Vătămare corporală din culpă, prev. şi ped. de art. 184 alin. 2 şi 4 Cod penal

Sentinţă civilă 1413/2013 din 14.12.2013


R O M A N I A

JUDECĂTORIA ORADEA - JUD. BIHOR

SECŢIA  PENALĂ

DOSAR NR. 14999/271/2013

SENTINŢA PENALĂ NR. 1413/2013

Şedinţa publică din 1413/2013

Preşedinte : ……….

Grefier : …………

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea este reprezentat de d-na procuror ……...

* * * * *

Înregistrarea cauzei s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile art. 304 C. pr. pen.

Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul …………….., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prev. şi ped. de art. 184 alin. 2 şi 4 Cod penal.

La apelul nominal făcut în cauză nu se prezintă nimeni.

Procedura este completă.

S-a făcut referatul cauzei, după care:

Se constată că fondul cauzei s-a dezbătut în şedinţa publică din 27 noiembrie 2013, când părţile prezente au pus concluzii pe fond, care au fost consemnate în încheierea de şedinţă din acea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre şi când s-a amânat pronunţarea cauzei pentru data de 4 decembrie 2013.

J U D E C Ă T O R I A

D E L I B E R Â N D :

Constată că prin rechizitoriul nr.573/P/2013 din 07.08.2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, înregistrat la instanţă la 13.08.2013, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului ….. sub acuzaţia comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prev. şi ped. de art. 184 al. 2 şi 4 Cod penal.

În esenţă, prin actul de sesizare s-a reţinut în sarcina inculpatului …….…… că în data de 17.01.2013, în jurul orelor 13.47, a condus autoturismul marca VW Polo, cu nr. de înmatriculare BH-…….., pe aleea deschisă circulaţiei publice care face legătura dintre Policlinica „… şi Banca Românească, având direcţia de deplasare spre str. Nufărului din mun. Oradea, ocazie cu care, datorită faptului că nu a acordat prioritate de trecere bicicletei condusă de către partea vătămată …….. pe pista pentru biciclete, semnalizată ca atare, situată pe aleea paralelă cu str. Nufărului, având direcţia de deplasare spre loc. ……… jud. Bihor, a intrat în coliziune cu aceasta, tamponând-o, în urma accidentului de circulaţie astfel produs, rezultând rănirea părţii vătămate ………, care a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr total de 100 zile de îngrijiri medicale.

În cauză s-a solicitat de către inculpatul ……… aplicarea procedurii judecăţii în cazul recunoaşterii vinovăţiei, introdusă prin Legea nr. 202/2010,  procedură reglementată de art.320/1 Cod procedură penală, modificat prin O.U.G. nr. 121/2011. Astfel, inculpatul a recunoscut comiterea faptei,  aşa cum a fost descrisă în rechizitoriu şi a fost de acord ca judecarea cauzei  să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, probe pe care le cunoaşte şi pe care şi le însuşeşte.

Faţă de probatoriul administrat în cursul urmăririi penale, instanţa, văzând că fapta pentru care inculpatului …….. a fost trimis în judecată este stabilită, respectiv că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, apreciază că procedura specială a recunoaşterii vinovăţiei, prev. de art.320/1 Cod procedură penală, este aplicabilă în cauză.

Examinând probele din dosarul de urmărire penală, cunoscute şi însuşite de inculpat,  instanţa reţine în fapt următoarele:

În data de 17.01.2013, în jurul orelor 13,47, în timp ce inculpatul .…. conducea autoturismul marca VW Polo, cu nr. de înmatriculare BH-…….. pe aleea deschisă circulaţiei publice care face legătura dintre Policlinica „Pelican” şi Banca Românească, având direcţia de deplasare spre str. Nufărului din mun. Oradea, datorită faptului că nu a acordat prioritate de trecere bicicletei, inscripţionată „Peugeot”, condusă de către partea vătămată June Ioan pe pista pentru biciclete, semnalizată ca atare, situată pe aleea paralelă cu str. Nufărului, având direcţia de deplasare spre loc. ……, jud. Bihor, a intrat în coliziune cu  aceasta, tamponând-o.

