Cadru didactic. Cheltuieli de transport. Legea nr. 128/1997 - Condiţii de acordare:

Decizie 450R din 21.02.2008


Cadru didactic. Cheltuieli de transport. Legea nr. 128/1997

- Condiţii de acordare:

Potrivit Legii nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile de transport efectuate pe mijloacele de transport în comun sau cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea condiţiilor prevăzute de art.104 lit.b din această lege .

Decizia civilă nr.450/R/21.02.2008

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Teleorman- Secţia Civilă-  Complet Specializat pentru Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale , la data de 9.09.2007 sub nr.2269/87/2007, reclamantul M. M.I. a chemat în judecată pe pârâta Primăria Comunei Lunca , Judeţul Teleorman,  solicitând obligarea pârâtei la plata sumei de „360 lei pe lună din data de 1.09.2005 până la 1.07.2007, reprezentând cheltuieli de transport de la Roşiorii de Vede, Lunca şi Primărie, deplasare efectuată cu maşina personală”.

Prin sentinţa civilă nr. 2153/10.12.2007,Tribunalul Teleorman- Secţia Civilă-  Complet Specializat pentru Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale a respins ca nefondată cererea formulată de reclamantul M. I. în contradictoriu cu pârâta Primăria Comunei Lunca, Judeţul Teleorman.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut următoarea situaţie de fapt şi de drept :

Reclamantul şi-a desfăşurat activitatea în calitate de cadru didactic (maistru instructor) în Comuna Lunca ,Judeţul Teleorman .  A susţinut că la data de 1.10.2005 a depus  la sediul Primăriei Lunca o cerere în vederea restituirii unor drepturi salariale , cerere la care nu a primit răspuns , considerând că astfel i-a  fost încălcat un drept prevăzut de Legea nr. 349/2004 , potrivit căruia personalul didactic din învăţământul  de stat din mediu rural, care nu are domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, beneficiază de decontarea cheltuielilor de  transport de la şi la locul de muncă .

Faţă de solicitarea reclamantului , pârâta a depus întâmpinare, solicitând respingerea acţiunii ca nefondată, deoarece din verificările efectuate în arhiva Primăriei Lunca , s-a  constatat că reclamantul nu a depus nici o cerere în vederea restituirii unor drepturi salariale,  iar la data de 1.10.2005 când acesta pretinde că a depus această cerere, era o zi nelucrătoare (sîmbăta).

Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare- Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic, personalul didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se  poate oferi locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, sau dacă transportul se  face cu autoturismul proprietate personală, urmează a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun , sau contravaloarea a 7,5 litri benzină Premium la 100 km parcurşi .

În conformitate cu disp. art.104 lit.b din Legea nr. 128/1997, decontarea acestor cheltuieli de transport se face pe baza pontajului zilnic efectuat de conducerea unităţii de învăţământ, iar Consiliul de Administraţie propune spre aprobare Consiliului Local, drepturile băneşti aferente .

Cum în cauză, reclamantul nu a depus documentele cu care să dovedească îndeplinirea acestor cerinţe legale , instanţa a respins acţiunea ca nefondată .

În termen legal  împotriva acestei sentinţe a declarat recurs recurentul-reclamant M. M.I., recurs nemotivat în drept, iar în fapt criticând-o sub următoarele aspecte:

- instanţa de fond a pronunţat o hotărâre netemeinică, neţinând cont de probele dosarului, şi ignorând dispoziţiile Legii nr.223/2005 pentru modificarea şi completarea alin.3 al art.104 din Legea nr. 128/1997, privind statutul personalului didactic, în sensul că, are dreptul la contravaloarea a 7,5 litri benzină Premium la 100 km parcurşi, dacă transportul se face cu autoturismul proprietate personală sau alte mijloace, în cazul în care nu există mijloace de transport în comun , între localitatea  de domiciliu şi sediul instituţiei de învăţământ , cum este cazul de faţă .

Examinând legalitatea şi temeinicia sentinţei recurate, în raport  de criticile formulate, cât şi din oficiu, potrivit dispoziţiilor art.3041 Cod procedură civilă  , Curtea constată următoarele :

Instanţa de fond a reţinut corect situaţia de fapt şi de drept şi a făcut o corectă aplicare a legii.

Astfel corect s-a reţinut, că recurentul-reclamant nu a respectat procedura pentru plata contravalorii a 7,5 litri benzină Premium la 100 km. parcurşi , prevăzută de art.104 lit.b din Legea nr. 128 din 12.07.1997 privind Statutul personalului didactic , în sensul că nu a depus documentele justificative, pentru a îndeplini cerinţele legale în vederea obţinerii sumelor solicitate prin acţiune.

Curtea reţine că motivul de recurs invocat nu se  încadrează în niciunul din motivele prevăzute de art.304 Cod procedură civilă  , şi nu determină modificarea sau casarea sentinţei recurate .

Faţă de cele reţinute, apreciind că nu există nici un motiv din cele prevăzute de art.304 Cod procedură civilă  , şi  nici motive de ordine publică prevăzute de art.306 din acelaşi cod, Curtea în baza art.312 alin.1 Cod procedură civilă  , a respins recursul ca nefondat .