Luarea in calcul la stabilirea dreptrurilor de pensiei a veniturilor realizate cu titlu de aacord global . Activitate desfasurtaa in coditii de grupa superioara de munca naterior intrarii in vigoare a Legii 19/2000 dovedita cu adeverinta emisa de ang...

Decizie 1033/M din 11.06.2009


Sentinta Nr.1033/M  din 11.06.2009

Luarea in calcul la stabilirea dreptrurilor de pensiei a veniturilor realizate cu titlu de aacord global . Activitate desfasurtaa in coditii de grupa superioara de munca naterior intrarii in vigoare a Legii 19/2000 dovedita cu adeverinta emisa de angajator .

Prin contestatia inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 3066/62/2009 , contestatorul  V.A.T. a chemat in judecata intimata C.J.P. B., solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa  fie obligata  la recalcularea  drepturile de pensie stabilite prin Decizia nr. 190981/30.07.1997, prin luarea in considerare si a veniturilor obtinute prin retribuirea in acord global inscrise  Adeverinta nr. 43/16.02.2009  emisa de S.C. P. S.A . B.,  sa acorde aceste drepturi potrivit dispozitiilor legale si sa  ia in considerare si perioada 1988 – 1989 ca activitate desfasurata in grupa a II a de munca . 

In motivarea cererii sale contestatorul sustine ca in toata perioada 1968 – 1997 a obtinut venituri pentru care a fost achitata contributia la fondul de asigurari sociale conform legii, aspect confirmat de angajator prin adeverinta 43/2008 .

Mai arata  ca in mod neintemeiat intimata i-a respins cererea de luare in considerare a perioadei 1988-1989 ca fiind desfasurata in grupa a II a de munca, perioada in care a lucrat ca topograf la Santierul de la K.–R. .

Contestatorul nu a motivat, in drept, contestatia sa .

Prin intampinarea depusa la filele 29-31 din dosar, intimata C.J.P. B. a solicitat respingerea contestatiei ca neintemeiata, pentru motivele ce urmeaza .

Acordul global reprezinta o forma de retribuire, potrivit art. 12 alin. 1 din Legea nr. 57/1974 privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii, iar nu un spor cu caracter permanent in sensul prevederilor O.U.G. nr. 4/2005, dupa cum sustine contestatoarea .

Art. 1 din Decretul nr.389/1972 face referire la  contributia angajatorului, iar in ceea ce priveste acel principiu al proportionalitatii mentionat in contestatie, se face o confuzie intre contributia de asigurari sociale a angajatorului si cea individuala a salariatului.

In legislatia actuala, art. 164al 2 din Legea nr. 19/2000 stabileste  modalitatea de determinare a punctajelor anuale pentru perioadele lucrate pana la data de 01.04.2001(data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000)  in sensul ca  „La determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile care au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca .

Nicaieri nu se stipuleaza ca acordul face parte din baza de calcul a pensiei potrivit legislatiei anterioare,  din contra, reia cele expuse mai sus,  in calcul se are in vedere doar salariul de baza deoarece la el si nu numai la el s-a achitat contributia individuala la pensie, in plus subliniaza faptul ca aceste sporuri se au in vedere pe langa salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare ala cestora in carnetul de munca. Ratiunea  acestei sublinieri este faptul ca in carnetul de munca se inregistrau doar salariile de baza, salariile tarifare de incadrare, salarii ce trebuie avute in vedere la stabilirea punctajelor;

Insusi fostul angajator al contestatoarei – S.C. P.B. S.A. – a precizat in adresele nr. 192/25.03.2009 faptul ca venitul realizat in acord global nu este spor cu caracter permanent  .

 Perioada lucrata in grupa superioara nu poate fi avuta in vedere, intrucat  contestatorul nu a desfasurat 70% din activitate in conditii de santier si a fost angajat ca inginer proiectant si nu topograf cum sustine .

In probatiune s-a depus decizia de pensionare, carnetul de munca al contestatoarei in copie, adeverinte privind veniturile realizate, alte inscrisuri .