În urma accidentului de circulaţie astfel produs, a rezultat rănirea părţii vătămate …….. care, potrivit certificatului medico-legal nr. … din  data de 05.02.2013 al S.J.M.L. Bihor, completat cu certificatul medico-legal nr. … din  data de 04.06.2013 al S.J.M.L. Bihor, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr total de 100 zile de îngrijiri medicale.

Din procesul verbal de cercetare la faţa locului  s-a reţinut faptul că sectorul de drum pe care s-a produs accidentul prezintă următoarele caracteristici: „aleea din faţa imobilului cu nr. 61 de pe str. Nufărului, deschisă circulaţiei publice; pistă pentru biciclete având lăţimea de 1,00 m; pe timp de zi; carosabil uscat; partea carosabilă acoperită cu asfalt".

Fiind audiat în calitate parte vătămată, numitul June Ioan a declarat faptul că „în după amiaza zile de 17.01.2013, în jurul orelor 14.00, mă deplasam pe  bicicletă pe o alee pe care este situată restaurantul ”Mc Donalds” şi Banca Românească de pe str. Nufărului din Oradea. Doresc să precizez faptul că pe aleea pe care eu mă deplasam cu bicicleta este trasată o pistă pentru biciclişti, iar când am ajuns în apropierea filialei Banca Românească am fost surprins şi accidentat de un autoturism care a ieşit dintre blocuri din partea mea dreaptă…Nu reţin alte aspecte cu privire la împrejurările concrete în care s-a produs accidentul, deoarece după impact mi-am pierdut cunoştinţa.

În urma accidentului am suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 100 zile îngrijiri mediale, motiv pentru care mă constitui parte civilă în proces faţă de conducătorul auto care m-a accidentat, inculpatul ………, cu o sumă pe care o voi stabili ulterior pe parcursul procesului penal”.

Potrivit adresei nr. 11228/06.06.2013 a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, s-a constatat faptul că această unitate s-a constituit parte civilă faţă de inculpatul …….. cu suma de 7.545,63 lei, reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate părţii vătămate June Ioan, precum şi dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Din Buletinele de Analiză Toxicologică nr. 85 din 18.01.2013 respectiv 86 din 18.01.2013, a rezultat faptul că atât inculpatul ……….. cât şi partea vătămată …… au avut 0, 00 g 0/00 alcool pur în sânge.

Martorul ocular ….. a declarat că în după amiaza zilei de 17.01.2012, în jurul orelor 13.30-14.00, se deplasa în calitate de pasager cu tramvaiul 3N, având direcţia de înaintare dinspre str. D. …… spre str. Nufărului din Oradea şi că, la un moment dat, în timp ce se uita pe geamul tramvaiului a observat când un autoturism marca VW Polo de culoare închisă a cărui număr nu şi-l mai aminteşte, care circula pe aleea situată dinspre Policlinica Pelican spre Banca Românească, situate ambele pe str. Nufărului, a tamponat din lateral o persoană de sex masculin care se deplasa pe o bicicletă, din direcţia restaurantului ”Mc Donalds” către Banca Românească. Martorul a mai precizat că biciclistul se deplasa în mod cert, în momentul impactului, pe pista pentru biciclişti trasată pe aleea paralelă cu linia de tramvai şi a văzut  că, după impact, biciclistul s-a dezechilibrat şi a căzut cu bicicleta înspre partea sa stângă către liniile de tramvai.  A mai susţinut martorul că autoturismul implicat în accident nu s-a deplasat pe aleea respectivă cu viteză mare, iar biciclistul care circula pe pista pentru biciclete a venit din partea stângă a direcţiei de înaintare a autoturismului.

De precizat că, potrivit procesului verbal de predare - primire din data de 05.06.2013, organele de poliţie au ridicat de la Banca Românească – Sucursala Oradea un număr de 2 DVD-uri pe care sunt salvate imagini surprinse la data de 17.01.2013, între orele 13,50 – 14,00, de camerele de supraveghere montate la fostul sediu al băncii susmenţionate situat în mun. Oradea, str. Nufărului, nr. 59, bl. C59, jud. Bihor.

