Contestatie la executare

Sentinţă civilă 1648 din 19.07.2011


Instanta a admis, în parte, în temeiul art. 172 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala, care se completeaza cu prevederile  Codului de procedura civila, contestatia la executare formulata de contestatoarea SC,, A. L. IFN”SA, în contradictoriu cu intimata P. M. R. de V. – D.I. si T. - S.V.P.J,  astfel cum a fost precizata ulterior, a anulat  titlul executoriu si somatia din 4 martie 2011 emise în dosarul de executare nr.3/2011 si a respins cererea de suspendare a executarii silite, ca ramasa fara obiect.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta a retinut urmatoarele :

Prin titlul executoriu si somatia contestate, intimata i-a pus contestatoarei în vedere sa achite suma totala de 6.107 lei din care 4.575 reprezinta impozit aferent imobilului sus mentionat si 1532 lei - majorari de întârziere la plata. Suma reprezentând impozit este aferenta perioadei în care utilizatorul SC,, H. T.” SRL a folosit imobilul.

Potrivit dispozitiilor art. 253 alin.7 lit. a si c din Codul fiscal ,, în cazul unei cladiri care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe întreaga durata a acestuia se aplica urmatoarele reguli: lit.a - impozitul pe cladiri se datoreaza de locatar/utilizator si lit.b - în cazul în care contractul de leasing înceteaza altfel decât prin ajungere la scadenta, impozitul pe cladiri este datorat de locator”.

În speta, contractul de leasing financiar a fost reziliat la data de 16.04.2010 (conform notificarii de la fila 32).

Instanta a apreciat ca dispozitiile legale sus citate trebuie interpretate în sensul ca, în cazul rezilierii contractului de leasing financiar, impozitul pe cladiri se datoreaza de locator numai începând cu data rezilierii. Locatorul nu poate datora retroactiv impozitul pe cladiri si pentru perioada în care imobilul a fost în folosinta locatarului pe de o parte, întrucât acesta din urma a beneficiat de pe urma închirierii, iar pe de alta parte, obligatia de plata a impozitului subzista în temeiul dispozitiilor art. 253 alin.7 lit. a din Codul fiscal. În cazul contractelor cu executare succesiva, cum este si contractul de leasing financiar în speta, partile nu pot fi puse în situatia anterioara încheierii contractului, efectele acestuia încetând doar pentru viitor, potrivit dispozitiilor art.1020 Cod civil.

Faptul ca în contractul de leasing a fost stipulata o clauza, potrivit careia utilizatorul se obliga sa plateasca finantatorului, cu titlul de daune interese, contravaloarea impozitelor si taxelor aferente perioadei în care a folosit imobilul, inclusiv penalitatile de întârziere, reprezinta un drept si o posibilitate a finantatorului si nu o obligatie si care oricum nu poate fi invocata de un tert fata de contract, cum este cazul intimatei. Contestatoarea a achitat anterior suma reprezentând impozit pe cladiri si penalitati de întârziere aferente pe care trebuia sa o plateasca utilizatorul pentru a fi ridicata masura sechestrului asupra imobilului, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care a fost inserata în contractul de leasing, clauza sus mentionata. Rezulta astfel ca nu are relevanta în cauza asupra obligatiei de plata a impozitului pe cladiri aferent perioadei în care contractul de leasing financiar a fost în vigoare, iar imobilul a fost folosit de utilizator, faptul ca a intervenit rezilierea acestui contract, în acest sens fiind si considerentele deciziei instantei superioare mentionate mai sus.

 Daca legiuitorul ar fi vrut ca locatorul sa achite contravaloarea impozitului pe cladiri, inclusiv pentru perioada în care aceasta obligatie revenea locatarului, ar fi trebuit sa prevada acest lucru în mod expres. Împrejurarea ca utilizatorul din contractul de leasing si-a pierdut aceasta calitate ca urmare a rezilierii contractului de leasing, nu are relevanta în ceea ce priveste obligatia sa de plata a impozitului pe cladiri aferenta perioadei în care a folosit imobilul. Ar fi si nedrept  si inechitabil  ca o alta persoana sa preia obligatia unei persoane care a beneficiat de pe urma închirierii imobilului doar pentru ca autoritatile locale sa recupereze impozitul datorat bugetului local. Intimata are posibilitatea sa emita titlu executoriu împotriva utilizatorului în cazul în care acesta nu va achita suma reprezentând impozit pe cladiri aferente perioadei cât a beneficiat de pe urma închirierii bunului inclusiv penalitatile de întârziere.