Cererea este scutita de orice fel de taxa de timbru, potrivit art. 159 din Legea nr. 19/2000.

Analizand contestatia in raport cu prevederile legale in materie si probele existente la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarele:

Prin cererea inregistrata la intimata, contestatorul a solicitat recalcularea drepturilor sale de pensie, stabilite prin Decizia nr. 190981 din 30.07.1997 , prin luarea in considerare si a  veniturilor obtinute prin retribuirea in acord global inscrise in  Adeverinta nr. 43/16.02.2009 emisa de S.C. P. S.A. B. si luarea in considerare a perioadei 1988 – 1989 ca fiind activitate desfasurata  in grupa a II a de munca, intimata  refuzand solicitarile acestuia ( filele  5-14 ) .

Potrivit acestei adeverintei, pentru aceste venituri suplimentare  angajatorul a platit contributia de asigurari sociale, conform dispozitiilor legale.

In acceptiunea Legii nr. 49/1992, art. 3, au caracter de spor permanent sporul de vechime in munca, sporul pentru lucrul in subteran precum si pe platformele marine de foraj, indemnizatia de zbor, sporul pentru conditii grele de munca, sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal, sporul pentru exercitarea unei functii suplimentare dar si alte sporuri cu caracter permanent, prevazute de legislatia specifica fiecarui domeniu de activitate sau prevazute in contractele colective si individuale de munca.

Veniturile suplimentare obtinute de contestatoare sub forma retribuirii in acord global reprezinta un spor cu caracter permanent, prevazut si in legislatia anterioara anului 1989 privind institutele de cercetare proiectare si erau acordate lunar, fiind incluse in castigul brut realizat si impozitate conform art. 1 din Decretul nr. 389/1972 care prevedea obligatia unitatii de a vira la bugetul asigurarilor de stat o contributie de 15% asupra castigului brut realizat de personalul lor salariat, pentru aceste venituri suplimentare realizate de contestator, prevazute in contractul sau individual de munca, s-au achitat lunar cotele de C.A.S., inclusiv contributia la pensia suplimentara pentru angajat cat si cotele aferente angajatorului, conform Legii nr. 27/1966, Decretului nr. 389/1972, Legii nr. 65/1972, Decretului 232/1986, O.U.G. nr. 31/1998, Legii nr. 19/2000 si O.U.G. nr. 147/2002.

Potrivit art. 2 lit. e) din Legea nr. 19/2000, drepturile de asigurari sociale se cuvin pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite, fiind aplicabil principiul proportionalitatii pensiei cu contributia la asigurarile sociale, principiu invocat si de contestator.

Conform art. 23 alin. 1 lit. a) din acelasi act normativ, baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile  si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, iar in raport cu acest salariu brut se calculeaza numarul de puncte realizat in fiecare luna, in vederea determinarii punctajului anual al asiguratului, potrivit art. 78 alin. 1 din Legea nr. 19/2000.

 Acest text a fost modificat, prin art. I pct.10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.671 din 1 octombrie 2007, astfel ca in prezent, acesta are urmatoarea redactare: „(1) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:

a) venitul brut realizat lunar, in situatia asiguratilor prevazuti la art.5 alin.(1) pct. I si II.”, cum retine si CURTEA CONSTITUTIONALA in Decizia nr. 1005 07.10.2008 .

Examinand exceptia de neconstitutionalitate a art. 23 al. 1 lit. a in formularea anterioara modificarii,  Curtea a retinut  ca, in esenta, autorul exceptiei este nemultumit de faptul ca, prin redactarea sa, potrivit modificarilor aduse de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.9/2003, textul de lege criticat nu cuprindea intregul venit brut lunar ca baza de calcul a pensiei, or in redactarea actuala, legea se refera la „venitul brut realizat lunar”, fara nici o alta conditionare  .

De asemenea, potrivit art. 164 alin. 2 si 3 din Legea nr. 19/2000, la determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile prevazute la alin. 1 se au in vedere si sporurile care au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent, care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.

