Recurs comercial. ordonanta presedintiala. - art.581, 7208 Cod procedura civila

Decizie 428 din 15.11.2007


SECTIA COMERCIALA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

Materie : RECURS COMERCIAL. ORDONANTA PRESEDINTIALA.

- art.581, 7208 Cod procedura civila.

Solutionarea actiunii pe fond face ca cererea de luare a unor masuri vremelnice pe calea procedurii ordonantei presedintiale sa nu mai fie justificata.

Prin sentinta nr.1076/COM din 27.06.2007 pronuntata în dosarul nr.2712/111/2007, Tribunalul Bihor a respins cererea formulata de reclamanta B.H.R., în contradictoriu cu pârâta Cooperativa de Consum " Consumcoop" B., reprezentata de Uniunea Judeteana a Cooperatiei de Consum B.

Pentru a pronunta astfel, instanta de fond a avut în vedere ca potrivit Hotarârii 1/28.03.2007 emisa de pârâta cu majoritate de voturi a fost aprobata înstrainarea spatiilor aflate în chirie prin vânzare directa si negociere cu chiriasii la pretul stabilit prin expertiza tehnica de evaluare a spatiilor.

Pentru admisibilitatea admiterii ordonantei presedintiale în conformitate cu Art.581 Cod procedura civila reclamantul trebuia sa justifice urgenta cererii si preîntâmpinarea unui drept care s-ar pagubi prin întârziere.

Sustinerile reclamantei cum ca ar exista pericolul înstrainarii bunurilor din cadrul societatii pârâta au fost nefondate si nedovedite câta vreme aceasta nu a facut dovada intentiei efective a pârâtei de a materializa intentia de înstrainare a imobilelor, nefacând dovada iminentei înstrainari, astfel ca, urgenta cererii reclamantei nu este justificata.

Împotriva acestei sentinte, în termen legal a declarat recurs B.H.R. solicitând admiterea recursului si modificarea sentintei în sensul admiterii cererii de ordonanta presedintiala.

În motivarea recursului recurenta a aratat ca instanta de fond a respins cererea de ordonanta presedintiala în mod nelegal si nefondat.

Astfel, nerezolvarea fondului cauzei conditie specifica speciala, este îndeplinita în sensul ca pe rolul Tribunalului Bihor se afla în stare de judecata actiunea în constatarea nulitatii absolute a hotarârii adunarii generale(lipsa comisiei de validare, lipsa de cvorum, neîntrunirea conditiilor prev.de art.948 Cod civil etc.).

Referitor la urgenta, conditie specifica generala, a precizat ca în cauza, dupa adoptarea hotarârii adunarii generale, actuala conducere a Consumcoop B. doreste sa vânda cele mai bune si mai profitabile spatii, precum magazinul de stofe, magazinul de textile-încaltaminte, toate situate la parterul blocului din Piata S.V. nr.6-8.

Actuala conducere a dorit si a obtinut aceasta hotarâre a adunarii generale tocmai pentru a-si îndeplini scopul propriu, acela de înstrainare a spatiilor si nu pentru a pastra aceasta hotarâre nefructificata.

În acest sens, crede ca se îndeplinea conditia urgentei fiind necesara prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.

Pentru a obtine aceasta hotarâre, actuala conducere nu a convocat pe toti membrii existenti în evidenta, ci numai pe cei obedienti, dar nici acestia în numar suficient, astfel încât conducerea a fost nevoita sa apeleze la emiterea unor "mandate" aparute dupa sedinta, dar care nu îndeplineau conditiile de valabilitate enumerate chiar în actul constitutiv - de împuterniciri scrise, autentificate la notarul public.

Inexistenta unei comisii de validare - obligatorii - vorbeste în sine despre luarea în pripa a acestor masuri de înstrainare a celor mai bune spatii comerciale în dauna majoritatii membrilor cooperatori care nu au participat la aceasta sedinta fantoma, nelegala.

Prin întâmpinare, intimata Societatea Cooperativa de Consum Consumcoop B. reprezentata prin Uniunea Judeteana a Cooperatiei de Consum B. a solicitat respingerea recursului ca nefondat si mentinerea în totalitate a sentintei atacate ca fiind pe deplin legala si temeinica.

Examinând sentinta atacata prin prisma motivelor de recurs invocate precum si sub toate aspectele, în baza prev.art.3041 Cod procedura civila instanta a apreciat recursul declarat de recurenta B.H.R.ca fiind nefondat.

Potrivit art.581 al.1 Cod procedura civila instanta va putea sa ordone masuri vremelnice în cazuri grabnice pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru înlaturarea pierderilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

În speta, reclamanta recurenta a solicitat pe calea ordonantei presedintiale sa se dispuna suspendarea executarii Hotarârii 1/28.03.2007 a Societatii Cooperativa de Consum Consumcoop B., pâna la judecarea definitiva si irevocabila a cererii de anulare a hotarârii atacate înregistrata pe rolul Tribunalului Bihor sub nr.de dosar 1719/111/2007.

Se retine ca prin Sentinta 1301/COM/10.10.2007 pronuntata de Tribunalul Bihor în dosar nr.1719/2007, a fost admisa contestatia formulata de  contestatorii B.H.R., S.I.S. si C.V. în contradictoriu cu intimata Consumcoop B.reprezentata prin Uniunea Judeteana a Cooperatiei de Consum U.J.C.C.B. si s-a dispus anularea Hotarârii Adunarii Generale Ordinare si a Adunarii Generale Extraordinare a membrilor cooperatori din cadrul intimatei Consumcoop B. din data de 28.03.2007.

Cum potrivit art.7208 Cod procedura civila hotarârile date în prima instanta privind procesele si cererile în materie comerciala sunt executorii (exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea) si cum prin Sentinta 1301/COM/10.10.2007 pronuntata de Tribunalul Bihor a fost pronuntata o solutie de anulare a Hotarârii Adunarii Generale a Consumcoop B. din 28.03.2007, sentinta executorie, instanta de recurs a constatat ca prezenta cerere de ordonanta presedintiala formulata de reclamanta B.H.R. a ramas fara obiect. Chiar daca solicitarea reclamantei viza suspendarea executarii Hotarârii Consumcoop B. pâna la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunii în anulare, instanta a apreciat, având în vedere hotarârea Tribunalului Bihor pronuntata asupra fondului pricinii, hotarâre definitiva si executorie ca nu se mai justifica luarea unei masuri vremelnice pe calea procedurii prev. de art.581 si urm. din Codul procedura civila.

În consecinta, în baza considerentelor expuse, în temeiul prev.art.312 Cod procedura civila raportat la prev.art.7208 Cod procedura civila recursul declarat de recurenta B.H.R. a fost respins ca nefondat.

(Decizia nr.428 din 15.11.2007 a Curtii de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal).