Stabilire paternitate

Sentinţă civilă 22 din 27.05.2013


stabilire paternitate

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ORADEA

SECŢIA CIVILĂ

Dosar nr.

SENTINŢA CIVILĂ NR.

Şedinţa publică din data de

Completul compus din:

PREŞEDINTE –

GREFIER –

Pe rol judecarea cauzei de minori şi familie privind pe reclamant şi pe pârât, având ca obiect stabilire paternitate.

La apelul nominal făcut în cauză nu se prezintă părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Constată că, fondul cauzei s-a dezbătut la data de……, mersul dezbaterilor şi concluziile părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă întocmită cu respectiva ocazie, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre şi prin care s-a amânat pronunţarea pentru astăzi, în vederea deliberării şi pentru a se da posibilitate părţilor să depună concluzii scrise.

INSTANTA

 Deliberând asupra acţiunii de faţă constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată sub dosar nr…….., legal timbrată reclamanta ………a solicitat în contradictoriu cu pârâtul ………. .ca instanţa să constate că acesta este tatăl minorului .. . născut la data de …2005.

În motivarea în fapt a cererii reclamanta a arătat că în perioada 2003 –decembrie .. a avut o relaţie de concubinaj cu pârâtul, în urma căreia s-a născut minorul ….

A mai arătat reclamanta că pârâtul a contribuit o perioadă la întreţinerea minorului dar în prezent nu mai contribuie la creşterea acestuia.

 Cererea nu a fost motivată în drept.

Reclamanta şi-a precizat cererea în sensul că a introdus acţiunea în numele minorului solicitând şi menţionarea numelui pârâtului la rubrica” tată „ din certificatul de naştere al minorului şi obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere în cuantum legal.

Pârâtul , prezent personal la interogatoriu a recunoscut că este tatăl minorului ……………. fiind de acord şi cu celelalte solicitări.

Sub aspect probatoriu în cauză a fost încuviinţată şi administrată proba cu înscrisuri, proba cu interogatoriul pârâtului şi proba testimonială.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Potrivit certificatului de naştere seria . nr…. depus la fila …din dosar, reclamanta este mama minorului …….. născut la data de ……….

În drept, în speţă aplicabile sunt prevederile Codului Familiei potrivit art.47 din Legea71/2011 privind punerea în aplicare a Codului Civil.

Potrivit art.56 din Codul Familiei filiaţia faţă de tată a unui copil din afara căsătoriei se poate stabili prin recunoaştere voluntară de paternitate sau prin hotărâre judecătorească.

Recunoaşterea este actul prin care un bărbat declară că un copil din afara căsătoriei este al său  şi se poate face prin declaraţie la registrul stării civile sau prin înscris autentic , iar recunoşterea de paternitate făcută în faţa instanţei este asimilată recunoaşterii prin înscris autentic.

În ceea ce privește cererea privind stabilirea paternității față de pârâtul …….., instanța reține că potrivit art. 56 din Codul Familiei  filiaţia față de tată, se stabileşte, în afară de cazurile stabilite de art. 53 din Codul Familiei, pe două căi: prin recunoaştere voluntară și prin hotărâre judecătorească.

Recunoaşterea poate fi făcută numai de tatăl copilului, aceasta fiind un act pur personal, pentru că nu poate fi săvârșită de o altă persoana decât de acesta;  unilateral, pentru că nu are nevoie de acceptarea copilului ; facultativ, deoarece nici o dispoziţie legală nu obligă la o asemenea recunoaştere ; irevocabil, în sensul că nu se mai poate reveni asupra ei decât pe cale judecătorească ; declarativ de drepturi, pentru că se refera la un fapt preexistent, adică efectul este retroactiv, până în momentul naşterii copilului.

Prezent personal în instanţă, pârâtul a recunoscut că este tatăl minorului ……… , născut din relaţia sa cu reclamanta la data de ……….. şi a precizat că este de acord ca numele său să fie trecut la rubrica „tată” din certificatul de naştere al minorului.

Faţă de poziţia exprimată de pârât, instanţa va aprecia că acţiunea formulată este întemeiată, urmând ca, în baza art. 56, 59 şi 60 C.Fam., să ia act de faptul că pârâtul ……. a recunoscut că este tatăl biologic al minorului  … , născut la data de ………...

În ceea ce priveşte solicitarea referitoare la menţiunea la rubrica „TATĂ” din certificatul de naştere al minorului al numelui de familie al pârâtului, analizând cererea în acord cu dispozițiile art. 64 alin. 2 din Codul familiei, precum și din perspectiva interesului superior al minorului, văzând și poziția pârâtului, instanţa o apreciază drept întemeiată, urmând a o admite potrivit dispozitivului.

Ca o consecință legală a admiterii cererii, în temeiul art. 49 din Legea nr. 119/1996, instanța va dispune efectuarea cuvenitelor menţiuni în actul de naştere al minorei și în Registrul actelor de stare civilă şi eliberarea pe seama acesteia a unui nou certificat de naştere în care la rubrica „ tatăl” va figura numele şi prenumele pârâtului, acela  de „…………..”.

 În temeiul art.499 Cod civil,potrivit căruia tatăl şi mama sunt obligaţi în solidar să dea întreţinere copilului lor minor , va obliga pârâtul să asigure întreţinere minorului,în conformitate cu prevederile art.529 şi art.530 alin.2 Cod civil prin plata unei pensii de întreţinere în cotă de 1/4 din venitul minim pe economie, începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată şi până la majoratul copilului, reţinând că pârâtul nu realizează venituri constante, dar este apt să realizeze venituri.

Cheltuieli de judecată nu se vor acorda în cauză, acestea nefiind solicitate de nici una dintre părţi.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 

Admite acţiunea precizată formulată de reclamanta …….. domiciliată în …………, judeţul Bihor în numele minorului ……..-. în contradictoriu cu pârâtul ……., domiciliat în sat ……….

Ia act de faptul că pârâtul ………. a recunoscut că este tatăl minorului  ……. , născut la data de ……….

Încuviinţează ca pârâtul ……… să fie trecut la rubrica tată în certificatul de naştere al minorului ………….

Dispune efectuarea cuvenitelor mențiuni în actul de naştere al minorului și în Registrul actelor de stare civilă .

În urma efectuării menţiunilor în actele de stare civilă se va emite pe seama minorului  un nou certificat de naştere în care la rubrica  „tatăl” va fi trecut numele şi prenumele pârâtului, acela  de „…………”.

Obligă pârâtul la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorului în cotă de 1/4 din venitul minim pe economie începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată şi până la majoratul copilului sau alte noi dispoziţii.

Ia act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu apel în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din ……………..

PREŞEDINTE, GREFIER,

Red.