Contracte

Sentinţă civilă 718 din 28.02.2011


Judecătoria Moineşti Sentinţa civilă nr.718 din 28.02.2011

Constată ca prin acţiunea înregistrată sub numărul 8453/260/2010, reclamanţii N.P. şi N.C. au chemat în judecată civilă pârâta CM. solicitând în

contradictoriu cu aceasta contractului de donaţie autentificat sub numărul .....,

de către B.N. O.E.T.

In motivarea cererii reclamanţii arată că pârâta este nepoata reclamanţilor. In anul 2008, ajunând la o vârstă înaintată cei doi reclamanţi au convenit să înstrăineze gospodăria lor, pentru a fi întreţinuţi zilnic. Pe data de ..., cei doi au mers la notar şi au donat pârâtei nuda proprietate asupra gospodăriei. Donaţia s-a făcut cu sarcina întreţinerii donatorilor pe tot parcursul vieţii, constând în hrană,obligaţia de transport la spital, de a asista şi ajuta pe parcursul spitalizării şi postspitalizării, de a le cumpăra medicamente, e a presta munci în gospodărie, a asigura încălzirea locuinţei personal sau printr-un terţ agreat de ambele părţi. Pârâta donatară se află în Italia, urmând ca mama acesteia să se ocupe de reclamanţi. De la data încheierii contractului şi până în prezent, însă nu s-a ocupat nimeni de reclamanţi, cu excepţia trasului apei în curte şi a unor cutii de bomboane şi cafea. In prezent reclamanţii sunt bătrâni, şi cu diverse afecţiuni cronice, au fost internaţi în spital dar nimeni nu s-a interesat de ei, a trebuit să plătească pentru tăiatul lemnelor, neavând nici un ajutor efectiv de la pârâtă, sau de la mama acesteia.

Acţiunea este întemeiată în drept, pe dispoziţiile art.830 Cod civil.

In dovedirea acţiunii s-a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisurile depuse la dosar, martori şi interogatorii.

Acţiunea a fost legal timbrată.

Pârâta nu depune întâmpinare şi nici nu înţelege să-şi formuleze apărările în altă modalitate.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

La data de ... între reclamanţi pe de o parte şi pârâtă pe de altă parte, s-a încheiat 'un contract de donaţie, prin care reclamanţii transmiteau sub rezerva uzufructului viager o locuinţă, şi cu sarcina întreţinerii pârâtei o casă, un grajd, o anexă şi suprafaţa de 968 mp teren situate în ....

Martorul A.T.V. (fila 30), relatează că în cursul anului 2010 a ajutat reclamanţii la mai multe activităţi, respectiv a montat prize, rigips, a ajutat la cules, la curăţirea pomilor, şi alte activităţi casnice. Martorul nu a văzut pe nimeni în domiciliul reclamanţilor care să-i ajute, deşi apreciază că reclamanţii au nevoie de ajutor, deoarece au vârste înaintate. Cunoaşte de asemenea că cei doi reclamanţi nu au o stare de sănătate bune, aceştia având diverse boli. Ştie de

2

asemenea că reclamanţii îşi cumpără singuri medicamente din pensia lor, deşi acestea sunt destul de scumpe. Locuinţa este încălzită cu lemne, iar la crăpatul acestora au fost ajutaţi de diverse persoane. Cunoaşte că CM. este rudă cu reclamanţii şi a auzit că reclamanţii au făcut act acestei nepoate, însă nici pârâta, nici părinţii acesteia nu au fost văzuţi în curtea reclamanţilor.

A.I. (fila 31), relatează că i-a ajutat pe reclamanţi la căratul lemnelor, la crăpatul acestora, a dat cu var, a montat rigips, a cules struguri şi a făcut diverse alte treburi de care reclamanţii aveau nevoie. Pentru munca depusă a fost plătit. Au fost şi alte persoane care i-au ajutat pe reclamanţi, însă niciodată nu a fost văzută pârâta la aceste treburi. Cunoaşte că reclamantul are o stare de sănătate precară,întrucât este dus deseori la spital cu maşina de către nepotul său, N.M. Martorul mai arată că a fost în total până în prezent de vreo 10 ori să îi ajute pe reclamanţi.

Contractul de donaţie este un contract solemn, unilateral şi cu titlu gratuit, prin care una dintre părţi, numită donator, cu intenţie liberală îşi micşorează în mod actual şi irevocabil patrimoniul său cu un drept real sau de creanţă, mărind patrimoniul celeilalte părţi numită donatar cu acelaşi drept, fără a urmări să primească ceva în schimb. Ca excepţie de la această regulă donaţia cu sarcini este un contract sinalagmatic în măsura sarcinii. Sarcina este o obligaţie impusă donatarului, care după acceptarea donaţiei este ţinut să o execute. In cazul neexecutării acesteia intervin efectele specifice contractelor sinalagmatice. Astfel se poate cere îndeplinirea prestaţiei care formează obiectul sarcinii, sau se poate alege calea revocării donaţiei pentru neexecutarea obligaţiei. Acţiunea poate fi exercitată de donato sau moştenitorii săi legali, iar în caz de admitere, revocarea poate produce efecte retroactive atât împotriva donatarului, cât şi succesorilor lui în drepturi,cât şi împotriva terţilor, drepturile constituite în favoarea lor, fiind desfiinţate (art. 830 Cod civil), potrivit regulilor aplicabile rezoluţiunii pentru neexecutare (art. 1020-1021 Cod civil).

In cauza pendente, obligaţia donatarului era sa asigure prestarea intretinerii (ex. hrana, imbracaminte, medicamente, curăţenie, plata consumului casnic) si să înmormânteze pe donatorii după datina.

Din probele administrate în prezenta cauză rezultă faptul că pârâta nu a respectat obligaţiile stabilite prin contract în sarcina sa, acelea că, în afară de hrană, să asigure reclamanţilor la domiciliul acestuia un trai normal şi decent.

Astfel din probe reiese faptul că pârâta nu a fost văzută la domiciliul reclamanţilor, în condiţiile în care diverse persoane au fost solicitate de reclamanţi pentru ajutor la diverse munci casnice, sau pentru transport la spital.

In concluzie instanţa constată că pârâta in mod culpabil nu şi-a executat obligaţiile asumate, astfel că în baza art.830 raportat la 1020-1021 Cod civil C.civ. urmează să admită

acţiunea şi să dispună revocarea contractului de donaţie încheiat între părţi.

3

Ca efect al revocării pentru neexecutarea sarcinii este incontestabil că dreptul de proprietate asupra bunului prestat de beneficiarul întreţinerii, va fi redobândit. In schimb, valoarea eventualei întreţineri prestate, datorită caracterului aleatoriu nu trebuie restituită.

Faţă de considerentele sus expuse urmează să admită acţiunea formulată de reclamanţii N. P. şi N. C, domiciliaţi în ...,jud. Bacău, în contradictoriu cu pârâta C.M., domiciliată în ..., jud. Bacău.

Va dispune revocarea contractului de donaţie autentificat sub numărul ..., de către B.N. O.E.T.

Va dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară, în sensul că imobilele situate în intravilanul or. ..., jud. Bacău, înstrăinate de reclamanţi prin contractul sus numit revin în proprietatea reclamanţilor.

Va obligă pârâta la plata către Trezoreria ...a sumei de 888 lei reprezentând cheltuieli de judecată, respectiv taxă de timbru de care au fost scutiţi reclamanţii, raportat la faptul că aceasta a căzut în pretenţii, iar reclamanţii au formulat cerere de ajutor  public  judiciar, care a  fost admisă.