Partaj de bunuri comune – incidenţa dispoziţiilor art.741, 742 şi 6735 cod pr.civilă

Decizie 24 din 15.01.2009


Partaj de bunuri comune – incidenţa dispoziţiilor art.741, 742 şi 6735 cod pr.civilă

Dispoziţiile art.741 cod civil, prevăd că “la formarea şi compunerea părţilor, trebuie să se dea în fiecare parte, pe cât se poate, aceeaşi cantitate de mobile, de imobile, de drepturi sau de creanţe de aceeaşi natură şi valoare”, iar dispoziţiile art.742  cod civil prevăd  că „inegalitatea părţilor date în natură se compensează prin bani”,  art.6735 cod pr.civilă prevăd că “instanţa va face împărţeala în natură. În temeiul celor stabilite potrivit alin. 1, ea procedează la formarea loturilor şi la atribuirea lor. În cazul în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă de bani”.

Decizia civilă nr. 24  din data de 15  ianuarie  2009

Prin decizia civilă nr.24 din 15 ianuarie 2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis recursul declarat de pârâtul M D., împotriva deciziei civile nr.262 din 01 octombrie 2008, pronunţată de Tribunalul Buzău, în contradictoriu cu intimata reclamantă A.M.D,  a casat decizia sus menţionată şi a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Buzău.

Pentru a pronunţa această decizie Curtea, a apreciat că toate criticile formulate cu privire la împărţirea bunurilor comune sunt întemeiate, instanţa de apel nu a analizat situaţia de fapt dedusă judecăţii, precum şi dispoziţiile legale ce  au incidenţă în cauza de faţă.

Astfel, dispoziţiile art.741 cod civil prevăd că “la formarea şi compunerea părţilor, trebuie să se dea în fiecare parte, pe cât se poate, aceeaşi cantitate de mobile, de imobile, de drepturi sau de creanţe de aceeaşi natură şi valoare”, iar dispoziţiile art.742  cod civil prevăd  că „inegalitatea părţilor date în natură se compensează prin bani”.

Mai mult decât atât şi dispoziţiile art.6735 cod pr.civilă prevăd că “instanţa va face împărţeala în natură. În temeiul celor stabilite potrivit alin. 1, ea procedează la formarea loturilor şi la atribuirea lor. În cazul în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă de bani”.

În contextul dispoziţiilor legale sus menţionate, dispoziţii care guvernează partajarea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei, bunuri de toate categoriile, instanţa de apel, în mod greşit  a procedat la atribuirea, în totalitate, în lotul recurentului, a tuturor bunurilor imobile,  mobile, datorii comune, ce  alcătuiesc patrimoniul comun, fără a analiza şi situaţia reală a acestuia dovedită cu acte, în sensul că este pensionar,  având o pensie lunară de 3.081 lei, grevată de plata celor două credite  în valută, în condiţiile în care în lotul său au fost atribuite şi cele două împrumuturi contractate în timpul căsătoriei, că nu realizează alte venituri, având sub îngrijirea sa pe minorul rezultat din convieţuirea părţilor  pentru care primeşte  cu titlu de pensie doar suma de 400 lei lunar.

De asemenea, curtea  a apreciat că în mod greşit, instanţa de apel a reţinut că atribuirea în lotul recurentului a tuturor bunurilor mobile, respectiv autoturism şi bunuri de mobilier, aparatura electrocasnică, aparatură electronică,  covoare, veselă  diverse servicii de masă, de  băuturi, s-a efectuat în considerarea încredinţării minorului către acesta, fără a observa din cererile părţilor că există mai multe bunuri de acelaşi gen, respectiv trei televizoare color, două calculatoare, trei covoare,  24 pahare cristal, 2 garnituri de mobilă dormitor, precum şi alte bunuri ce au fost atribuite în mod nelegal recurentului şi care trebuiau împărţite, pe cât  posibil în natură,  astfel încât formarea  şi compunerea loturilor  trebuie să se stabilească prin atribuirea  fiecărei părţi, pe cât se poate, în aceeaşi cantitate de bunuri mobile şi imobile de drepturi sau de creanţă, de aceeaşi natură şi valoare, pentru a se evita împovărarea numai a uneia dintre părţi, aşa cum greşit s-a reţinut în cauza de faţă.