Conform procesului verbal din data de 06.06.2013, în urma vizionării imaginilor susmenţionate, s-a constatat faptul că la data de 17.01.2013, în jurul orelor 13,47, camerele de supraveghere au surprins momentul impactului dintre autoturismul marca VW Polo, cu nr. de înmatriculare BH-…………, condus de către inculpatul …….. şi bicicleta inscripţionată „Peugeot”, condusă de către partea vătămată ……..

 Inculpatul ……. a declarat în cursul urmăririi penale, în prezenţa apărătorului ales, că: „în data de 17.01.2013 în jurul orelor 13.45, mă deplasam cu autoturismul proprietate personală marca VW Polo cu nr. de înmatriculare BH-……… pe care îl conduceam pe aleea care face legătura între Policlinica Pelican şi Banca Românească de pe str. Nufărului din Oradea, iar când am ajuns în colţul clădirii unde funcţiona la momentul respectiv filiala Băncii Comerciale, unde această alee se intersectează cu o altă alee care este paralelă cu linii de tramvai de pe str. Nufărului, m-am asigurat din partea mea dreaptă pentru a vedea dacă nu se apropie de intersecţia respectivă vreun vehicul, pieton, iar când am intenţionat să mă asigur din partea mea stângă, am accidentat cu partea din faţă a autoturismului, respectiv cu partea centrală a capotei motor, o persoană de sex masculin, care circula cu bicicleta pe pista pentru biciclişti trasată pe aleea care face legătura între restaurantul ”Mc Donalds” şi blocurile aflate înspre P-ţa Agroalimentară ”Nufărul” din Oradea.

În urma impactului dintre autoturism şi bicicletă, partea vătămată June Ioan s-a dezechilibrat a căzut de pe bicicletă lovindu-se cu şoldul de aleea pe care se deplasa. După impact am oprit autoturismul, m-am deplasat de urgenţă la victimă, am încercat să-i acord primul ajutor medical, dar între timp la faţa locului a ajuns un pieton care mi-a zis că este student la facultatea de medicină şi care, după ce i-a acordat primul ajutor, a anunţat prin apelul de urgenţă 112 organele de poliţie şi salvarea care în scut timp au ajuns la faţa locului.

Doresc să precizeze în continuarea declaraţiei mele faptul că în momentele premergătoare accidentului eu nu mă deplasam cu viteză aflându-mă cu autoturismul  în treapta I de viteză, iar vizibilitatea din partea stângă din care s-a deplasat biciclistul mi-a fost obturată de mai multe autovehicule parcate în apropierea pistei pentru biciclişti, şi consider că din acest motiv nu l-am observat din timp pe biciclistul pe care l-am acroşat în timp ce acesta se afla cu bicicleta pe respectiva pistă pentru biciclişti.

Doresc să precizez faptul că am încercat să rezolv pe cale amiabilă problema ridicată de acest accident sens în care am achitat contravaloarea protezei de şold care i-a fost implantată părţii vătămate June Ioan, contravaloarea acesteia fiind de 5.000 lei, dar cu toate acestea partea vătămată nu a dorit să se împace cu mine, solicitând pentru împăcare suma de 6.000 euro”.

În faţa instanţei, inculpatul şi-a menţinut în esenţă declaraţiile iniţiale, arătând că  recunoaşte învinuirea ce i se aduce, că regretă săvârşirea faptei şi că a achitat părţii vătămate o proteză în valoare de 4900 lei .

