Recurs comercial. revenire asupra suspendarii executarii sentintei dispuse pâna la solutionarea recursului. motive temeinice la care face referire art.300 pct.5 cod procedura civila.

Sentinţă comercială din 05.09.2007


SECTIA COMERCIALA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

Materie : RECURS COMERCIAL. REVENIRE ASUPRA SUSPENDARII EXECUTARII SENTINTEI DISPUSE PÂNA LA SOLUTIONAREA RECURSULUI. MOTIVE  TEMEINICE LA CARE FACE REFERIRE ART.300 PCT.5 COD PROCEDURA CIVILA.

Potrivit art.300 al.5 Cod procedura civila instanta poate reveni asupra suspendarii acordate pentru motive temeinice. Aceste motive trebuie sa fi aparut dupa data pronuntarii încheierii de suspendare. Criticile aduse hotarârii prin care s-a dispus suspendarea executarii nu pot fi primite, deoarece legiuitorul prin disp.art.300 alin.5 Cod procedura civila nu a instituit o cale de atac împotriva încheierii de suspendare.

- art.300 alin.5 Cod procedura civila.

Prin cererea înregistrata la aceasta instanta la 9.07.2007 R.I. a solicitat sa se revina asupra suspendarii dispuse prin Încheierea din 28.06.2007.

În motivarea cererii arata ca situatia societatii este deosebit de grava în sensul ca noul consiliu de administratie nu îsi poate realiza activitatea de administrare a societatii, iar executarea Hotarârii AGA a fost suspendata pâna la solutionarea actiunii în anulare. Consiliul în numele caruia actioneaza recurentul nu exista, nefiind înregistrat la ORC, Hotarârea AGA prin care a fost numit a fost suspendata, dar îsi aroga falsa calitate de administrator inducând în eroare organele statului si institutiile private.

Suspendarea dispusa este lipsita de eficacitate si instanta de recurs nu putea suspenda decât executarea încheierii.

Actualmente societatea este administrata de alte persoane decât administratorii propriu-zisi.

Verificând cererea depusa se constata ca potrivit art.300 alin.5 Cod procedura civila, pentru motive temeinice instanta poate sa revina asupra suspendarii acordate.

Însa aceste motive trebuie sa fi aparut ulterior suspendarii. Asemenea motive ulterioare nu s-au invocat. Problemele reintrarii în functie a fostei conduceri, precum si admisibilitatea suspendarii sunt probleme care trebuiau si puteau sa fie expuse cu ocazia solutionarii cererii de suspendare.

Motivele invocate sunt în realitate critici asupra masurii luate prin încheierea din 28.06.2007, iar legiuitorul  prin dispozitiile art. 300 alin.5 Cod procedura civila nu a înteles sa instituie o cale de atac împotriva încheierii de suspendare.

Pentru aceste motive s-a respins cererea.

(Încheierea din 5.09.2007 a Curtii de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal).