Viol. coruptie sexuala. individualizarea pedepsei. starea de betie produsa de inculpat – cauza ce nu inlatura caracterul penal al faptei. invocarea necunoasterii varstei minorelor

Decizie 17 din 25.07.2005


. VIOL. CORUPTIE SEXUALA. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. STAREA DE BETIE PRODUSA DE INCULPAT – CAUZA CE NU INLATURA CARACTERUL PENAL AL FAPTEI. INVOCAREA NECUNOASTERII VARSTEI MINORELOR

Conform art. 49 Cod penal: „nu constituie infractiune, fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, se gasea, datorita unor imprejurari independente de vointa sa, in stare de betie completa produsa de alcool sau de alte substante.

Starea de betie voluntara completa produsa de alcool sau de alte substante nu inlatura caracterul penal al faptei. Ea poate constitui, dupa caz, o circumstanta atenuanta sau agravanta”.

In speta, inculpatul invoca in apararea sa starea de betie voluntara, insa starea de betie poate constitui o circumstanta atenuanta numai daca betia este completa, adica atat de avansata incat faptuitorul sa nu-si dea seama pe deplin de actele pe care le comite, de consecintele si de pericolul social al acestora, iar capacitatea sa de a-si dirija actiunile, sa fie mult stanjenita.

Nu poate fi vorba de o astfel de betie in speta, din moment ce inculpatul, in starea in care se afla, a avut reprezentarea pericolului la care erau supuse minorele, in cazul in care acestea nu s-ar fi ascuns dupa tufisuri, asa cum le-a cerut el, deoarece exista pericolul sa fie muscate de niste caini lupi aflati in zona.

Sustinerea inculpatului ca nu a cunoscut varsta partii vatamate, nu poate fi retinuta.

Potrivit art. 51 alin. 1 Cod penal, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala cand faptuitorul, in momentul savarsirii acesteia, nu cunostea existenta unei stari, situatii sau imprejurari de care depinde caracterul penal  al faptei, aspect ce nu a putut fi retinut in favoarea inculpatului, avand in vedere conformatia partii vatamate (care este mica de statura), precum si faptul (stiut de inculpat) ca aceasta este de la centrul de plasament, loc unde sunt cuprinsi doar copii minori.

Instanta de fond l-a condamnat pe inculpat la 12 ani inchisoare pentru infractiunea de viol, prevazuta si pedepsita de art. 197 alin. 1 si 3 Cod penal si 2 ani inchisoare pentru  savarsirea infractiunii de coruptie sexuala, prevazuta de art. 202 al. 1 Cod penal.

In baza art. 33, 34 Cod penal, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de 12 ani inchisoare si interzicerea drepturilor civile prev. de art. 64 lit. a-b si e Cod penal pe o durata de 5 ani, si cu aplicarea art. 71 Cod penal si 64 Cod penal.

La stabilirea pedepsei, s-a tinut seama de gravitatea faptelor comise, de imprejurarile concrete in care au fost savarsite, suferintele sufletesti, traumele suferite de victime, de persoana faptuitorului si de pozitia sa sociala – elemente in raport de care s-a facut o justa individualizare a pedepsei, cu respectarea cerintelor art. 72 Cod penal.

(decizia  penala nr. 17/25 iulie 2005)