Starea de fapt mai sus reţinută este susţinută de următoarele mijloace de probă, cunoscute şi însuşite de inculpat: proces-verbal de consemnare a actelor premergătoare, f. 3 dosar up; proces verbal de C.F.L., schiţa locului faptei şi planşa foto, f. 4-13 dosar up;  proces verbal de efectuare a inspecţie tehnice, f. 14-15 dosar up; plângere parte vătămată ……, f. 61 dosar up; declaraţie parte vătămată …., f. 23 dosar up; certificat medico-legal nr. nr. … din  data de 05.02.2013 al S.J.M.L. Bihor, f. 25-26 dosar up; certificat medico-legal nr. nr. ..din  data de 04.06.2013 al S.J.M.L. Bihor, f. 24 dosar up; rezultat alcool-test învinuit ….., f. 16 dosar up; buletin de analiză toxicologică învinuit …, f. 19 dosar up; proces verbal de prelevare şi buletin de examinare clinică învinuit …., f. 17, f. 18 dosar up; buletin de analiză toxicologică parte vătămată ……, f. 20 dosar up; proces verbal de prelevare şi buletin de examinare clinică parte vătămată ……., f. 21, f. 22 dosar up; proces verbal de predare - primire din data de 05.06.2013, f. 42-45 dosar up; proces verbal din data de 06.06.2013, f. 40-41 dosar up; declaraţii martor asistent ……, f. 38, f. 39 dosar up; declaraţii martor ocular …., f. 33, f. 34-35, f. 36-37 dosar up; adresa nr. 11228/06.06.2013 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, f. 47-50 dosar up; declaraţii învinuit ……., f. 27, f. 29-30, f. 31-32 dosar up.

În drept, fapta inculpatului ……, care, la data de 17.01.2013, în jurul orelor 13,47, a condus autoturismul marca VW Polo, cu nr. de înmatriculare BH-…., pe aleea deschisă circulaţiei publice care face legătura dintre Policlinica „Pelican” şi Banca Românească, având direcţia de deplasare spre str. Nufărului din mun. Oradea, ocazie cu care, datorită faptului că nu a acordat prioritate de trecere bicicletei, inscripţionată „Peugeot”, condusă de către partea vătămată …… pe pista pentru biciclete, semnalizată ca atare, situată pe aleea paralelă cu str. Nufărului, având direcţia de deplasare spre loc. Sînmartin, jud. Bihor, a intrat în coliziune cu aceasta, tamponând-o, în urma accidentului de circulaţie astfel produs rezultând rănirea părţii vătămate ……, care a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr total de 100 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală din culpă,  prev. şi ped. de art. 184 alin. 2 şi 4 Cod penal.

Astfel, inculpatul a încălcat prevederile art. 135 lit. g) din HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit cărora conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.

 Din probele administrate în cauză, rezultă faptul că inculpatul …… a nesocotit obligaţiile ce-i reveneau potrivit dispoziţiilor legale amintite, astfel că şi-a asumat riscul producerii accidentului de circulaţie, care în condiţiile date era previzibil.

Constatând vinovăţia inculpatului ………..,  instanţa, în baza art. 184 alin. 2 şi 4  Cod penal, cu aplic. art. 320/1 alin. 7  Cod procedură penală, îl va condamna pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, la o pedeapsă de 5 (cinci) luni  închisoare.

În baza art. 71 alin. 2  Cod penal, instanţa va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit.b) Cod penal, pe durata executării pedepsei, ca pedeapsă accesorie.

La individualizarea pedepsei aplicată inculpatului ……..instanţa a avut în vedere fapta comisă de inculpat şi pericolul social al acesteia, împrejurările în care a fost comisă, accidentul producându-se din culpa exclusivă a inculpatului într-o  zonă în care exista o pistă pentru biciclişti şi unde atenţia conducătorilor auto trebuie să fie maximă, urmările produse în urma accidentului, respectiv 100 zile de îngrijiri medicale pentru victima accidentului, iar pe de altă parte s-a ţinut seama de faptul că inculpatul este fără antecedente penale, a colaborat cu organele judiciare, a suportat în măsura posibilităţilor sale financiare o parte din cheltuielile victimei accidentului, şi-a exprimat dorinţa de a-i fi aplicată procedura specială prev. de art.320/1 Cod procedură penală, limitele de pedeapsă fiind reduse astfel cu o treime, fiind aplicată pedeapsa închisorii într-un cuantum corespunzător pericolului social concret al faptei, cuantum apreciat ca suficient pentru atingerea scopului prevăzut de art. 52 Cod penal.

