamanta SC T. D. SRL, în contradictoriu cu pârâta SC B. SRL, privind obligarea acesteia din urma de a asigura reclamantei dreptul de trecere cu piciorul si autovehiculul pe terenul pârâtei, înscris în CF nr.51866 Satu Mare, sub nr.cadastral al parcelelor 13466/6, 13467/7, 1348/13 si 13468/16, vremelnic, pâna la solutionarea litigiului din dosar nr.219/83/2007 al Tribunalului Satu Mare, precum si în ceea ce priveste înscrierea provizorie în CF nr.51866 Satu Mare a situatiei juridice nou create.

Pentru a pronunta astfel, în urma analizarii actelor si lucrarilor dosarului, tribunalul a retinut ca,reclamanta este proprietarul tabular al imobilului teren si hala cu atelier de întretinere înscrise în CF nr.53483 Satu Mare sub nr.top.16188/1 - 4 (fila nr.7), teren dobândit în urma contractului de schimb autentificat sub nr.7490/13.09.2006 al Biroului Notarului Public Ileana Botea, de la copermutantul SC C. E. SRL Satu Mare, valoarea tranzactiei fiind evaluata la suma de 3.517.300 lei Ron.

Sub aspectul naturii juridice a litigiului si a competentei de solutionare a cauzei instanta de fond a retinut  ca prin încheierea de sedinta de la termenul din data de 02.03.2007 din dosar nr.219/83/2007 al Tribunalului Satu Mare s-a stabilit ca natura litigiului este civila si ca în speta competenta în prima instanta apartine Tribunalului Satu Mare, astfel încât s-a constatat ca potrivit art.581 alin.2 Cod procedura civila competenta de solutionare a  cererii de ordonanta presedintiala i-a revenit- sectiei civile a Tribunalului Satu Mare.

Totodata s-a mai retinut de tribunal, ca pârâta SC B. SRL Satu Mare este proprietarul tabular al terenurilor înscrise în CF nr.51866 Satu Mare (fila nr.8), la dosarul cauzei nefiind depuse schite ori alte dovezi din care sa rezulte vecinatatea celor doua proprietati ori necesitatea stabilirii unei cai de acces catre proprietatea reclamantei pe terenul pârâtei.

Fata de aceasta stare de fapt, sub aspectul aparentei în drept si al neprejudecarii fondului prima instanta a  apreciat ca cererea reclamantei este neântemeiata neîntemeiata, iar sub aspectul urgentei, s-a apreciat ca, raportat la data dobândirii imobilului (13.09.2006) fata de data introducerii  cererii de ordonanta presedintiala (26.01.2007), coroborat cu împrejurarea ca anterior, SC C. E. SRL Satu Mare nu a avut recunoscut un drept de servitute de trecere cu piciorul sau cu autovehiculul pe terenul pârâtei SC B. SRL (sau cel putin la dosarul cauzei nu a fost depusa o astfel de dovada), nici aceasta cerinta legala nu este îndeplinita.

Fata de cele de mai sus,instanta de fond a retinut  ca singura conditie dintre cele reglementate de disp.art.581 Cod.proc.civ. este aceea a vremelniciei cererii (pâna la solutionarea actiunii civile din dosar nr.219/83/2007), în timp ce norma juridica evocata pretinde întrunite în mod cumulativ cele trei conditii,motiv pentru care, tribunalul a respins cererea formulata, potrivit  dispozitivului  sentintei.

Împotriva acestei sentinte, în termen si legal timbrat, a declarat recurs reclamanta S.C. "T. D." - S.R.L.-Satu Mare, solicitând casarea acesteia si în consecinta a admite cererea de ordonanta presedentiala.

În dezvoltarea motivelor de recurs s-a învederat ca sentinta atacata este nelegala si netemeinica deoarece în mod gresit a fost respinsa cererea de ordonanta presedentiala, în speta fiind îndeplinite cele trei conditii de admisibilitate ale acesteia, respectiv, urgenta, caracterul vremelnic si neprejudecarea fondului.

Recurenta sustine ca, hotarârea atacata cuprinde o motivare superficiala fata de importanta si gravitatea obiectului cauzei, astfel ca, în considerentele acesteia, dupa ce instanta retine starea de fapt, considera ca fata de aceasta, "sub aspectul aparentei de drept si a neprejudecarii fondului, cererea subscrisei este neîntemeiata".

În drept au fost invocate dispozitiile art.582, 304/1 Cod procedura civila.

Intimata desi legal citata nu a formulat întâmpinare si nici nu s-a prezentat în instanta.

În sedinta publica din 5 iunie 2007, instanta a invocat din oficiu exceptia de necompetenta materiala a Tribunalului Satu Mare în solutionarea prezentei cauze, ca prima instanta.

Verificând hotarârea atacata prin prisma acestei exceptii, Curtea de Apel Oradea a retinut urmatoarele:

Prin cererea de chemare în judecata înregistrata la data de 26 ianuarie 2007 pe rolul Tribunalului Satu Mare, reclamanta S.C. "T. D." - S.R.L.-Satu Mare a chemat în judecata pe pârâta SC B.SRL Satu Mare, solicitând ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea acesteia sa-i asigure dreptul de trecere, cu piciorul si autovehiculul pe terenul sau, înscris în CF nr.51866-Satu Mare, pâna la solutionarea fondului cauzei care face obiectul dosarului nr.219/83/2007 al Tribunalului Satu Mare, si a dispune înscrierea provizorie în coala funciara a situatie juridice nou create, cererea fiind întemeiata în drept pe dispozitiile art.581 si urmatoarele  Cod procedura civila, art.20 si urmatoarele din Legea nr.7/1996.

Raportat la natura litigiului de fata,s-a retinut de instanta de recurs ca în mod corect a stabilit Tribunalul Satu Mare caracterul civil al cauzei, însa competenta materiala de solutionare a cauzei, în prima instanta apartine judecatoriei si nu tribunalului.

Aceasta deoarece, potrivit art.1 pct.1 Cod procedura civila, "judecatoriile judeca în prima instanta toate procesele si cererile, în afara de cele date de lege în competenta altor instante", iar în speta nu sunt incidente nici una din ipotezele reglementate de art.2 pct.1 Cod procedura civila, care sa atraga competenta tribunalului.

Este adevarat ca cererea cu care a fost investita instanta este o cerere de ordonanta presedentiala, iar potrivit art.581 alin.(2) Cod procedura civila, aceasta se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului cauzei".

Pe rolul Tribunalului Satu Mare exista într-adevar înregistrata o actiune pentru stabilirea dreptului de trecere pe imobilele din litigiu, între aceleasi parti, actiune întemeiata în drept pe dispozitiile art.616-618 Cod civil si art.20 si urmatoarele din Legea nr.7/1996.

Textul art.581 alin.(2) Cod procedura civila se refera însa la instanta "competenta" sa se pronunte asupra fondului dreptului, si nu la instanta la care a fost înregistrata cererea de chemare în judecata.

Nefiind vorba de o competenta lasata la aprecierea partilor, Curtea de Apel Oradea, în temeiul art.304 pct.3, art.312 alin.(6) Cod procedura civila, a admis recursul, a casat sentinta civila nr.228/2 martie 2007 a Tribunalului Satu Mare si a trimis cauza spre competenta solutionare Judecatoriei Satu Mare, ca prima instanta.