Fond funciar

Sentinţă civilă 10748/2013 din 30.09.2013


SENTINŢA CIVILĂ NR. 10748/2013

Şedinţa publică din data de 30 septembrie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE:  GREFIER:

S-a luat în examinare cauza civilă privind pe reclamanţii …. în contradictoriu cu pârâţii …., având ca obiect fond funciar.

La apelul nominal făcut în cauză, în şedinţă publică, nu se prezintă nimeni.

Procedura este legal îndeplinită fără citarea părţilor.

S-a făcut un scurt referat al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Dezbaterile şi concluziile pe fond ale părţilor sunt consemnate în încheierea de şedinţă din data de 23.09.2013, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru azi, 30.09.2013.

JUDECĂTORIA

DELIBERÂND:

Constată că prin cererea înregistrată pe rolul acestei la data de 05.06.2012, scutita de plata taxei de timbru, reclamantii … au solicitat, în contradictoriu cu pârâtele Primăria …., pronuntarea unei hotarari prin care să se constate că pe terenul in suprafata de 478 mp, identificat prin nr. cad. …, exista edificata o casa de locuit, proprietatea reclamantilor, sa se constate ca, în temeiul art. 36, alin. 2-4, combinat cu art. 23 din legea nr. 18/1991, suprafata de 478 mp din nr. cad. …a este proprietatea reclamantilor, in calitate de proprietari ai casei de locuit, situata in …., sa se intocmeasca documentatia si să se elibereze Ordinul Prefectului pentru suprafata de 478 mp din nr. cad. …., cu titlu de constituire, avand in vedere calitatea reclamantilor de proprietari ai casei de locuit, situata in …., in temeiul disp. art. 36, alin. 6 din legea nr. 18/1991.

În motivare, reclamantii au aratat ca sunt proprietarii casei de locuit, situata in Oradea, …. Reclamantii au dobandit acest imobil la data de 27.01.1966 de la numitii …, care, la randul lor, l-au dobandit de la numitul … in anul 1963. Prin Decizia nr. 222/1957 a Sfatului Popular al Orasului de Subordonare Regionala Oradea – Comitetul Executiv, numitul …, in calitate de angajat al Fabricii … Oradea, a primit terenul din litigiu, situate in Oradea…, pentru construirea unei locuinte proprii.

S-a mai aratat ca reclamantii locuiesc in acest imobil – casa si teren in suprafata de 478 mp, situata in Oradea, …, de la data cumpararii, imobilul fiind ingradit si clar delimitat de vecini, de la data achizitionarii imobilului pana in prezent reclamantii achita impozit la Primaria … inclusiv pentru teren.

În drept, au fost invocate prevederile art. 23, 36, alin. 2-4, 6 din legea nr. 18/1991.

Prin întâmpinare (f.17-18) pârâta Primaria …. a solicitat respingerea acţiunii  ca nefondata.

In motivare, s-a aratat ca actiunea este inadmisibila, deoarece reclamantii au formulat o actiune in constatare, care este subsidiara fata de actiunea in realizare, potrivit art. 111 C.pr.civ., iar reclamantii solicita constatarea unei situatii de fapt.

S-a mai arata ca suprafata de teren solicitata de reclamanti nu poate face obiectul art. 36, coroborat cu art. 23 din legea nr. 18/1991, deoarece Statul Roman nu este proprietarul acestui teren.

În drept, au fost invocate prevederile art. 115 C.pr.civ.

La termenul de judecata din 06.11.2012 reclamantii si-au precizat cererea (f.28), solicitand introducerea in cauza a …., reprezentat prin …..

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

 Aşa cum reiese din înscrierile de sub B.5 din CF 13707 Oradea (f.45), imobilul cu nr. cad. …. Oradea, în prezent întabulat pe pârâtul ….

Imobilul cu nr. top. …a fost întabulat, anterior cooperativizării, pe Statul Român, cu titlu de transmisiune legală, apoi, în baza Hotărârii Consiliului …, suprafaţa de 269 mp din acest topografic, împreună cu suprafaţa de 209 mp din nr. top. …., s-a constituit în nr. cad. …, care s-a transcris în CFNDF … Oradea în proprietatea privată a Municipiului …a.

În ceea ce priveşte imobilul cu nr. top. … Oradea, acesta este înscris în … Oradea şi provine din dezmembrarea nr. top. …2, care a fost întabulat iniţial pe Statul Român, cu titlu de prescripţie.

Potrivit art. 36, alin. 2 din legea nr. 18/1991, terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.