Legiuitorul a inteles sa modifice reglementarile specifice prin Legea 250/2007, astfel ca prin art. 78 alin. 4 din Legea 19/2000, astfel cum  a fost modificat,  se prevede ca la calculul pensiei se au in vedere toate veniturile brute realizate pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale, in speta facandu-se aceasta dovada, cum s-a aratat mai sus .

Aceste prevederi sunt aplicabile in speta, legea fiind actuala, insusi legiuitorul intelegand sa modifice  pentru viitor o stare de  drept nascuta anterior, suprimand  producerea efectelor  situatiei juridice constituite sub imperiul legii vechi .

Refuzul supravietuirii legii vechi si reglementarea modului de actiune al legii noi dupa intrarea ei in vigoare nu echivaleaza cu  retroactivarea sa, cum in mod constant s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

Contestatoarea  a depus  adeverinta mentionata, in temeiul art. 4 alin. 3 din O.U.G. nr. 4/2005, angajatorul asumandu-si intreaga responsabilitate cu privire la valabilitatea si corectitudinea datelor furnizate in cuprinsul acesteia . 

Sporul de acord evidentiat in adeverinta a fost acordat contestatoarei lunar, fiind inclus in salariul brut lunar pentru care angajatorul a achitat contributia sa la fondul asigurarilor sociale de stat  in perioada indicata, astfel ca acesta trebuia luat in considerare de catre intimata la recalcularea drepturilor de pensie ale contestatorului, conform dispozitiilor pct. IV si V din anexa la O.U.G. nr. 4/2005, care prevad posibilitatea includerii la recalculare a sporurilor pentru care s-a platit contributia la asigurarile sociale.

Prin urmare, aceste plati facute in sistemul „acord global” pot constitui baza de calcul a pensiei, in primul rand dat fiind caracterul lor permanent si, in al doilea rand, dat fiind si includerea lor la plata contributiei la asigurarile sociale de stat si la pensia suplimentara, conform adeverintei mentionate, dispozitiile pct. VI din anexa la O.U.G. nr. 4/2005 nefiind aplicabile.

De altfel, aceasta ordonanta a fost edictata pentru a asigura urgentarea procesului de recalculare a tuturor pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabilite in baza legislatiei in vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001, aflate in plata, astfel incat sa fie respectat principiul "la conditii egale de pensionare, pensii egale, indiferent de anul iesirii la pensie", cum rezulta din preambulul sau .

In art. 2 al. 1 din aceeasi ordonanta se prevede ca recalcularea prevazuta  se efectueaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, cu respectarea prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare .

Contestatorul a solicitat acordarea drepturilor conform prevederilor legale,  in speta operand prevederile art. 7 al 5 din O.U.G. 4/2005 modificata prin Legea nr. 262/2008, contestatorul fiind pensionat anterior Legii 19/2000, astfel ca drepturile urmeaza a fi acordate cu date de 01.04.2006 intrucat cererea a fost depusa la 11.03.2009 ( fila 6 ) .

Potrivit inscrierii din carnetul de munca, in perioada 25.01.1988 – 08.12.1989, contestatorul a desfasurat activitate in grupa a II a de munca in proportie de 100%, iar intimata nu este indrituita sa cenzureze aceasta inscriere.

Angajatorul este cel care raspunde pentru realitatea inscrierilor din carnetul de munca , perioada respectiva fiind in mod clar evidentiata, cum s-a aratat mai sus, la nr. curent 54 ( fila 20 ) . 

Avand in vedere toate aceste considerente, instanta urmeaza sa admita  contestatia formulata de contestatoare si sa oblige intimata C.J.P. B. sa procedeze la recalcularea drepturilor de pensie ale acestuia prin luarea in considerare si a veniturilor realizate cu titlu de acord global obtinute conform Adeverintei eliberata de  angajator si retinerea perioadei desfasurate in grupa II a de munca, potrivit inscrierii din carnetul de munca .

Nu s-au cerut cheltuieli de judecata .