Acţiune în evacuare. Invocarea unui drept de proprietate de către ambele părţi

Decizie 86 din 22.02.2007


Acţiune în evacuare. Invocarea unui drept de proprietate de către ambele părţi. Compararea titlurilor.

Dobândirea drepturilor reale  în regim de C.F. se realizează prin înscrierea  lor in C.F., potrivit art. 17 din Decretul – Legea nr. 115/1938 şi Respectiv  art. 26 din  Legea nr.7/1996.

Dobânditorul  care nu şi-a  înscris un  atare drept în C.F.  nu poate invoca un  atare drept ci doar unul personal, primul fiind unul mai caracterizat.

Secţia civilă – Decizia civilă nr. 86/22 februarie 2007

Prin sentinţa civilă nr. 409/2006  Judecătoria Sebeş a admis acţiunea civilă formulată de reclamantul  L.T. împotriva pârâţilor J.I., J.A. şi J.S., dispunându-se evacuarea lor  din imobilul situat  în Gârbova nr. 531, înscris în C.F. 4228, nr. top 527, 528 casă, curte şi grădină.

În argumentarea  soluţiei pronunţate s-a reţinut  în esenţă că pârâtul de ordinul 3 potrivit contractului de vânzare - cumpărare nr. 1234/1999 a dobândit imobilul  în baza Legii nr.112/1995, însă nu şi-a materializat acest drept  prin înscrierea lui în C.F., astfel că nu-i poate fi  opozabil  reclamantului. Potrivit art. 973 Cod civil „convenţiile nu au efect decât  între părţile contractante”, iar  pe de altă parte, potrivit art. 17 din Decretul –Lege nr. 115/1938 şi art. 26 din Legea cadastrului nr. 7/1996  dreptul real neînscris în C.F.  nu produce efecte şi nu este opozabil terţilor. Mai  mult s-a reţinut  că de fapt pârâţii ocupă întreg imobilul deşi nu au cumpărat decât edificatele construcţii.

Apelul pârâţilor, prin care invocau nelegalitatea primei  sentinţe  care a nesocotit  contractul de vânzare – cumpărare menţionat, pentru întabularea căruia au depus cerere  la 20.03.2002  a fost  respins ca nefundat prin decizia civilă  nr. 224/A/2006 a Tribunalului Alba – secţia civilă, în acest  mod confirmându-se legalitatea şi temeinicia  sentinţei apelate.

A reţinut  în esenţă şi instanţa de apel că în regim de C.F. dovada dreptului de proprietate se face  prin  înscrierea în C.F., nu doar în vederea publicităţii ci şi pentru dobândirea a însuşi dreptului în sine, transferul proprietăţii realizându-se doar ocazia întabulării, operaţiunea având efect constitutiv de drepturi în raport de art. 17 şi 18 din Decretul–Legii nr. 115/1938.

Recursul declarat de pârâţi împotriva celor două hotărâri, prin care invocau în esenţă aceleaşi critici, vizând nelegalitatea lor a fost respins ca nefundat  prin decizia civilă nr. 86/22.02.2007 a Curţii de Apel Alba Iulia  criticile sunt nefondate.

Corect au reţinut cele două instanţe  că în regim de C.F., „dobândirea drepturilor  reale se realizează prin înscriere în C.F., potrivit art. 17 din  Decretul – Lege nr. 115/1938 şi respectiv art. 26 din Legea nr. 7/1996.

Achizitorul (dobânditorul) care nu şi-a înscris dreptul în C.F.,ca în speţa de faţă, pârâtul  nu poate invoca un  atare drept ci doar un  personal. Într-o atare speţă  se pune evident problema comparării titlurilor, cele două instanţe procedând corect atunci când l-au preferat pe cel al reclamantului, care este unul evident mai caracterizat. Reclamantul  fiind terţ în raport de actul invocat de pârâţi care nu este întabulat în C.F., titlul acestuia este desigur unul mai caracterizat. Mai mult în discuţie se pun nu  doar titlurile ci înseşi drepturile, ale reclamantului  fiind unul real faţă  de cel  al pârâtului recurent care este de ordin personal, pentru aspecte deja menţinute.

Potrivit art. 973 Cod civil, convenţiile n-au efect decât între părţile contractante, astfel că este prezent principiul fundamental din  dreptul civil, al relativităţii efectelor actului juridic, astfel încât actul încheiat să nu poată avantaja sau prejudicia pe alţii.

În considerarea acestor  împrejurări recursul a fost respins.