Din această prevedere legală reiese că pentru constituirea dreptului de proprietate trebuie îndeplinite următoarele condiţii: existenţa unui act de atribuire a terenului prin care s-a constituit un drept de folosinţă, act care trebuia să provină de la autorităţile publice competente; persoana beneficiară a actului de atribuire să fi edificat construcţie în vederea căreia s-a emis actul de atribuire; construcţia să existe la data intrării în vigoare a legii nr. 18/1991; existenţa unei cereri pentru constituirea dreptului de proprietate.

În speţă, instanţa apreciază că sunt îndeplinite aceste condiţii, antecesorul în drepturi al reclamanţilor, numitul …, a primit în folosinţă veşnică, în baza Deciziunii nr. 222/1957 emisă de Comitetul Executiv al Sfatului Popular al Oraşului de Subordonare Regională … (f.10), o suprafaţă de teren situată în Oradea, str. … pentru construirea unei locuinţe cu mijloace proprii (f.11). Din contractul de vânzare-cumpărare provizorie, încheiat la data de 27.01.1966 între reclamanţi, în calitate de cumpărători, şi numiţii …. (f.9), reiese că aceştia au vândut reclamanţilor casa de locuit şi terenul, situate pe str. … din Oradea, care au fost repartizate numitului …, de la care au dobândit vânzătorii, în schimbul unui preţ de 13.000 lei.

Din cuprinsul acestui înscris, precum şi din declaraţiile martorilor …. (f.26-27) reiese faptul că locuinţa a fost edificată pe terenul primit în folosinţă în acest scop, anterior anului 1991, aceasta este folosită de reclamanţi din anul 1966, pe lângă locuinţa cumpărată în anul 1966 reclamanţii au mai edificat încă o casă pe acel teren, acesta fiind îngrădit, iar reclamanţii nu au fost tulburaţi în folosinţa terenului.

Din interpretarea  per a contrario a prevederilor art. 36, alin. 5 din legea nr. 18/1991 reiese că cererile pentru constituirea dreptului de proprietate, în temeiul art. 36, alin. 2-4 din legea nr. 18/1991, se pot face oricând, fără a interveni sancţiunea decăderii.

În ceea ce priveşte excepţia de inadmisibilitate a cererii, invocată de pârâta Primăria Municipiului …., instanţa o va respinge, deoarece, deşi primele două capete de cerere reprezintă acţiuni în constatare a unui drept al reclamanţilor asupra imobilului din litigiu, ultimul capăt de cerere reprezintă o acţiune în realizare şi constituie finalitatea demersului juridic al reclamanţilor, nefiind astfel incidente prevederile art. 111 C.pr.civ. De asemenea, reclamanţii justifică un interes legitim, actual şi născut, deoarece exercită un drept de folosinţă asupra imobilului din litigiu, calitate în care pot solicita atribuirea acestui teren prin Ordin al Prefectului.

Deşi pârâta Primăria Municipiului … susţine că, în speţă nu sunt incidente prevederile art. 36 din legea nr. 18/1991, deoarece terenul din litigiu nu se află în proprietatea Statului, instanţa apreciază că această condiţie trebuie îndeplinită la data apariţiei legii nr. 18/1991. Or, din înscrierile din CF … Oradea reiese că imobilele cu nr. top. ….au fost întabulate pe Statul Român până în anul 2005, când, în baza Hotărârii Consiliului Local Oradea nr. 314/2005, au fost transformate în nr. cad. 8178 Oradea şi trecute în proprietatea privată a Municipiului …

Având în vedere probatoriul administrat în cauză, instanţa va admite cererea, în sensul că va constata că reclamanţii sunt îndreptăţiţi la constituirea dreptului de proprietate cu privire la terenul în suprafaţă de 478 mp aferent casei de locuit, înscris în CF nr… Oradea, nr. cad. … va obliga pârâta Primăria Municipiului …. să facă propuneri Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor să emită ordinul de atribuire în favoarea reclamanţilor a suprafeţei de 478 mp aferent casei de locuit, înscris în CF nr. …

 Instanţa va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată de reclamanţii …, în contradictoriu cu pârâţii PRIMĂRIA …

Constată că reclamanţii sunt îndreptăţiţi la constituirea dreptului de proprietate cu privire la terenul în suprafaţă de 478 mp, aferent casei de locuit, înscris în CF nr. …Oradea, nr. cad. …. situat în ….

Obligă pârâta Primăria Municipiului …. să facă propuneri Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor să emită ordinul de atribuire în favoarea reclamanţilor a suprafeţei de 478 mp, teren aferent casei de locuit, înscris în CF nr. …..

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 30 septembrie 2013.

PR