Recurs nemotivat. sancţiune. termen de declarare a recursului. termen de depunere a motivelor.

Decizie 1350 din 12.06.2009


RECURS NEMOTIVAT. SANCŢIUNE.

TERMEN DE DECLARARE A RECURSULUI.

TERMEN DE DEPUNERE A MOTIVELOR.

–Art.303 şi art.306 Cod procedură civilă

–Art.80 din Legea nr.168/1999

Cu excepţia cazurilor privind motivele de ordine publică, care pot fi invocate şi din oficiu de instanţa de recurs, recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal. În materia conflictelor de muncă, termenul de recurs este de 10 zile şi curge de la data comunicării hotărârii pronunţate de instanţa de fond.

Motivarea recursului se face prin însăşi cererea de recurs sau înăuntrul termenului de recurs.

(Curtea de Apel Ploieşti – Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale

- decizia civilă nr.1350/12.06.2009)

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului P. sub nr.8285/105/2008, reclamanţii au solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa în contradictoriu cu pârâta S.C. P. S.A. să se dispună obligarea pârâtei la plata către aceştia a beneficiului reprezentând cota de participare la profit pentru anii 2004 – 2007, obligarea pârâtei la plata dobânzilor legale pentru fiecare sumă de bani neacordată, obligarea pârâtei la plata actualizărilor prin indexare a sumelor datorate, începând cu momentul naşterii dreptului acestora şi până la momentul plăţii efective, precum şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii, reclamanţii au arătat că prin art.137 din contractul colectiv de muncă încheiat cu pârâta, pe perioada 2004 – 2007 s-a prevăzut constituirea de către societatea pârâtă a unui fond anula de premiere de până la 10% din profitul realizat, constituirea şi repartizarea acestui fond făcându-se cu acordul FSLI P. De asemenea, contractele colective de muncă au fost recunoscute, clauza menţinându-se chiar şi după privatizarea societăţii, iar lipsa negocierilor dintre angajator şi organizaţia sindicală nu denotă decât culpa angajatorului, nefiind un motiv imputabil reclamanţilor şi nu duce la înlăturarea drepturilor acestora privind acordarea beneficiului.

În temeiul art.115 – 118 cod pr. civ., pârâta a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia prescripţiei dreptului la acţiune, excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor şi excepţia de prematuritate.

Prin sentinţa civilă nr.671 pronunţată la data de 16 martie 2009, Tribunalul P. a respins excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamanţilor, excepţia prematurităţii şi excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocate de pârâtă prin întâmpinare.

Pe fond, a fost respinsă acţiunea formulată de reclamanţi ca neîntemeiată.

Împotriva acestei hotărâri reclamanţii, la data de 10 aprilie 2009, au formulat cerere de recurs fără a indica motivele de casare.

Curtea a reţinut că potrivit disp. art.306 C.pr.civ., Recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, cu excepţia cazurilor prevăzute în alin.2, respectiv motivele de ordine publică, care pot fi invocate şi din oficiu de instanţa de recurs, obligată să le pună în dezbaterea părţilor. Art.303 alin.1 şi 2 C.pr.civ., stabilesc că Recursul se va motiva prin însăşi cererea de recurs sau înăuntrul termenului de recurs şi, respectiv că Termenul pentru depunerea motivelor se socoteşte de la comunicarea hotărârii, chiar dacă recursul s-a făcut mai înainte.

De asemenea, a mai reţinut că reclamanţii au formulat recurs la data de 10.04.2009, arătând că motivele le vor depune ulterior, după comunicarea hotărârii. Deşi hotărârea instanţei de fond le-a fost comunicată, recurenţii nu au depus la dosar motivele de recurs nici după comunicarea acestei hotărâri.

Potrivit disp. art.80 din Legea nr.168/1999 termenul de declarare a recursului este de 10 zile de la data comunicării hotărârii pronunţate de instanţa de fond.

Având în vedere că recurenţii reclamanţi nu au motivat recursul în termenul prevăzut de Legea nr.168/1999, în temeiul disp. art.306 Cod procedură civilă, Curtea a constatat nulitatea recursului.