Apreciind că nu se impune privarea de libertate a inculpatului ………… aflat la primul contact cu legea penală, cu posibilităţi reale de îndreptare şi reintegrare socială, pedeapsa în sine fiind un avertisment pentru el, instanţa, în baza art.81 C.pen., art.71 alin. 5 C.pen. va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii, pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 5 luni,  stabilit conform art.82  Cod penal.

În baza art. 359 Cod procedură penală instanţa va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal, privind revocarea suspendării executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare. 

Cu privire la latura civilă a cauzei, instanţa constată că în cursul urmăririi penale partea vătămată …………  s-a constituit  parte civilă faţă de inculpatul …….. cu o sumă pe care a arătat că o va preciza pe parcursul procesului penal.

În faţa instanţei, partea vătămată  ………  a arătat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 9.330 lei despăgubiri materiale, din care 3.300 lei cheltuieli cu supraalimentaţia pe perioada spitalizării, 250 lei c/v haine distruse, 1.980 lei cheltuieli de transport familie parte civilă, 1.500 lei cheltuieli cu medicamente, articole medicale, tratamente, 2.000 lei alte cheltuieli de transport la medic, schimbare pansamente, etc., 300 lei c/v bicicletă distrusă în accident  şi cu  suma de 100.000  euro daunele morale (filele 35-37 dosar inst.), precizând că se constituie parte civilă şi cu  cheltuielile pe care  le va mai avea pe parcursul derulării procesului, având în vedere că are în continuare grave probleme de sănătate.

Prin adresa nr. 18.299/23.09.2013, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea s-a constituit parte civilă cu suma totală de 8.048,43 lei, reprezentând c/v îngrijiri medicale în  perioada 07.01.2013-05.02.2013, precum  şi dobânzi de întârziere şi penalităţi de întârziere calculate pentru plata cu întârziere a creanţei bugetare, la care s-a ataşat decontul de cheltuieli şi calculul majorărilor de întârziere. A precizat că solicită obligarea inculpatului la plata dobânzilor de întârziere şi a majorărilor de întârziere calculate de la data constituiri de parte civilă 23.10.2013 până la data plăţii efective.

Ulterior Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi-a precizat pretenţiile civile, prin adresa 22409/19.11.2013, solicitând suma totală de  12.038,24 lei, reprezentând c/v îngrijiri medicale acordate pacientului ………. pentru  perioada 07.01.2013-05.02.2013 şi pentru perioada 17.04.-29.04.2013, precum  şi dobânzi de întârziere şi penalităţi de întârziere calculate pentru plata cu întârziere a creanţei bugetare, la care s-a ataşat decontul de cheltuieli şi calculul majorărilor de întârziere. A precizat că solicită obligarea inculpatului la plata dobânzilor de întârziere şi a majorărilor de întârziere calculate de la data constituiri de parte civilă, 25.11.2013 până la data plăţii efective.

În aprecierea instanţei, este incontestabil că în urma accidentului de circulaţie a cărui victimă a fost partea civilă  ………, aceasta a suferit din punct de vedere fizic şi psihic, aşa cum rezultă din actele medicale de la dosar şi din declaraţia martorului  ……. Suferinţa psihică nu poate fi cuantificată la modul absolut în sume de  bani dar este aproape unanim acceptat că în astfel de situaţii despăgubirile morale  concretizate în acordarea  unor sume de bani sunt de natură să acopere într-o oarecare măsură prejudiciul moral suferit  de victima accidentului de circulaţie. De altfel, potrivit art. 14 alin. 5 Cod procedură penală, acţiunea civilă poate avea ca obiect şi tragerea la răspundere civilă pentru repararea daunelor morale, potrivit legii civile.

Astfel, potrivit art. 1357 C.civ.,  cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.

În speţă, accidentul de circulaţie s-a produs datorită lipsei de prudenţă şi neglijenţei în conducerea  autoturismului VW Polo pe drumurile publice de către inculpatul  ……….

