În cazul când un cadru militar nu a beneficiat de solda de merit şi indemnizaţia de comandă, la data trecerii în rezervă, nu se poate face aplicarea dispoziţiilor art.79 din Legea nr. 164/2001.

Decizie 61 R din 11.01.2008


În cazul când un cadru militar nu a beneficiat de solda de merit şi indemnizaţia de comandă, la data trecerii în rezervă, nu se poate face aplicarea dispoziţiilor art.79 din Legea nr. 164/2001.

Decizia civilă nr.61/R/11.01.2008

Prin sentinţa civilă nr.1148 din 09.10.2007, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, în dosarul nr.25141/3/AS/2007, a fost respinsă, ca neîntemeiată, acţiunea formulată de contestatorul D. I., în contradictoriu cu intimatul Ministerul Apărării.Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că la data pensionării contestatorului erau aplicabile  dispoziţiile Decretului Consiliului de Stat nr.214/1977 potrivit căruia retribuţia tarifară care se ia ca bază de calcul la stabilirea pensiei reprezenta media retribuţiilor tarifare lunare din 5 ani de serviciu consecutivi în cadrele permanente, la alegere din ultimii 10 ani premergători ieşirii din cadrele permanente.

Prin HG nr.1188/2001 au fost aprobate Normele Metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat prevăzându-se că pensiile stabilite anterior intrării în vigoare a Legii nr.164/2001, se recalculează în baza art.79 din această lege.

Potrivit acestui text de lege cuantumul pensiei în plată se actualizează, având ca bază de calcul solda lunară brută în vigoare la data aplicării prezentei legi, corespunzătoare funcţiei maxime exercitate şi gradului militar, avute la data trecerii în rezervă, pe baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a Guvernului.

În art.3 din Metodologia de calculare aprobate prin HG nr.1188/2001, astfel cum a fost modificat prin HG nr.691/2004, sunt specificate elementele care formează baza de calcul pentru recalcularea pensiilor în plată şi anume solda de funcţie corespunzătoare funcţiei maxime exercitate la data trecerii în rezervă; solda de grad corespunzătoare ultimului grad militar avut la data trecerii în rezervă; solda de merit; indemnizaţia de comandă; gradaţii şi indemnizaţia de dispozitiv.

Solda de merit şi indemnizaţia de comandă se includ în solda lunară brută ca bază de recalculare a pensiei numai pentru cadrele militare care la data trecerii în rezervă au beneficiat de aceste drepturi.

Instanţa de fond nu a putut avea în vedere principiul contributivităţii în sensul invocat de către reclamant, deoarece potrivit art.1 alin.2 din Legea nr.164/2001 principiile generale prevăzute la art.2 din Legea nr.19/2000 se aplică în mod corespunzător şi pensiilor militare de stat, exceptând situaţiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.

Însă art.79 din Legea nr.164/2001 este o normă de favoare pentru pensiile stabilite anterior care pot fi recalculate în baza noii legi, principiile Legii nr.19/2000 aplicându-se atâta vreme cât nu sunt în contradicţie cu cele ale Legii nr.164/2001.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs, în termen legal, contestatorul D. I..

În motivarea recursului, întemeiat pe dispoziţiile art.304 pct.9 C.pr.civ., recurentul a susţinut că în mod greşit instanţa de fond a reţinut în hotărârea recurată că, prin neincluderea în baza de calcul a celor două componente solicitate nu a fost încălcat principiul contributivităţii reglementat de legea cadru a pensiei, având în vedere că deşi a achitat vreme îndelungată o cotă din salariul său, care includea indemnizaţia de conducere şi solda de merit, ulterior acestea au fost  excluse de la calculul pensiei.

Prin întâmpinare Ministerul Apărării a solicitat respingerea recursului ca nefondat.

Analizând recursul declarat prin prisma criticilor invocate şi în baza art.3041 C.pr.civ., Curtea reţine următoarele:

În mod corect instanţa de fond a reţinut că reclamantul nu a beneficiat la data trecerii în rezervă de solda de merit şi de indemnizaţia de comandă pentru ca acestea să fie incluse în solda lunară brută avută în vedere la recalcularea pensiei militare de stat, astfel cum prevăd dispoziţiile art.3 alin.-3 din HG nr.1188/2001 modificată şi completată prin HG nr.691/2004.

Principiul contributivităţii invocat de către recurent nu poate fi reţinut în sensul solicitat de către acesta, instanţa de fond apreciind în mod corect că art.79 din Legea nr.164/2001 este o normă de favoare pentru pensiile stabilite anterior care pot fi recalculate în baza noii legi, principiile Legii nr.19/2000 aplicându-se atâta vreme cât nu sunt în contradicţie cu cele ale Legii nr.164/2001.

Sistemul public de pensii este diferit de sistemul pensiilor militare, în cazul recurentului neputându-se face aplicarea art.79 din Legea nr.164/2001 în sensul solicitat, deoarece recurentul nu a beneficiat de solda de merit şi indemnizaţia de comandă, la data trecerii în rezervă, pentru a putea solicita recalcularea pensiei în funcţie şi de aceste două elemente.

Pentru considerentele expuse, Curtea în temeiul art.312 C.pr.civ., a respins recursul, ca nefondat.