Litigiu comercial

Sentinţă civilă 12 din 11.01.2011


ROMÂNIA

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

DOSAR NR. 4503/270/2010  litigiu comercial

Înreg. 01.07.2010

SENTINTA CIVILA NR. 12

Sedinta  publica din data de 11.01.2011

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

Presedinte  – …..

Grefier –  ……

 Pe rol a venit solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta ……., în contradictoriu cu  pârâtul ……. si chematul în garantie …. având ca obiect litigiu comercial.

 La apelul nominal facut în sedinta publica se prezinta avocat ….., pentru reclamanta, avocat ….., pentru pârât, si martorul …, lipsind celelalte parti.

Procedura completa.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:

Instanta procedeaza la audierea, sub prestare de juramânt, a martorului …….., declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei.

Avocat ….. depune la dosarul cauzei interogatoriu si chitanta onorariu.

Avocat ….. depune interogatoriu pentru chematul în garantie.

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul pe fond:

Avocat ……, pentru reclamanta, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, obligarea pârâtului la plata sumei de 5000 lei reprezentând rest de plata si la plata penalitatilor de 0,5 % pe zi de întârziere calculate de la data de 6.03.2010 si pâna la data platii efective. Solicita obligarea pârâtului si la plata cheltuielilor de judecata. Precizeaza ca reclamanta a încheiat contractul de vânzare-cumparare cu ……, contractul fiind semnat de acesta pe fiecare pagina,  si extrasul de materiale este semnat tot de …….. Astfel ca, obligatiile contractuale revin pârâtului. Nu are nicio relevanta unde au fost duse materialele. Chitanta de 200 lei a fost eliberata pe numele lui …….., factura a fost emisa pe numele acestuia. Pârâtul nu s-a prezentat în instanta pentru administrarea probei cu interogatoriu, urmând a se face aplicarea prevederilor legale. Cererea de chemare în garantie o lasa la aprecierea instantei.

Avocat ….. solicita admiterea cererii de chemare în garantie a lui ……., contractul de vânzare-cumparare si extrasul fiind semnate de acesta. ……… este cel care se foloseste de aceste materiale, astfel ca …. urmeaza a fi obligat la contravaloarea acestora. Solicita compensarea cheltuielilor de judecata.

Avocat ….., având cuvântul în replica, solicita a se avea în vedere si declaratia martorului si faptul ca extrasul de materiale este semnat doar de catre pârât.

Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas în pronuntare.

I N S T A N T A

Deliberând,

 Asupra cauzei civile de fata, constata ca:

 Prin cererea înregistrata la aceasta instanta la data de 1.07.2010 sub nr. 4503/270/2010, reclamanta ……., cu sediul în ……. a chemat în judecata pe pârâtul ….., domiciliat în ………, solicitând obligarea pârâtului la plata sumei de 5000 lei reprezentând rest de plata si la plata penalitatilor de 0,5 % pe zi de întârziere calculate de la data de 6.03.2010 si pâna la data platii efective. A solicitat obligarea pârâtului si la plata cheltuielilor de judecata.

 În motivare se arata ca partile au încheiat un contract de vânzare-cumparare pentru diverse materiale. Reclamanta a furnizat materialele, dar pârâtul a achitat doar avansul, fara sa mai plateasca si celelalte rate.

 În drept, au fost invocate dispozitiile art. 969, 1361 si 1362 Cod civil.

 Cererea a fost timbrata cu 411 lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar.

 Pârâtul a formulat cerere de chemare în garantie a numitului ……., domiciliat în ……... Cererea a fost timbrata cu 411 lei taxa judiciara si 3 lei timbru judiciar, iar în motivare se arata ca pârâtul a cumparat materiale de constructie pentru numitul ………. Materialele au fost transportate la domiciliul acestuia, au fost si montate pe casa, iar obligatia de plata a restului de pret îi revine chematului în garantie.

 În drept, au fost invocate dispozitiile art. 115 Cod de procedura civila combinat cu art. 60-63 Cod de procedura civila.

 Reclamantul a depus la dosar contract de furnizare din 8.12.2009, extras de materiale, factura nr. 577/26.02.2010, invitatie la conciliere, dovada de comunicare. A solicitat si audierea martorilor …… si …….. si luarea unui interogatoriu.

 Pârâul si-a însusit martorul ….. si a solicitat proba cu interogatoriu.

 Desi a fost legal citat, chematul în garantie nu s-a prezentat  în instanta, nu si-a angajat aparator, nu a formulat întâmpinare si nici probe.

 În baza art. 167 Cod de procedura civila, instanta a încuviintat probele cu înscrisuri, interogatorii si cu martori, ca fiind utile, pertinente si concludente cauzei.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

 Între reclamanta, în calitate de vânzatoare, si pârât, în calitate de cumparator, a fost încheiat contractul de furnizare din data de 8.12.2009, prin care cel dintâi s-a obligat sa-i furnizeze celui de-al doilea materiale de constructii, în valoare de 7502 lei.

 Reclamanta a perceput un avans în suma de 2500 lei, iar restul de pret urma sa se plateasca în doua rate: la data de 20.01.2010 si la data de 20.02.2010.

