Legea nr. 64/1995- lichidare judiciară - Încheierile şi sentinţele pronunţate de judecătorul sindic

Decizie 868 din 17.05.2006


Legea nr. 64/1995- lichidare judiciară - Încheierile şi sentinţele pronunţate de judecătorul sindic. Îndeplinirea cerinţelor prevăzute de art. 261 Cod pr. civilă.

Sentinţa pronunţată de judecătorul sindic - trebuie să cuprindă motivele pe care se bazează soluţia adoptată -  pentru a avea posibilitatea controlului de legalitate conform prevederilor art.261 Cod pr. civilă.

Secţia comercială şi contencios administrativ – fiscal  - Decizia civilă nr. 868/17 mai 2006.

Prin sentinţa nr.49/08.02.2006- judecătorul sindic desemnat de Tribunalul Hunedoara - în procedura falimentului debitoarei S.C. C.V. SA Deva a admis cererea lichidatorului judiciar – S.C. E SRL Deva şi ca urmare a dispus ca acesta să efectueze actele şi operaţiunile de lichidare a bunurilor falitei în condiţiile propuse în Raportul întocmit şi cu amendamentele solicitate de creditoarea AVAS Bucureşti.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs creditoarea S.C. C. SA Bucureşti – susţinând în esenţă că judecătorul sindic nu-a verificat modul în care lichidatorul judiciar a inventariat bunurile din patrimoniul falitei, nici modul de evaluare a bunurile supuse lichidării şi nu-a pronunţat sentinţa în contradictoriu cu toţi creditorii debitoarei.

Curtea de Apel Alba Iulia – secţia comercială şi contencios administrativ şi fiscal – prin decizia civilă nr. 868/17 mai 2006 a admis recursul creditoarei şi casând sentinţa atacată a trimis cauza spre rejudecare aceleaşi instanţe pentru următoarele considerente:

- În temeiul art.14-18 şi 115 din Legea nr.64/1995 decizia cu privire la modalitatea de lichidare judiciară aparţine adunării creditorilor, astfel că în această situaţie legea subordonează pe lichidator voinţei şi interesului creditorilor şi obligă pe judecătorul sindic să aplice paritate de tratament juridic tuturor pârâţilor inclusiv debitoarei şi acţionarilor acesteia în drept să culeagă partea reziduală din patrimoniul societăţii conform prevederilor art. 19-22 şi 122 din  legea menţionată.

- În temeiul art. 114-119 din aceeaşi lege, lichidatorul este ţinut să utilizeze acele căi de valorificare a activului şi de recuperare a creanţelor de la debitorii falitei încât să maximizeze fondul bănesc supus distribuirii astfel că în acest scop judecătorul sindic trebuie să asigure protecţia creditorilor obligând lichidatorul judiciar să descrie punctual şi detaliat toate bunurile cu elementele lor de identificare şi valoarea actualizată şi să ofere toate datele şi informaţiile care să facă transparente propunerile de lichidare.

De asemenea, lichidatorul judiciar trebuie să facă dovada că a pus la dispoziţia creditorilor aceste informaţii şi că a dezbătut propunerile în adunarea creditorilor pentru a convinge judecătorul sindic că s-au respectat prevederile art.115 şi urm. din Legea nr.64/1995 republicată.

- La rândul său judecătorul sindic va putea aviza propunerea lichidatorului judiciar aprobată de Adunarea generală a creditorilor fără ca această măsură să se reflecte ca o acţiune a lichidatorului în contradictoriu cu creditorii, deoarece procedura executării silite concursuale diferă de procedura contencioasă a judecăţii, sens în care propunerile de măsuri, contestaţiile sau obiecţiunile, formulate în cadrul acestei proceduri nu sunt decât aplicaţia specială a contestaţiilor la executare reglementate în procedura executării silite de drept comun.

- Cu toate acestea sentinţele sau încheierile pronunţate de judecătorul sindic, supuse recursului trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute de art. 261 Cod pr. civilă.

- În speţă, a mai reţinut instanţa de recurs, atât dispozitivul cât şi considerentele sentinţei nu descriu concret şi punctual, modul în care a decis Adunarea creditorilor, motivele pentru care s-a decis vânzarea în bloc a bunurilor, descrierea bunurilor şi valoarea acestora, preţul minim de a care se poate porni vânzarea şi situaţiile în care lichidatorul va fi obligat să ceară consimţământul creditorilor.

Cu alte cuvinte, este necesar ca modalitatea de lichidare să intre în putere lucrului judecat, iar sentinţa judecătorului sindic să cuprindă motivele pe care se bazează soluţia pentru a crea posibilitatea controlului de legalitate şi întrucât aceste cerinţe nu sunt îndeplinite se impune admiterea recursului în conformitate cu prevederile art. 304 pct. 7 şi 9 şi art.312 Cod pr. civilă