Mărturie mincinoasă

Sentinţă penală 524 din 10.11.2011


JUDECĂTORIA MUN. MOINESTI JUDEŢUL BACĂU JUDECĂTOR DANIEL DARIE SENTINŢA PENALĂ NR. 524 2011

Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria mun. Moinesti cu nr. 1431 /P/2011, inregistrat pe rolul acestei instanţe la 26.07.2011 sub nr. 6054/260/2011, a fost trimis in judecată inculpatul C.V.le pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 260 alin.l Cp. intrucât la data de 10.10.2011, in faţa instanţei de judecată in dosarul 5981/260/2010 a făcut afirmaţii mincinoase .

In fapt, inculpatul s-a prezentat in fata instanţei asistat de apărător din oficiu, arătând că a declarat la politie in legătură cu o agresiune la care a fost martor, după care in faţa instanţei a făcut o declaraţie diferită de cea de la u.p.

Inculpatul a depus la dosar mai multe acte medicale arătând că declaraţia de la politie a dat-o sub influenta bolii şi a stării sale de sănătate.

Din analiza actelor dosarului rezultă că inculpatul a fost martor la o infracţiune de lovire, in care doi agresori l-au lovit cu pumnii si picioarele pe un al treilea. Acest lucra 1-a declarat in faza de u.p. In faţa instanţei inculpatul a declarat că nu a văzut infracţiunea de lovire, nu a văzut starea victimei, precum si alte aspecte relevate de probatoriul cauzei.

Cele două declaraţii se contrazic in mod flagrant, motiv pentru care procurorul s-a sesizat din oficiu in ce priveşte infracţiunea de mărturie mincinoasă.

Din analiza celor două declaraţii, date la u.p. şi in faţa instanţei de judecată, coroborat cu restul probatoriului din dosarul nr. 5981/260/2010 al Judecătoriei Moinesti, se poate aprecia că inculpatul a făcut afirmaţii mincinoase in faţa instanţei de judecată faţă de declaraţia data la u.p., aspecte ce reprezintă o influenţare a actului de justiţie şi duc la o perturbare a modului de instrumentare a proba in dosarul arătat anterior.

Actele depuse la dosar intrucât inculpatul nu a solicitat instanţei si proba testimonială, arată că acesta era internat in spital pentru afecţiuni renale si in legătura cu membrele inferioare sau bronşită cronica. Afecţiunile in cauză nu pot fi apreciate ca fiind de natură a influenţa

capacitatea de apreciere a inculpatului in legătură cu aspectele de care el a luat act prin propriile simţuri si pe care apoi le-a relevat instanţei.

Declaraţia sa in faza de u.p. a fost conform propriei declaraţiei scrisă de agentul de politiei care ulterior i-a citit această declaraţie, iar el a semnat această declaraţie.

In aceasta situaţie, instanţa apreciază că aspectele invocate de inculpat in apărare sa nu pot fi reţinute in sensul exonerării de răspundere penală, instanţa apreciind că se face vinovat de prezentarea in mod diferit a unei situaţii obiective de care a luat act in mod direct si personal in faţa organelor de u.p. si in fata instanţei de judecată, faptă ce implică infracţiunea prevăzută de art. 260 alin. 1 Cp.

Pentru fapta săvârşită, instanţa urmează să-1 condamne pe inculpat la pedeapsa inchisorii, reţinând pentru acesta circumstanţele atenuante ale unei bune conduite anterior săvârşirii faptei.

Faţă de inculpat scopul pedepsei poate fi atins si fără executarea efectivă a

acesteia motiv pentru care instanţa va dispune aplicarea prevederilor art 81-83 Cp., suspendând condiţionat executarea pedepsei.

Pe ideea culpei procesuale va obliga pe inculpat conform art. 191 Cp. la cheltuieli judiciare in care se include si onorariu apărător din oficiu. Pentru aceste motive,

In baza art. 260 alin.l Cp. cu aplicarea art. 74 lit.a-76 lit. d Cp. va condamna pe inculpatul CV., la pedeapsa inchisorii de 4 luni.

Va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit.a teza a -ii-a si b Cp. pe durata si in condiţiile art. 71 al. 12 Cp.

In baza art., 81 Cp. va dispune suspendarea conditinată a executării pedepsei pe un temien de incercare prevăzut de art, 82 Cp., de 2 ani si 4 luni.

Va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cp.

In baza art. 71 al.5 Cp. va suspenda executarea pedepselor ccesorii pe durata si in condiţiile executării pedepsei inchisorii.

In baza art. 191 al.l C,p. va obligă pe inculpat la 300 lei cheltuieli judiciare către stat din care 200 lei reprezentând onorariu av. din oficiu plătiţi din fondurile MJ pentru av. B.A..

Domenii speta