 Contractul a fost semnat de parti pe fiecare pagina. În art. 13, partile au stabilit ca beneficiarul va fi obligat la penalitati de 0,5 % pe zi de întârziere, daca în termen de 7 zile de la emiterea facturilor, nu se efectueaza platile.

 Reclamanta a emis factura nr. 577/26.02.2010 în care a fost mentionata plata avansului de 2500 lei.

 Dupa cum a relatat martora …….., care tinea contabilitatea firmei la acel moment, s-au prezentat la sediul firmei mai multe persoane, printre care pârâtul si chematul în garantie. Au consultat ofertele firmei si au decis ca vor cumpara materiale pentru acoperisul unei case, situata în ….., proprietatea numitului …….. Pârâtul …….. a dat asigurari ca va plati contravaloarea materialelor, ca este pensionar, desi materialele vor fi folosite la casa nepotului sau, …….

 Martorul ……… a confirmat ca a transportat materialele la o casa neterminata, situata în ,,,,,,, unde l-au asteptat mai multe persoane, semnând de primire ,,,,, si ……..

 De altfel, pârâtul prin întâmpinare a recunoscut ca a cumparat materialele de la reclamanta, nu a tagaduit pretul, dar a sustinut ca materialele au fost livrate nepotului sau, ……., care avea nevoie sa acopere casa.

 Instanta reaminteste ca, potrivit art. 969 Cod civil, conventiile legal facute au putere de lege între partile contractante, iar conform art. 970 Cod civil, conventiile trebuie executate cu buna-credinta.

 Constatând existenta unui raport juridic obligational între reclamanta si pârât si vazând dispozitiile legale de mai sus, instanta va admite actiunea si va obliga pe pârât la plata sumei de 5000 lei contravaloare materiale de constructie.

 Referitor la penalitatile de întârziere, instanta va retine ca acestea au fost stabilite de partile contractante si pot fi pretinse în conformitate cu clauza contractuala în care sunt prevazute, iar valoarea lor este direct proportionala cu perioada de întârziere la plata. Penalitatile de întârziere reprezinta o sanctiune  consimtita prin contract pentru neplata datoriei la scadenta.

 Ca urmare, se va admite si acesta capat de cerere, iar la suma de 5000 lei vor fi calculate penalitati de 0,5 % pe zi de întârziere, începând cu data de 6.03.2010 (data de la care a solicitat reclamanta) si pâna la data platii efective. Câtimea penalitatilor de întârziere va fi determinata printr-o socoteala deosebita, cu ocazia executarii, conform art. 379 Cod de procedura civila.

 În mod cert, aceste materiale au fost achizitionate cu scopul de a fi folosite de numitul ……, respectiv, sa acopere casa. Ca este asa o dovedesc urmatoarele împrejurari: contractul de furnizare a fost semnat si de chematul în garantie, transportul s-a efectuat în ….. (unde locuieste chematul în garantie) si nu în ……… (unde locuieste pârâtul), au semnat extrasul de primire a materialelor si ……. si ……. Înca de la negocierea contractului, pârâtul a precizat ca materialele vor fi duse la casa nepotului, în ……., aspect confirmat si de martora ………….

 A fost dovedita, astfel, existenta unei legaturi suficiente între cererea principala si cererea de chemare în garantie, motiv pentru care, în temeiul art. 60 si urmatoarele Cod de procedura civila va fi admisa si aceasta din urma.

 Drept urmare, pârâtul care a pierdut dreptul sau, va fi despagubit prin obligarea chematului în garantie de a-i plati suma pe care primul a fost obligat catre reclamanta.

 Cât priveste capatul de cerere referitor la cheltuielile de judecata, se va retine ca numai aparatorul reclamantei a facut dovada platii onorariului de avocat.

 Astfel, în conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod de procedura civila, pârâtul va fi obligat sa plateasca reclamantei cheltuielile de judecata reprezentând taxa judiciara de timbru, timbru judiciar si onorariu avocat.

 Aparatorul pârâtului nu a facut dovada platii onorariului de avocat, motiv pentru care cheltuielile de judecata la care va fi obligat chematul în garantie vor cuprinde numai taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T A R A S T E :

Admite actiunea formulata de reclamanta …….., cu sediul în ….. împotriva pârâtului …., domiciliat în ……..

Obliga pârâtul sa plateasca reclamantei suma de 5000 lei contravaloare materiale de constructie, cu penalitati de 0,5 % pe zi de întârziere, calculate începând cu data de 6.03.2010 si pâna la plata efectiva.

Admite cererea de chemare în garantie formulata de pârât împotriva chematului în garantie ……, domiciliat în …….

Obliga pe chematul în garantie …… sa plateasca pârâtului ……… suma de 5000 lei contravaloare materiale de constructie, cu penalitati de 0,5 % pe zi de întârziere, calculate începând cu data de 6.03.2010 si pâna la plata efectiva.

Conform art. 274 Cod de procedura civila obliga pe pârât sa plateasca reclamantei suma de 1214 lei cheltuieli de judecata.

Conform art. 274 Cod de procedura civila obliga pe chematul în garantie sa plateasca pârâtului 414 lei cheltuieli de judecata.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

 Pronuntata în sedinta publica azi, 11.01.2011.

 

 PRESEDINTE, GREFIER,