Legea civilă nu distinge sub aspectul naturii prejudiciului, prin urmare trebuie admis că o reparare integrală a prejudiciului vizează atât prejudiciul material cât şi cel moral.

În acest sens, instanţa apreciază că suma de  100.000 lei, acordată cu titlu de daune morale părţii civile  ……., reprezintă o reparare echitabilă a prejudiciului moral încercat de aceasta, concretizat în suferinţele fizice şi psihice generate de accidentul de circulaţie, cu toate consecinţele acestuia.

Cu privire la daunele materiale  solicitate conform constituirii de parte civilă, instanţa constată că acestea nu au fost dovedite decât în parte. Astfel,  se constată ca fiind dovedite cu înscrisurile de la dosar ( filele 44-59 dosar inst.) coroborat cu declaraţia martorului …………. (filele 33-34 dosar inst.) cheltuielile părţii civile pe perioada spitalizării, respectiv cheltuieli cu supraalimentaţia, scutece adulţi, medicamente, etc. în cuantum de 3.000 lei.

La aceste cheltuieli se mai adaugă cheltuieli ulterioare spitalizării sau independente de spitalizare, cu privire la: consultaţie Cabinet Ortotrauma-fila 57 dosar, în sumă de 60 lei, cheltuieli radiografie bazin-fila 59 dosar, în sumă de 40,00 lei, taxă alcoolemie, în sumă de 160 lei-fila 46 dosar, 39 lei-taxă certificat medico-legal, 39 lei-taxă completare certificat medico-legal-filele 38-39 dosar inst., cheltuieli care sunt, de asemenea, dovedite şi care însumează 338 lei.

Pe de altă parte, instanţa apreciază că nu sunt dovedite şi în consecinţă nu va acorda celelalte despăgubiri pretinse, reprezentând 250 lei c/v haine distruse, 1980 lei cheltuieli de transport familie parte civilă, 1500 lei alte cheltuieli cu medicamente, articole medicale, tratamente, 2000 lei alte cheltuieli de transport la medic, schimbare pansamente, etc., 300 lei c/v bicicletă distrusă în accident. 

Din actele de la dosar rezultă că autoturismul marca VW Polo, cu nr. de înmatriculare BH-……., condus de către inculpatul …… a fost asigurat de răspundere civilă auto la S.C. C…. ASIG S.A. – Sucursala Oradea-poliţă de asigurare fila 54 dosar up.

Faţă de cele de mai sus, instanţa, soluţionând latura civilă a cauzei, în baza art. 14, 15 şi 346  Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil, art. 42 al.2 şi art. 49-51 din Legea nr. 136/1995, cu modificările şi completările ulterioare, va obliga inculpatul .. alături de asigurătorul de răspundere civilă SC …..ASIG S.A. să plătească părţii civile  ……., suma de 3.338 lei  cu titlu de  despăgubiri materiale şi suma de 100.000 lei cu titlu de daune morale şi va respinge ca nedovedite respectiv ca nejustificate restul despăgubirilor materiale şi morale solicitate de aceeaşi parte civilă.

 În baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală, raportat la art. 1357 Cod civil, art.313 din Legea nr. 95/2006, art. 42 al.2 şi art. 49-51  din Legea nr. 136/1995, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa va obliga inculpatul ….. alături de asigurătorul de răspundere civilă SC CARPATICA ASIG S.A. să plătească părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea suma de 9.553,61 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru pacientul June Ioan aferente internărilor din 07.01.2013-05.02.2013 şi 17.04.2013-29.04.2013, conform decontului depus la dosar-filele 77-79 dosar inst.

Pe de altă parte, în baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală, raportat la art. 1357 Cod civil, art.313 din Legea nr. 95/2006, instanţa va obliga inculpatul …. să plătească părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea suma de 2.484,62 lei reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente cheltuielilor de spitalizare de 9.553,61 lei pentru pacientul  ………, sumă la care se vor mai adăuga dobânzile şi majorările de întârziere calculate de la data de 25.11.2013 şi până la data plăţii efective,  dobânzi şi penalităţi pe care trebuie să le suporte doar inculpatul şi eventual partea responsabilă civilmente, dacă este introdusă în cauză, nu şi asigurătorul, care nu are nicio culpă în legătură cu plata cu întârziere a acestor cheltuieli de spitalizare de către inculpat.

