Cod procedură civilă, art. 274, alin. 1 Acordarea cheltuielilor de judecată efectuate de partea pârâtă în cursul procesului intentat de reclamanta

Decizie 595/R din 02.06.2009


Cod procedură civilă, art. 274, alin. 1

Acordarea cheltuielilor de judecată efectuate de partea pârâtă în cursul procesului intentat de reclamanta căreia i s-a respins acţiunea este justificată de împrejurarea că partea care a promovat acţiunea se află în culpă procesuală, fiind astfel datoare să plătească cheltuielile de judecată dovedite de partea împotriva căreia s-a îndreptat.

Prin sentinţa nr.392 din 30 ianuarie 2009 a Tribunalului Comercial Mureş s-a respins acţiunea reclamantei Societatea Agricolă A.Reghin, formulată în contradictoriu cu pârâta S.C. C. D. S.R.L. Reghin, având ca obiect rezilierea contractului de închiriere nr.10/26.10.2001, fără cheltuieli de judecată, cererile de acordare a acestora fiind respinse.

Prin încheierea din 18 martie 2009 s-a îndreptat din oficiu eroarea materială strecurată în cuprinsul hotărârii atacate, aceasta vizând considerentele ce au stat la baza soluţiei împărtăşite de instanţa de fond.

 In considerentele hotărârii atacate s-a arătat că contractul de locaţiune şi-a încetat efectele ca urmare a împlinirii termenului contractual convenit încă de la 1.11.2006 şi că este lipsită de interes pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să producă aceleiaşi efecte juridice asupra contractului litigios, chiar dacă este întemeiată pe culpa contractuală.

 Impotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamanta Societatea Agricolă A. Reghin, însă ulterior a declarat că înţelege să renunţe la recurs, dat fiind faptul că a luat cunoştinţă de conţinutul încheierii de îndreptare a erorii materiale a încheierii atacate, astfel că, potrivit art.246 Cod procedură civilă, instanţa urmează a lua act de această manifestare de voinţă.

 A declarat de asemenea recurs şi pârâta S.C. C. D. S.R.L., criticând hotărârea atacată ca nelegală sub aspectul neacordării cheltuielilor de judecată prilejuite acestei părţi cu ocazia soluţionării în fond a acţiunii celeilalte părţi, fiind realizat astfel motivul de nelegalitate prevăzut de art.304 pct.9 Cod procedură civilă.

 Examinând acest recurs prin prisma considerentelor invocate precum şi potrivit art.304/1 Cod procedură civilă, curtea a constatat următoarele :

 Este cert că prima instanţă a făcut o aplicare greşită a legii, respectiv nu a acordat cheltuieli de judecată recurentei pârâte, deşi acţiunea introductivă a fost respinsă, ceea ce conduce la concluzia că partea ce a promovat acţiunea introductivă se află în culpă procesuală, fiind ţinută să plătească cheltuielile de judecată solicitate de cealaltă parte, întrucât a pierdut procesul. Aceasta se impune cu atât mai mult cu cât aceste cheltuieli de judecată au fost dovedite până la data pronunţării hotărârii instanţei de fond.

 In consecinţă, curtea a constatat că în cauză este realizat motivul de nelegalitate a hotărârii atacate, prevăzut de art.304 pct.9 Cod procedură civilă, şi a admis recursul promovat în cauză, a modificat în parte sentinţa instanţei de fond în sensul că a dispus obligarea reclamantei la plata sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în favoarea recurentei pârâte, menţinând celelalte dispoziţii ale hotărârii.

 Curtea a respins însă cererea recurentei pârâte pentru acordarea cheltuielilor de judecată ocazionate de soluţionarea recursurilor, întrucât în această fază procesuală prestaţia apărătorului ales al recurentei pârâte s-a rezumat strict la motivul de nelegalitate a hotărârii atacate referitor la neacordarea cheltuielilor de judecată în primă instanţă, nefiind formulate apărări pe fondul cauzei şi, cu atât mai puţin, nu au fost invocate excepţii de procedură sau de fond.