Fond funciar. reconstituirea dreptului de proprietate. procedura prealablă.

Decizie 946 din 01.03.2006


Persoanele îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, în temeiul legilor fondului funciar, care nu au urmat procedura administrativ-jurisdicţională reglementată de lege, nu pot pretinde direct instanţelor judecătoreşti emiterea unei hotărâri de reconstituire a dreptului de proprietate. Numai după parcurgerea procedurii prealabile prevăzută de lege persoana nemulţumită se poate adresa cu plângere  la instanţă.

Reclamanţi M I, C M şi I M au solicitat instanţei ca în contradictoriu cu Comisia locală de fond funciar Scărişoara şi Comisia Judeţeană Olt, să li se reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 3 ha teren arabil situat în extravilanul comunei Scărişoara. În motivarea acţiunii reclamanţii au susţinut că au formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul ce provine de la autorul comun, însă Primăria comunei Scărişoara refuză să-l pună în posesie.

Comisia locală de fond funciar Scărişoara, prin întâmpinare, a solicitat respingerea acţiunii întrucât autorul reclamanţilor nu a avut terenul solicitat la rol în perioada 1951-1953.

Judecătoria Caracal prin sentinţa civilă nr. 1586 din 13 mai 2005, pronunţată în dosarul nr. 2393/2004, a admis acţiunea reclamanţilor. A reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 3 ha teren arabil situat în extravilanul comunei Scărişoara şi a obligat Comisia Judeţeană Olt de aplicare a legilor fondului funciar să emită titlu de proprietate.

S-a reţinut că cererea de reconstituire a fost respinsă de Comisia locală Scărişoara de aplicare a legilor fondului funciar fără ca reclamanţilor să li se aducă la cunoştinţă. Pe fondul litigiului s-a apreciat că reclamanţii fac dovada că autorul lor figura în perioada 1948-1951 cu 3 ha teren arabil în proprietate.

Împotriva sentinţei a declarat apel Comisia Judeţeană Olt de aplicare a legilor fondului funciar.

Tribunalul Olt, prin decizia civilă nr. 822/11 octombrie 2005 a admis apelul. A schimbat sentinţa în sensul că a respins acţiunea. S-a reţinut, în esenţă, că intimaţii-reclamanţi nu au respectat procedura administrativă prevăzută de lege.

În termenul legal împotriva deciziei pronunţată în apel au declarat recurs reclamanţii, formulând critici numai sub aspectul fondului litigiului.

Recursul este nefondat.

Instanţa de apel nu a analizat fondul litigiului, ci a reţinut că în mod greşit instanţa de fond a dispus reconstituirea dreptului de proprietate câtă vreme nu a fost urmată procedura administrativă, cu caracter jurisdicţional, instituită prin legea fondului funciar.

În litigiul dedus judecăţii recurenţii-reclamanţi invocă nereconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 3 ha teren, cerută în temeiul Legii nr. l/2000.

Prin art. 6 alin. 2 din Legea 1/2000 s-a prevăzut că dispoziţiile art. 12 din Legea 18/1999 republicată precum şi dispoziţiile procedurale prevăzute în art. 51-59 din aceeaşi lege se aplică în mod corespunzător  şi în situaţia reconstituirii dreptului de proprietate  în temeiul Legii 1/2000.

În art. 51 şi următoarele din Legea nr.18/199l republicată se prevede competenţa celor două comisii de fond funciar ( locală şi judeţeană), precum şi calea de urmat pe care o au la îndemână petenţii nemulţumiţi de hotărârea comisiei judeţene, respectiv plângere la Judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul.

În raport de prevederile legale menţionate este indiscutabil că, în procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, instanţelor le revine sarcina de a verifica legalitatea şi temeinicia hotărârilor pronunţate de comisiile judeţene de fond funciar în calitate de autorităţi publice cu activitate administrativ-jurisdicţională.

Per a contrario, rezultă că persoanele îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, care nu au urmat procedura administrativ-jurisdicţională reglementată de lege, nu pot pretinde direct instanţelor judecătoreşti emiterea unor hotărâri de reconstituire a dreptului de proprietate. Numai după parcurgerea procedurii prealabile prevăzută de lege  persoana nemulţumită de hotărârea emisă de comisia judeţeană de fond funciar se poate adresa cu plângere instanţei de judecată.

Pentru considerentele expuse recursul urmează a fi respins.

Domenii speta