Referitor la cheltuielile judiciare, în baza art. 193 alin. 1 Cod procedură penală, instanţa va obligă inculpatul ……. alături de asigurătorul de răspundere civilă SC C…..ASIG S.A.  să plătească părţii civile  June Ioan suma de 4.960 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentând onorariu de avocat justificat cu factura şi chitanţa de la filele 81-82 dosar inst. iar în baza art. 191 alin. 1 Cod procedură penală va obliga inculpatul …… să plătească statului  suma de 1.200 lei cheltuieli judiciare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

 H O T Ă R Ă Ş T E :

În baza art. 184 alin. 2 şi 4  Cod penal, cu aplic. art. 320/1 alin. 7  Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul  …. fiul lui  ……, ns. la 26.10.1992 în  Oradea, jud. Bihor, cetăţenie română, studii medii, student, necăsătorit, fără antecedente penale, dom. în  com. ………, jud. Bihor, C.N.P. ………. pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, la o pedeapsă de:

5 (cinci) luni  închisoare

În baza art. 71 alin. 2  Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit.b) Cod penal, pe durata executării pedepsei, ca pedeapsă accesorie.

În baza art.81 C.pen., art.71 alin. 5 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii, pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 5 luni,  stabilit conform art.82  Cod penal.

În baza art. 359 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului .. asupra prevederilor art. 83 Cod penal, privind revocarea suspendării executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare. 

-//-//-//-

În baza art. 14, 15 şi 346  Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil, art. 42 al.2 şi art. 49-51 din Legea nr. 136/1995, cu modificările şi completările ulterioare, obligă inculpatul …….. alături de asigurătorul de răspundere civilă SC C….. ASIG S.A. cu sediul social în  Sibiu, Str. …… jud. Sibiu, să plătească părţii civile  …… dom. în  Oradea,  str. Prof. …… jud. Bihor, suma de 3.338 lei  cu titlu de  despăgubiri materiale şi suma de 100.000 lei cu titlu de daune morale şi respinge ca nedovedite respectiv ca nejustificate restul despăgubirilor materiale şi morale solicitate de aceeaşi parte civilă.

 În baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală, raportat la art. 1357 Cod civil, art.313 din Legea nr. 95/2006, art. 42 al.2 şi art. 49-51  din Legea nr. 136/1995, cu modificările şi completările ulterioare, obligă inculpatul ……. alături de asigurătorul de răspundere civilă SC …. ASIG S.A. să plătească părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea suma de 9.553,61 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru pacientul ……….. aferente internărilor din 07.01.2013-05.02.2013 şi 17.04.2013-29.04.2013.

În baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală, raportat la art. 1357 Cod civil, art.313 din Legea nr. 95/2006, obligă inculpatul …….. să plătească părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea suma de 2.484,62 lei reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente cheltuielilor de spitalizare de 9.553,61 lei pentru pacientul  June Ioan, sumă la care se vor mai adăuga dobânzile şi majorările de întârziere calculate de la data de 25.11.2013 şi până la data plăţii efective.

În baza art. 193 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul ……. alături de asigurătorul de răspundere civilă SC CARPATICA ASIG S.A.  să plătească părţii civile  ……… suma de 4.960 lei cu titlu de cheltuieli judiciare (onorariu avocat).

În baza art. 191 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul …….. să plătească statului  suma de 1.200 lei cheltuieli judiciare.

Cu drept de recurs la  Curtea de Apel Oradea  în 10 zile de la pronunţare cu procurorul, cu partea civilă ……., cu inculpatul şi cu  asigurătorul de răspundere civilă şi de la comunicare cu partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Pronunţată în şedinţa publică din 04.12.2013.

Preşedinte, Grefier,